Grundrecept på näringstät grön smoothie som är frisk och mättande

Jag tar gärna en snabbfixad och mättande smoothie till frukost eller lunch. Här är mitt grundrecept på en grön smoothie som är packad med järn och C-vitamin. Går att köra precis som det är eller förändra i det oändliga. Perfekt i dessa tider när köksträdgårdarna är fyllda till bredden av spenat, kål och annat bladgrönt.

Jag vill ha mina gröna smoothies mättande med mycket gröna blad och grönsaker men samtidigt friska i smaken. Smaken kan lätt bli lite fadd av allt bladgrönt så det är ofta syran som behöver höjas för att det ska bli riktigt gott. Många tror att de inte ska bli mätta på smoothies men se det då som en kall soppa och ät den gärna med sked då det signalerar att matsmältningen ska starta vilket ger mättnad och en positiv effekt för kroppen.

Grundrecept grön smoothie

Ingridienserna går att variera i det oändliga men det kan vara fint att ha ett grundrecept att utgå ifrån som det nedan. Vill du byta ut ingredienser så utgå från grunden; rejält med bladgrönt, något syrligt och något mättande och eventuellt lite sötma så kan du slänga i vad du gillar och har hemma.

Resultatet blir bättre i en kraftfull mixer men det går även bra att köra med mixerstav om det inte finns att tillgå. Mixa då ganska länge och tycker du inte att du får den tillräckligt slät så testa nästa gång med att utesluta den lite hårdare kålen och satsa på mjukare bladgrönt.

För två mindre eller ett större glas smoothie

Fyll en mixerkanna med:

  • Två nävar spenat
  • Ett par grönkålsblad (plocka bort mittnerven)
  • 1 avocado
  • 1 liten näve frysta havtornsbär (om du inte har detta så pressa i lite mer citron)
  • 1 äpple eller päron
  • Pressa i citronjuice från en kvarts citron
  • Ta i en bit ingefära om du gillar det
  • Häll på ca 2 dl vatten och ev lite is i sommarvärmen

Mixa allt slätt. Tillsätt ev lite mer vatten till önskad konsistens. Jag vill ha min lös men tillräckligt fast för att äta med sked. Är du ovan vid gröna drinkar och vill ha lite mer sötma så byt ut en halv avokado mot en halv banan. 

Fyll upp på glas. Njut!

Anpassa efter säsong

Jag brukar ha stor del spenat och endast ett par blad grönkål vilket gör den mild i smaken och lättsmält av spenaten medan grönkålen står för ökad mättnad och lite mer fibrer för magen. Men jag anpassar innehållet efter vad som är skördeklart här hemma så vintertid är basen enbart kål. Jag är ju kålfantast så jag har tidigare skrivit om kålens nyttigheter, vilket kan du läsa  här. Sallat, morots- eller rödbetsblast går också fint att ha i. Ta vad du har eller vad som är i säsong. Har du som jag äpplen som ramlar ned i trädgården på sommar och höst så ta in dem och skär ned de fina delarna istället för att slänga hela äpplet.

Håll den fräsch i kylen

Det blir två mindre glas som är lagom upptill något annat eller som ett stort vilket jag brukar äta som hel frukost eller lunch. Ska du spara en del så fyll gärna en glasburk till bredden, på med lock och in i kyl. Genom att minska kontakten med luft håller sig näring och färg bättre. Näringsinnehållet är såklart allra bäst om den dricks med en gång men det är samtidigt lyxigt att kunna plocka ut en helt färdig smoothie ur kylen varma dagar.

/Maria

 

Ett svar på “Grundrecept på näringstät grön smoothie som är frisk och mättande”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *