Bevara chili- mina tre enklaste och snabbaste sätt

Hur stor chiliälskare du än må vara så brukar skörden bli så stor att det är omöjligt att äta upp all chili färsk. Och tur är väl det för det gör ju att vi kan njuta av chilins hetta och fruktighet under hela året. Här kommer mina absolut enklaste sätt att bevara chili med minimal insats.

Frys in chili

Snabbast och enklast är att lägga chilin i frysen i en burk eller påse precis som de är. Detta är också perfekt om du har köpt en chilifrukt och bara använt halva. På så vis har du antagligen precis lagom mängd kvar till nästa tillfälle.

Jag lägger in dem hela och låter skär sedan av lagom bit (om  jag inte behöver en hel frukt) när den är fryst. Chilin går att hacka fryst och låter du den tina kan du med lätthet skära bort kärnor om du inte vill ha med dem. Detta kan såklart göras innan frysning och du hellre föredrar det.

Torka chili

Chilin kan läggas i torkmaskin, träs på tråd och hängas på tork eller bara torka liggandes som de är om de är små i storlek. Större frukter är bra att dela för att öka torkytan. Jag brukar skära av toppen av frukten även på de små. Dels så torkar de fortare och du får också möjlighet att sortera bort de frukter som är fula inuti. Efter torkning förvara jag dem i glasburk.

Torkad chili håller i flera år och åtgången är begränsad här hemma så detta gör jag inte ens varje år. Den torkade chilin kan mortlas eller hackas till chiliflakes och sparas i den formen om det gör den mer lättanvänd i ditt kök.

Chilisalt

Detta är ett toppensätt att bevara chilin och den blir dessutom väldigt lätt att använda. Jag mixar frukterna färska med salt för att få ut alla smakerna i saltet, du hittar hela receptet här. Många färdigköpta chilisalt är gjorda på torkad chili och har inte alls den fruktigheten som fås med färsk chili.

Chilisaltet har en strykande åtgång här hemma och toppar allt från avokado och ägg till diverse sallader och röror.

Fler sätt att bevara chili

Det finns många härliga såser och röror som kan göras på chili, vilka håller länge i kyl eller frys. Dessa kräver tillagning och får därför inte vara med i det här inlägget. Nu fokar vi på att bevara med minimal insats.

Chili är roligt att odla och väldigt användningsbara i köket. Det är lätt att hitta flera favoritsorter som Habanero Orange, på bilden nedan, som är superfruktig och alldeles lagom het enligt min smak. Blir du sugen på att så några plantor så är det dags i vinter, vilket du kan läsa om här.

Ha det gott!

/Maria

2 svar på ”Bevara chili- mina tre enklaste och snabbaste sätt”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *