Gazpacho med zucchini- extra krämig kall tomatsoppa med sting

Snabbmatens hjälte i tomat- och zucchinitider hemma hos mig stavas gazpacho. En kall och fluffig tomatsoppa på solmogna tomater med lite sting från chili, syra från citron och krämighet från zucchini. Jo, jag vet att soppan traditionellt görs på gurka men hemma hos oss har vi alltid ett överflöd av zucchini när tomaterna är perfekt mogna så detta är en given kombo. Dessutom blir den lite djupare i smaken, vilket jag gillar.

Recept till 4 portioner Gazpacho

  • 3 medelstora tomater (ca 350g)
  • 1 liten zucchini eller en bit av en grov (ca 220 g)
  • 1 paprika
  • 1 charlottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 tsk grönsakssalt (alt 1 buljongtärning)
  • 2,5 dl vatten (gärna till viss del som is om du vill ha den riktigt kall)
  • 1 bukett basilika eller bladpersilja beroende på tillgång och smak
  • lite chili (ta gärna lite i taget och smaka av tills lagom, går även fint med några droppar tabasco)

Blanda allt i mixerkanna eller matberedare och kör den slät.

Servera gazpacho med en gång för en härligt fluffig soppa. Ringla över en god olja och dra några drag med svartpepparkvarnen. Toppa med mer örter om du vill. Det som blir över häller jag på glasburk och njuter av dagen efter.

Testa gärna att göra den på gula tomater, som nedan, och ta då gärna även gul paprika och chili. Supersnyggt och gott!

Hoppas du vill testa!

Har du massor av tomater som ska eftermogna nu när frosten är nära kan du läsa om hur du eftermognar dem på bästa sätt beroende på om du vill att det ska gå snabbt eller långsamt.

Ett annat gott recept på varm tomatsoppa på färska tomater hittar du här.

/Maria

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *