Gör ditt eget chilisalt- lätt att dosera styrkan

Jag älskar den fruktiga smaken av chili och hettan, i lagom dos. Genom att göra chilisalt på mina favoritsorter kan jag enkelt justera hettan och samtidigt njuta av de fina smakerna. På så vis blir användningsområdet större och det finns alltid till hands även när chilisäsongen är förbi. Gott på det mesta och superenkelt att fixa!

Recept Chilisalt

 • 2 dl Havssalt
 • 2-4 Chili, blanda dina favoriter eller välj en sort som du vill bevara smaken av

Beroende på hur starkt du vill ha ditt salt väljer du mängd och sort av frukter och även om du ska ha med hinnor och kärnor där den mesta hettan sitter.

Saltet på bilden är finkornigt havssalt men det går lika bra med billigare grovkornigt. Chilisaltet kan såklart göras på vilket salt som helst som du har hemma.

Till saltet på bilden valde jag två lite starkare frukter- 1 Hot Lemon, 1 Habanero Orange samt två frukter av den lite mildare Jamaican Bell som jag la till för fruktighet och den fina röda färgens skull.

Gör så här

Jag kärnar ur alla frukter slarvigt och tar bort en del av hinnorna. Som sagt jag vill ha lite hetta och massor av smak. Det här saltet är inte starkare än att det går att äta en liten nypa av som det är. Barnen brukar utmana varandra att våga smaka.

Kör salt och chili tillsammans i matberedare eller mixa och bred sedan ut smeten på bakplåtspapper. Den här smeten blir inte så fuktig så den kan torka i rumstemperatur men det går såklart snabbare i ugn på 50 grader eller i torkmaskin. När saltet är helt torrt mixas det igen. Sila vid behov om du haft med mycket kärnor och vill ha saltet helt homogent. Häll på burk.

Njut saltet på sallader, grillade grönsaker eller kanta glaset till en syrlig drink. Så gott! Chili innehåller dessutom massor av vitaminer bland andra vitamin A och C som båda är viktiga antioxidanter så du gör också kroppen en tjänst om du äter mycket chili.

Hoppas du vill testa.

Om du har massvis med chili och inte vill göra ett saltberg så ger jag här mina två andra bästa snabbtips för att ta hand om frukterna. Blir du sugen på att odla chili kan du läsa om när jag sår i det här inlägget.

/Maria

7 svar på ”Gör ditt eget chilisalt- lätt att dosera styrkan”

 1. Så bra sida du har, hittade nyss. Ska prova att göra ditt recept på chilisalt, så smart! är nybliven chilifantast, har odlat i krukor inomhus. Undran: jag har bara 1 dl havssalt hemma, tänkte ta vanligt salt resten, men ska jag välja med eller utan jod? spelar det någon roll?

  1. Vad roligt, välkommen! Jo det funkar med vanligt salt med eller utan jod. Jod undviker en främst i microbiella processer som tex mjölksyrning då det har en antibakteriell effekt men i detta fallet spelar det ingen roll.
   Hoppas saltet blir gott!
   /Maria

  1. Det tar flera timmar att torka saltet men jag brukar torka iaf typ 3 timmar i ugn så att den värsta fukten försvinner och sen torka vidare i rumstemp och sätta in i eftervärme om ugnen körs av annan anledning.
   Lycka till 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *