Kola med brynt smör- försvinnande god

Kola med brynt smör- försvinnande god

Kola med brynt smör får en helt oemotståndligt nötig och rund smak. Med en liten hint av vanilj och havssalt blir den himmelsk. Att koka egen kola är enkelt och du undviker miljöförstörande palmolja som finns i en hel del av vårt klassiska julgodis i butiken. Att koka den här kolan till dig själv eller någon du tycker extra mycket om är en riktig kärlekshandling. Perfekt julklapp med andra ord!

Recept- kola med brynt smör

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Gärna lite flingsalt på toppen

Jag använder gärna ljust muscovadosocker i det här receptet eftersom jag gillar den djupa kolasmaken men det går lika fint med strösocker.

Gör så här:

Lägg smöret i tjockbottnad kastrull och smält på hög värme, sänk till medelhög värme och låt smöret brynas under några minuter tills det är mörkt gyllenbrunt. Dra kastrullen från värmen och blanda ner övriga ingredienser i smöret och koka upp. Låt koka mellan 30 min och en timme på medelhög värme. Rör om i smeten då och då och använd gärna en stektermometer.

Det ska bubbla på ytan hela tiden och kolan är färdig vid 125 grader. Tiden beror på hur hög värme du har så ha koll på temperaturen. Har du en stektermometer så se till att lyfta den lätt från kastrullbotten så att du mäter temperaturen på själva smeten. Saknar du termometer så gör du ett kultest med jämna mellanrum efter en halvtimmes koktid. Kultest görs genom att hälla en tesked smet i ett glas med kallvatten. Smeten ska sedan gå att forma till en kula i handen och kännas lagom hård.

Häll upp i en form på ca 25 x 25 cm klädd med bakplåtspapper och låt svalna. Strö eventuellt över flingsalt efter att den svalnat något om du vill  ha en fin sälta till den nötiga kolasmaken.

Skär upp i lagom stora bitar när kolan svalnat. Har den blivit av det hårdare slaget så markera rutorna innan den svalnat för att lättare kunna skära den.

Portionspacka gärna

Är du av det pyssligare slaget så slår du in bit för bit. Själv brukar jag dela upp kolan i stänger och vira in i bakplåtspapper. På så vis kan jag ta ut en stång och skära upp när vi ska äta den. Perfekt att ge bort några stänger i en fin påse eller glasburk. Knyt fina papperssnören runt så blir de extra fina. Det funkar också bra att lägga småbitarna på bakplåtspappret i en burk.

Kola med brynt smör- försvinnande god

Du kanske också är intresserad av de här juliga inläggen:

En riktigt GOD JUL önskar jag dig!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *