Pavlova- den perfekta desserten som varieras efter säsong

Pavlova är min absolut bästa sommardessert. Den är vacker i sin enkelhet samtidigt som den känns lyxig och smakar som en dröm. Det är lika enkelt att göra en maffig tårta som små härliga bakelser. Bär och frukt liksom smaksättning på grädde och maräng går att variera efter smak och säsong.

Detta behöver du för en stor tårta eller ca 16-18 små bakelser:

 

  • 6 ägg rumsvarma
  • 3 dl socker
  • 
1 liten nypa salt
  • 2 tsk majsmjöl
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 5 dl vispgrädde
  • 
frukt och bär efter smak och säsong

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Ska du göra småbottnar så kör varmluft, samma temperatur och två plåtar.

Separera äggulorna från vitorna noggrant. Marängen stelnar inte under vispningen om det finns äggula i smeten.

Vispa vitorna till ett tjockt och hårt skum. Häll i sockret försiktigt under vispning tills smeten blir glansig och det går att göra små toppar.

Vispa sen i salt, majsmjöl och vinäger.

Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och forma vackert. Gärna lite tjockt ytter lager och lite tunnare i mitten så fyllningen ligger fint. Småbottnar kan spritsas ut.

Grädda i ugnen cirka 1 timme. Knappt en timme för småbottnarna. Marängen kommer att vara frasig på utsidan och lätt seg i mitten.

Ta ut och låt svalna. Eller låt svalna på eftervärme och låt stå i ugnen om du gör bottnen dagen innan.

Lägg försiktigt upp marängen på ett fat och klicka på vispad grädde och dekorera med färska bär.

Blir det småmaränger över så sparas dessa i lufttät burk tills nästa gång Pavlovasuget slår till. Då är grovjobbet gjort och en lyxig dessert är bara några minuter bort. Perfekt!

Smaksätt efter smak

Beroende på hur söt du vill ha den och vilka bär eller frukter du valt kan det vara gott att tillsätta lite vanilj i grädden för extra rund och söt smak alternativt lite rivet limeskal för syrlighet. Vill du få en vacker färg på grädden  så tillsätt några bär på slutet vid vispningen. Det är också fint att röra ned lite smält choklad i marängen innan den breds ut på fat.

Frukt och bär efter säsong

Alla bär är goda på en Pavlova vilket gör den  perfekt att variera efter säsong med jordgubbar, hallon, blåbär, björnbär, krusbär eller vinbär. Det är också gott att använda söta frukter som aprikos och persika.

Vegansk tappning

För er som vill göra en vegansk dessert gör marängen på kikärtsspad istället, vilket du hittar recept på här (gör dubbel sats för samma mängd maräng). Istället för grädde kan exempelvis kokosgrädde vispas fluffigt och bredas på.

Tänk er en Pavlova med jordgubbar och vaniljgrädde som midsommardessert. Helt ljuvligt!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *