Somrig, snabb smördegsbakelse med jordgubbar eller rabarber

Somrig smördegsbakelse med jordgubbar eller rabarber

Sommardesserter får gärna vara enkla tycker jag och är de dessutom supergoda och tjusiga så blir de favoriter i min bok. Den här smördegsbakelsen görs på ett kick men känns ändå lyxig och somrig. Vi gör den ofta med jordgubbar och myntasocker men minst lika goda blir de med rabarber som kokas in och blir härligt sötsyrliga. Varianterna är oändliga för denna lilla godbit!

Bakelsen görs på smördeg, vilken såklart kan göras hemma men vi brukar köpa färdiga ark eftersom den här godingen ofta görs med kort framförhållning. Sen toppas den med något gott krämigt och slutligen frukt eller bär i säsong.

Här kommer två varianter av denna somriga smördegsbakelse:

Jordgubbsbakelse med myntasocker

  1. Rulla ut smördegen på en plåt (låt pappret sitta kvar) och picka några lufthål med en gaffel.
  2. Grädda arket helt i 200 grader tills det fått fin färg, ca 15 min. Låt svalna och skär upp i ca 12 portionsbottnar (alt skär degen i delar innan gräddning).
  3. Smaksätt ca 2 dl grekisk youghurt eller mascarpone med 1 tsk vaniljsocker och lite florsocker eller honung efter smak. Har du tid att göra vaniljkräm så är det ett supergott alternativ. Bre på krämen.
  4. Skiva jordgubbar och lägg på.
  5. Mortla 0,5 dl socker och en näve mynta till ett grönt aromatiskt socker och toppa.
  6. Pudra över florsocker om du vill göra den lite extra tjusig.

Frys gärna in överblivet socker så håller det sig bättre. Perfekt att ha färdigt i frysen till nästa gång det är dags för somrig dessert.

Somrig smördegsbakelse med jordgubbar eller rabarber

Smördegsbakelse med inkokt rabarber

  1. Följ receptet ovan i steg 1-3.
  2. Skiva två rabarberstjälkar i ca 4 cm långa bitar. Dela sedan bitarna på längden och varje halva sedan i 3 delar (alternativt 4 delar om den är väldigt grov).
  3. Koka upp 3 dl socker tillsammans med 3 dl vatten.
  4. Tillsätt rabarberstängerna till sockerlagen och låt puttra i 2-3 minuter tills de mjuknar men koka inte för länge så de kokar sönder.
  5. Lyft upp bitarna med hålslev eller liknande, låt svalna och lägg sedan på bakelsen.
  6. Dekorera gärna med citronmeliss, nån ätbar blomma och ringla över lite sockerlag.
  7. Pudra över florsocker om du vill göra den lite extra tjusig.

Häll gärna upp överbliven sockerlag för förvaring i kylen och använd som smaksättning i bakverk och drinkar eller späd med vatten till en god saft.

Inkokta rabarber till somrig smördegsbakelse
Somrig smördegsbakelse med jordgubbar eller rabarber

Du kanske är sugen på mera gott att göra med frukt och bär?

Hoppas att du får många goa stunder i sommar!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *