Superb svartvinbärssylt med vanilj

Svarta vinbär är supernyttiga och underbara att gå och mumsa på i trädgården när bären är söta och så mogna att de nästan spricker. Men buskarna levererar troget mängder med bär varje år så det blir även bär till den här otroligt goda svartvinbärssylten. Lätt som en plätt förvandlar den höstens bleka chiapuddingar till riktiga smakbomber.

Det är mest barnen som äter sylt här hemma så jag gör den i min mening ganska söt för att blidka dem men också för att slippa andra konserveringsmedel. Sylten innehåller ändå betydligt mindre socker än vad som traditionellt används.

Vinbär innehåller rikligt med pektin som är gelebildande så jag tillsätter endast lite vatten för att få fin konsistens. Vattenmängden som behövs beror därför på hur mogna bären är då pektinhalten avtar med mognadsgraden. Mina bär var väl mogna och söta men har du inte så mogna bär så kan du ta lite mer vatten. 

Recept på svartvinbärssylt med vanilj

  • 2 liter svarta vinbär
  • 1/2 vaniljstång
  • 3-5 dl vatten (3 för väl mogna bär och upp till 5 för nyligen mogna)
  • 750 g råsocker

Gör så här:

Plocka bären och rensa bort alla stjälkar. Skölj bären vid behov.

Koka vinbär tillsammans med vatten och vaniljstång (om du är lika förtjust som jag  i vanilj) i 15 minuter.

Mosa bären lite en bit in i koktiden med potatisstomp eller liknande.

Dra från plattan och tillsätt råsocker och rör tills det smälts. Ska burkarna inte frysas så låt sylten komma i kok igen.

Häll på rena burkar.

Njut till efterrätter, frukostfilen eller chiapuddingen.

Här finns fler söta recept från trädgårdsskörden:

Spara gärna ganska mycket bär på busken till fåglarna och till dig själv. Det är fantastiskt gott att plocka solmogna bär till frukost och rakt i mun mellan trädgårdssysslorna.

Ha det gott!

/Maria

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *