Det återvunna plagget är årets julklapp- en hållbar signal

Väldigt glädjande och helt i rätt riktning mot en mer cirkulär ekonomi meddelade HUI (Handels Utredningsinstitut) det återvunna plagget som årets julklapp 2018. Varje ny säsong visar på fler hållbara plagg och kollektioner ute i handeln och den här utmärkelsen kommer i helt rätt tid för att elda på den positiva utvecklingen. Min förhoppning är att det tekniksprång vi behöver för att kunna återvinna textilfibrer på ett effektivt sätt kommer att ske nu. Nu efterfrågar den stora gruppen konsumenter hållbara och cirkulära produkter. Hurra- plötsligt händer det!

Motiverande motivering av HUI

”Årets julklapp speglar de svenska konsumenternas intresse för nya hållbara alternativ och ökande oro för klimat och miljö. Med det återvunna plagget fångas en tidsanda där nya affärsmodeller och tekniska innovationer föds och tillsammans skapar en mer hållbar konsumtion. Konsumentmakt, råvarubrist och klimatförändringar har fått en hel bransch att börja tänka på hur de ska kunna jobba i ett mer cirkulärt system, där materialen i våra kläder ska gå att använda gång på gång. Konsumenternas efterfrågan och tekniska innovationer har gjort etik och miljö till ett konkurrensmedel där den långsiktiga överlevnaden i modehandeln kräver en hållbar kollektion.”

Vikten av återanvändning och återvinning

Vi svenskar köper i snitt 13 kg textilier om året i form av kläder och ´hemtextil, vilket är helt galet. En siffra att påminna sig om under brinnande Black Friday veckor. Inte mer än 2,5 kg av dessa återanvänds på något sätt vilket är minst lika galet eftersom textilier är väldigt resurskrävande i tillverkningsprocessen vad gäller vatten och energi men också kraftigt miljö- och hälsobelastande på grund av skadliga kemikalier som används vid odling, beredning och färgning.

Bristande system men goda initiativ

En av anledningarna till att så stor del hamnar i soporna är det bristande systemet för återvinning av textilier där vi kan jämföra med systemet för förpackningsåtervinning där producenterna tar ett långt större ansvar för materialet. De senaste åren har våra stora klädkedjor bl.a. HM, Hemtex och Lindex börjat samla in textil i butikerna och alltfler insamlingsstationer för textil dyker upp. Hos insamlingsstationerna från Human Bridge lämnas alla textilier, skor och accessoarer, hela som trasiga för vidare sortering för en mängd olika slutanvändningar.

Tekniskt utmanande process

Den julklapp som utses brukar ju vara en ny teknisk pryl som fått ett brett genomslag och som känns skapligt high tech. Även i år är tekniken otroligt viktig! Det är en stor utmaning att återvinna textilfibrer då de flesta plagg idag är blandningar av flera olika material. Här forskas det hela tiden och utvecklingen går framåt varför den här utmärkelsen är av stor vikt då den tydliggör konsumenternas intresse och skyndar på utvecklingen ytterligare.

Framförallt är det idag återvunna plagg av bomull och polyester som ses i handeln. Bomullsplaggen består till stor del av återvunna lakan av 100 % bomull då många av de andra återvunna textilierna är blandade fibrer.

Goda exempel på återvinning

Polyester görs av återvunnen plast och här var tex Polarn O. Pyret tidiga med att göra sin klassiska fleecejacka till barn. Jag föredrar naturmaterial men jag kunde inte motstå att stötta Twist & Tangos hållbara kollektion förra året med den blommiga blusen av återvunnen polyester på bilden nedan. Fler och fler klädmärken släpper hållbara kollektioner där det inte nödvändigtvis är återvunna fibrer men ett medvetet val av mindre miljöbelastande textilfibrer eller produktionssätt. Dagmar har tex flera olika materialval i sin hållbara kollektion där min favorit är cashmere plagg  (som annars är väldigt belastande), vilka görs av omhändertagna spillbitar från andra processer.

Fantastisk goda exempel att lyfta fram här är Houdini och Nudie som båda har ett väl genomtänkt och inspirerande hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheterna.

Förra året skrev jag ett inlägg om hållbara julklappar som du kan läsa här, där jag önskade att årets julklapp blev tid. Här kan du hitta många fler idéer om du inte känner att du vill handla ´något nyproducerat överhuvudtaget.

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *