Distansodling- att odla på en plats och bo på en annan

Många är vi som önskar att vi hade mer plats att odla på. Vare sig det gäller fönsterbrädet, balkongen eller trädgården så är platsen ofta inte tillräcklig när odlingslusten slagit till. Lösningen kan då vara att odla på en helt annan plats, i en distansodling. I mitt fall är det vid sommarstället där det finns obegränsat med utrymme men där jag inte kan vattna och passa på skadedjur så ofta som jag skulle vilja. Lösningen är att anpassa odlingen och göra den tålig och självgående. Här kommer mina bästa tips för att odla på bortaplan.

Förra året distansodlade jag på allvar för första gången och experimenterade för fullt för att testa vad som funkade eller inte, vilket du läsa mer om i det här inlägget om du är intresserad. Sådder och plantor fick klara sig under tuffa förhållanden på vinst och förlust. Det som lyckades, och för all del misslyckades, gav en hel del bra insikter inför årets odling.

Driv upp starka plantor hemma och plantera ut

Redan etablerade plantor är betydligt starkare och kan stå emot eventuella angrepp bättre än de veka små skotten som först tittar upp. Robusta plantor med utvecklat rotsystem har också möjlighet att söka vatten längre ned i jorden och klarar en torr period bättre än de nya plantorna.

Jag driver upp exempelvis kål, lök, sallat, squash, tomater, aubergin mm. hemma där jag kan följa och skämma bort mina plantor så att de får en fin start. För tips om förkultivering kan du läsa det här inlägget.

Plantorna får sedan flytta ut till växtplatsen när det är läge. Är de dessutom vintersådda i tråg som på bilden ovan är det lätt att flytta många plantor med sig och de är redan avhärdade och klara.

Satsa på perenna sorter i din distansodling

En bra grund i en distansodling är alla perenna grönsaker, frukter och bär som klarar sig ganska fint själva. Satsa till exempel på:

 • rabarber
 • smultron och jordgubbar
 • perenn lök, exempelvis gräslök och luftlök
 • jordärtskocka och strävsolros
 • sparris
 • kärleksört
 • funkia
 • bärbuskar
 • fruktträd

  Luftlök och jordärtskocka är perfekta i distansodlingen och har fått flytta från stan till landet. Tåliga, perenna och sprider sig lätt. Dessa delar en pallkrage där de får konkurrera om utrymmet.

Täckodla din distansodling

Genom att täcka den bara jorden med organiskt material såsom gräs, löv och trädgårdsavfall vinner du många förtjänster:

 • Det krävs betydligt mindre bevattning eftersom täcket hindrar vattnet från att dunsta från annars uppvärmd bar jord.
 • Jordförbättring och gödsling sker automatiskt då materialet bryts ned av maskar och andra nedbrytare som ger fin jordstruktur och bajsar bästa gödsel. Bästa medhjälparna i odlingen!
 • Jorden behöver inte grävas då den blir lucker av det nedbrutna materialet.
 • Ogräs kvävs av täcket och rensning behövs inte.

Har du som jag svårt att få tag på tillräckligt material så prioritera ett område som du täcker ordentligt snarare än allt litegrann. Utöka sedan efterhand om du har möjlighet. Jag har prioriterat min potatis då den banar väg för nya odlingsytor där jorden är kompakt och jag behöver bygga på höjden. Nästa år kommer denna yta fungera att odla en gröda som kräver mer jorddjup tack vare att jag byggt på jordlagret i år och potatisen luckrat.

Odla direkt i mark eller stora jordvolymer

Ju större jordvolym desto bättre bevaras fukten, speciellt om det är mycket organiskt material i jorden. Alltså är det ofta bäst att odla direkt i marken men vill du höja upp odlingen ytterligare är tex odlingslådor, typ pallkragar, betydligt bättre än krukor när det gäller bevattningsbehov. Många tänker inte på alternativet att täcka när de odlar i lådor och krukor men här är det av ännu större vikt.

Jag odlar exempelvis 6 tomatplantor i en halv pallkrage hemma i trädgården och med ett tjockt täcklager vattnar jag väldigt sällan. Visserligen var förra sommaren ovanligt sval men jag tror att jag bara vattnade ca 5 gånger.

Denna pallkrage ger massvis med tomatskörd. Den är full med organisk material och utgör egentligen min trädgårdskompost som jag har ett speciellt system för och alltid odlar i. Glöm inte bort att dessutom tillföra gödsel i någon form om du förväntar dig stor skörd ut.

Torktåliga sorter

Det finns sorter som är mer torktåliga, vilket framgår på fröpåsen. Jag har själv gått på gamla favoriter och spännande nya sorter så jag har inga specifika rekommendationer, men sök på påsarna om du är ute efter torktåliga sorter.

Flytta plantor fram och tillbaka mellan hem och distansodling

Mina plantor flyttas ofta två gånger på en säsong. Först drivs de upp hemma för att sen flyttas till landet där de växer till sig och blir skördeklara. Sedan är det inte ovanligt att de får komma hem igen och planteras ut i odlinglådorna i trädgården. Detta gör jag med all kål och sallat som är fin i slutet av säsongen för att kunna skörda ofta och länge hemma istället för vid ett tillfälle på landet. Men även mitt i säsongen kan fina plantor få flytta hem eftersom jag ofta har skördat slut hemma. Då finns det alltid nya plantor på tillväxt hemma att ta med och putta ned på landet där det frigjorts plats. Och så snurrar det på.

Lär känna dina fiender

Det är extra viktigt att skydda sina odlingar om en är borta länge. Förra året var t.ex. ett fantastiskt kålår och all kål växte fint helt utan skydd hos mig. Året innan dess var kålmalen desto mer på hugget och det mesta försvann. Odlar du på bortaplan är det dumt att chansa utan bäst att täcka noga.

Finns det glupska sniglar på plats kanske även dessa måste bekämpas. Jag har tur att de inte har hittat till odlingen på landet än men jag har dem i radhusträdgården. Därför flyttar jag alltid bara plantor uppdrivna i tråg som inte haft kontakt med marken från stan till landet. Den andra resvägen behövs inga restriktioner.

Be om hjälp från dina vänner

Kanske finns det någon vänlig själ som kan hjälp dig ett par gånger under säsongen med bevattning om det behövs. I mitt fall finns mina svärföräldrar på plats och ställer upp. Även om odlingen byggs upp för att klara sig själv under ca två veckor i stöten så kan det komma extra torra perioder när det blir lite för tufft.

Även små vänner i form av pollinatörer är det viktigt att tänka på. Plantera blommor och örter vid dina grönsaker och dra nytta av deras hjälp samtidigt som du värnar den biologiska mångfalden. Mer om varför det är så viktigt kan du läsa i detta inlägget.

Tänk vad fint om fler av oss som bor i stan kunde hitta en liten odlingsoas. Kanske hos någon släkting med stor outnyttjad trädgård som dessutom troligtvis skulle uppskatta besöken. Eller i en stadsodling eller en odlingslott en bit från stan.

Är det någon mer som odlar på distans så dela gärna med er av era tips.

Vill du läsa hur odlingen föll ut det här året så läs min utvärdering här.

/Maria

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *