Recept på flytande tvål av hård tvål- för mindre förpackningar och skadliga tillsatser

Föredrar du flytande tvål framför fast så föreslår jag att du gör din egen. Det är enkelt att göra och en hård tvål ger flera liter flytande tvål varför det dessutom blir väldigt prisvärt. Den främsta anledningen är ändå att du slipper en massa onödiga plastförpackningar och kemikalier bland annat i form av allergena konserveringsmedel. Flytande tvål består ändå till störst del av vatten och det har vi ju alla hemma så det är ju onödigt att kånka hem. Köp därför hellre en dyrare bra ekologisk tvål med hudvårdande oljor och gör din egen fina flytande tvål. Det blir betydligt bättre i längden både för dig och miljön.

Recept 2 liter flytande tvål

  • 75g ekologisk hård tvål av god kvalitet
  • 2 liter varmt vatten, uppkokat och något svalnat till kranvarmt

För att öka hållbarheten på tvålen kokar jag först upp vattnet och låter det sedan svalna en stund. Riv tvålen på rivjärn och blanda ner i vattnet. Rör och låt stå till nästa dag och mixa den då slät från klumpar. Späd eventuellt med vatten om den är för trögflytande.

Häll på tvålpumpar och flaskor för det som blir över för senare påfyllning.

Hållbarhet på den flytande tvålen

Vattenvolymen i tvålen gör att det finns risk för mikrobiell tillväxt varför jag inte gör så stora mängder åt gången. I receptet ovan använder jag bara en halv tvål och resten sparas till nästa batch eller läggs på tvålfat. Hemma hos oss är det framförallt barnen som föredrar flytande tvål så vi brukar ha både och.

Jag har aldrig varit med om att tvålen har blivit dålig varför jag inte konserverar den men för den som vill kan detta göras naturligt med några droppar E-vitamin.

Perfekt hemmapyssel

Är du som jag så har du säkert några fina tvålar liggande i badrumsskåpet som gjorda för blandning av flytande tvål. Perfekt litet projekt att göra tillsammans med barn. Det är verkligen förundransvärt att se hur mycket flytande tvål du kan göra av en halv liten hård tvål.

Vill du läsa mer om problemen med vår plastanvändning och andra bra tips för att minska den så kika på inläggen nedan.

/Maria

 

2 svar på ”Recept på flytande tvål av hård tvål- för mindre förpackningar och skadliga tillsatser”

    1. Tack Anette, E-vitamin finns att köpa på ställen som säljer ingredienser för att göra egna hudvårdsprodukter tex organicmakers.se
      Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *