Recept på flytande tvål av hård tvål- för mindre förpackningar och skadliga tillsatser

Föredrar du flytande tvål framför fast så föreslår jag att du gör din egen. Det är enkelt att göra och en hård tvål ger flera liter flytande tvål varför det dessutom blir väldigt prisvärt. Den främsta anledningen är ändå att du slipper en massa onödiga plastförpackningar och kemikalier bland annat i form av allergena konserveringsmedel. Flytande tvål består ändå till störst del av vatten och det har vi ju alla hemma så det är ju onödigt att kånka hem. Köp därför hellre en dyrare bra ekologisk tvål med hudvårdande oljor och gör din egen fina flytande tvål. Det blir betydligt bättre i längden både för dig och miljön.

Recept 2 liter flytande tvål

 • 75g ekologisk hård tvål av god kvalitet
 • 2 liter varmt vatten, uppkokat och något svalnat till kranvarmt

För att öka hållbarheten på tvålen kokar jag först upp vattnet och låter det sedan svalna en stund. Riv tvålen på rivjärn och blanda ner i vattnet. Rör och låt stå till nästa dag och mixa den då slät från klumpar. Späd eventuellt med vatten om den är för trögflytande.

Häll på tvålpumpar och flaskor för det som blir över för senare påfyllning.

Hållbarhet på den flytande tvålen

Vattenvolymen i tvålen gör att det finns risk för mikrobiell tillväxt varför jag inte gör så stora mängder åt gången. I receptet ovan använder jag bara en halv tvål och resten sparas till nästa batch eller läggs på tvålfat. Hemma hos oss är det framförallt barnen som föredrar flytande tvål så vi brukar ha både och.

Jag har aldrig varit med om att tvålen har blivit dålig varför jag inte konserverar den men för den som vill kan detta göras naturligt med några droppar E-vitamin.

Perfekt hemmapyssel

Är du som jag så har du säkert några fina tvålar liggande i badrumsskåpet som gjorda för blandning av flytande tvål. Perfekt litet projekt att göra tillsammans med barn. Det är verkligen förundransvärt att se hur mycket flytande tvål du kan göra av en halv liten hård tvål.

Vill du läsa mer om problemen med vår plastanvändning och andra bra tips för att minska den så kika på inläggen nedan.

/Maria

 

20 svar på ”Recept på flytande tvål av hård tvål- för mindre förpackningar och skadliga tillsatser”

  1. Tack Anette, E-vitamin finns att köpa på ställen som säljer ingredienser för att göra egna hudvårdsprodukter tex organicmakers.se
   Lycka till!

  1. Jo, det stämmer.den sväller rejält i vattnet och vid upphällning nån månad senare är det inte ovanligt art jag späder ändå mer då den tjocknat igen. Kan ju bero på tvålen såklart. Hur gick det med tvålen?
   /Maria

 1. Tack för bra tips! Försöker bli mer hållbar i vår familjs sätt att leva och detta är ju fantastiskt enkelt att göra. Det är ju dessutom så skönt att slippa släpa hem all flytande tvål. 🙂

 2. Gjort nu.
  Fick bara tag i Barnängens tvål.
  En sån väger 85 gram, jag tog 1,5 tvål och bara 1 liter vatten.
  Kanske blir för tjockt när det svällt?
  Var köper man bra ekologisk tvål på nätet?

  1. Hoppas att tvålen blev bra. Här kommer tyvärr lite sent svar angående ekotvål men jag gillar Tvåla & tvagas tvålar men du hittar massor i webshoppar som Happygreen mm.
   /Maria

 3. Tack, detta ska jag absolut testa! Hittade en e-vitamin på organicmakers.se som är fettlöslig, är det en sån man ska ha eller finns e-vitamin som vattenlöslig?

  1. Hej Christine, den är fettlöslig i sin natur och Jag har inte stött på den i annan form. Den ökar främst hållbarheten av tvålens oljor och fetter och är inte i sig bakteriedödande. Testa att göra en liten batch uran först och utvärdera om du tycker du behöver. Nu går tvål år som tusan här hemma men även tidigare har den blivit dålig.
   Lycka till!
   /Maria

  1. Hej Bodil, eftersom fast tvål innehåller betydligt mindre tensider så blir tvålen mindre löddrande men tvättar ändå rent som jag upplever det.
   /Maria

 4. Tack för tipset. Jag undrar om du använder stora bitar hårdtvål? Jag köpte 1kg Nablustvål för ett tag sedan och har svårt att dela den i mindre bitar, den smulas sönder… Har du tips?

  1. Hej,
   Ledsen att svaret har dröjt här men det går fint även om den smular. Den löser sig ändå och resultatet blir samma 🙂

   /Maria

 5. Om man vill undvika mikrobiella tillväxt är det verkligen e vitamin man ska ha då, den hindrar ju fetter från att härskna Låter som man borde ha ngt som är anti-bakteriellt istället. Eller?

  1. Precis, E-vitamin verkar mer antioxiderande i tvålens oljor. Jag gör batcher som går åt ganska snabbt här hemma så har inte känt behovet att tillsätta bakteriedödande eftersom jag vill undvika kem men skulle jag tillsätta något så skulle jag testa nåt naturligt som tex salviaolja.
   Dela gärna med dig om du har nåt bra förslag 🙂
   /Maria

 6. Hej,
  Tack för en intressant sida och tack för tipset. Ska testa! Jag undrar pm kag kan ha i tea tree oil? Den har antibakteriella egenskaper. Det borde funka eller vad tycker du?
  Tacksam för svar. Önskar dig en fortsatt trevlig dag.
  Mvh,
  Selma

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *