Vardagsstressen smyger sig på- så bryter jag spiralen

Några veckor in i hösten kommer vardagstressen krypande i mig. Semesterlugnet känns som ett halvt liv sen och jag måste verkligen vara medveten om hur jag spenderar min tid för att behålla balansen.

Konsten att växla upp

Min ambition är alltid att försöka vara kvar i energin och lugnet som har rått under den kravlösa sommaren men det är så svårt. Kontrasten är stor från att alla har varit hemma tillsammans och fyllt dagarna med härliga aktiviteter anpassade efter dagsform och väder. Till att sköta alla vardagsrutiner oavsett omständigheter. Plötsligt ska fem personer gå upp tidigt, komma iväg i rätt tid, med rätt grejer till rätt plats. Dessutom gärna med ett skapligt gott humör och energi som ska räcka under dagens alla aktiviteter.

Leva veckans alla sju dagar

Jag är ändå ganska förtjust i vardagen och dess rutiner, men det är slitigt att dra igång maskineriet till maxhastighet igen. Det gäller alltså att hushålla med resurserna under den här perioden för att inte springa så snabbt i ekorrhjulet att det inte håller i längden. Varningssignalerna för mig är många varav flera rent fysiska. Men också känslan av att jag under veckans fem vardagar mest längtar till helgens två. Så vill jag inte leva mitt liv och det är en obalans som kräver en del arbete för att komma tillrätta med. 

Inventera läget

Det finns så mycket jag vill göra och många jag vill träffa. Jag måste lägga band på mig och inte falla för frestelsen att fylla helgerna med sociala roligheter. Helgerna får istället bli en tid för återhämtning tills balansen infunnit sig och det finns energi över. Kraven drar jag ned till ett minimum under vardagarna. De får bara flyta på. Aktiviteter inventeras. Det som stjäl energi stryks och det som ger energi blir kvar men bara om resurserna räcker till. Det är lätt att lägga till olika aktiviteter som vi vet sänker stressen och det kan för all del vara bra men desto viktigare är det att minska och dra ifrån. Jag kan verkligen rekommendera att göra en grundlig inventering över mående och aktiviteter några gånger om året. Om detta kan du läsa mer i inlägget om min årsutvärdering.

Prioritera dina återhämtningskällor

Det har tagit lång tid för mig att lära mig att lyssna in mina egna signaler och behov. Jag är en social person som trivs när mycket händer. Men med en stor familj är vardagen redan så aktiv och social och det finns sällan tid för reflektion och återhämtning. Det råder alltså helt andra förutsättningar nu och här gäller det att göra en anpassning för att inte ta slut. Därför stryps det sociala när stressen kommer sättandes och istället prioriteras långa promenader i skog och mark. Naturen är för mig väldigt avstressande och energigivande i september. Som att den för över sin kraft till oss när den själv stillsamt går ned i vila.

Efter avskalning finns rum för upptrappning

Efter några kravlösa helger märker jag att jag börjar uppskatta och orka med alla veckans dagar på ett skönt sätt igen. Då är nästa steg för mig att ta vardagarna tillvara genom att spendera mycket tid ute även då. Ett par dagar i veckan jobbar jag kortare dagar. Då går jag och barnen en tur till närliggande skogsområden efter jobb och förskola/skola och tankar naturkraft och dagsljus. Det är så fint att vara ute och upptäcka naturen tillsammans. Hur varje plats och årstid har nya saker att förundras över. Enkelt och kravlöst.

Jag har makten över vardagsstressen

Så kommer energin tillbaka och den onda cykeln är bruten för denna gång. Jag försöker vara snäll och uppmuntrande mot mig själv för att jag lyssnar inåt. Känner mina gränser och saktar ned. Jag vet så väl vad som händer när stressen borrar klorna tillräckligt långt in så orken sipprar ur och försvinner. Jag påminner mig om att jag kan påverka hur jag lever mitt liv och vad jag fyller det med. Att jag inte ska stå maktlös och låta stressen ta mig. När benen väl slåtts undan är det svårt att resa sig igen. Så jag försöker vässa varningssystemet ytterligare för att vara med ännu tidigare nästa gång.

Men idag sitter jag med kalendern och planerar kommande helgers härliga aktiviteter och middagar. Nu har jag återigen kraft att ge av mig själv och även ta emot all energi jag får i mina relationer.

Som jag längtar!

/Maria

14 svar på ”Vardagsstressen smyger sig på- så bryter jag spiralen”

  1. Tack, härligt att höra! Fastnar i det trista tillståndet kortare och kortare stunder. Tur att jag har förstående nära och kära som vet varför jag drar mig undan ibland 🤗

  1. Tack! Ja, vi får väl vakta oss lite extra här hemma nu till hösten och jobba med melatoninet och seratoninet och allt det där 😂 Njut i värmen ❤️

  1. Tack, fint att höra! Ja, vi verkar sannerligen inte vara ensamma. Gäller att ha örat mot bröstet och vara snäll mot sig själv när det behövs.

 1. Bästa Mia! Läser detta då och då för att det är så fint. Och träffande. Och hoppgivande!! Du är som en stor och varm grönkålsfamn som ger värme. Gott nytt år!! Kram från lillasyster Åsa

  1. Vilket fantastiskt beröm och så fint att veta att du läser här. Jag blir så glad att höra att du tycker om det! Ja fy bubblan vad den ställer till det för oss den där stressen. För mig är det så viktigt att komma ihåg att den går att påverka och att själv försöka ta kontrollen. Välja mera hur livet ska vara och välja bort. Fint att inventera så här på nyåret. Det behöver jag verkligen så tack för påminnelsen. Gott nytt år till dig och din fina familj bästa önskelillasyster.

   Kram /Mia

   1. Gjorde din ingefärashot idag och klickade in på detta inlägg igen. Jag älskar denna text, så sann och fint skriven. Min favorit är hur naturen överför energin till oss när den stillsamt går ner i sin vila. Det bor en poet i dig. Här ska strax lagas till fjällskivlingarna jag hittade på min skogstur idag. Kram, hoppas du mår bra.

    1. Men vilket fint beröm, tack Åsa! Det är bra hos oss om än lite intensivt i oktober så texten är allt aktuell. Kul att du gör shoten! Hoppas ni trivs i huset och skogen med fjällskivlingarna. Låter fantastiskt för jag har aldrig hittat och nog inte heller smakat.
     Kram

 2. Sådär – läst igen! Så fint. Gick senast i skogen igår och tänkte att det är så häftigt att alla fallna löv ska ner i marken igen och ge kraft för ett nytt växtår. Kanske funkar likadant för oss – höstmörker, tända ljus och lugnare stunder laddar våra batterier tills vårsolen tittar fram❤️. Kram hälsa familjen

  1. Så härligt att du har varit på besök 🙂
   Tänker att det är precis därför vi maxar sommaren så här, för sen kommer mörkret och vilan. Därför jag älskar odling så tror jag, för säsongerna och den olika intensiteten i dem.
   Allt gott till er!
   /Mia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *