Värna vårt vatten för en hållbar vattenanvändning

Runt om i världen har torkan brett ut sig på ett förödande sätt och lösningar för hur vi kan anpassa oss till mindre tillgängligt sötvatten är viktigare än någonsin. Det är tydligt att torka och knappa vattenresurser inte bara är en utmaning för traditionellt torra delar av världen. Det kommer allt mer att påverka oss alla. I sommar har det varit bevattningsförbud på flera håll i landet vilket har gjort att många ofrivilligt fått begränsa sin vattenanvändning. Det har också lett till att fler har blivit mer medvetna om sin vattenkonsumtion.

I veckan är det World Water Week, en global konferens som Stockholm International Water Institute är värd för, under vilken världens vattenfrågor och utmaningar står i fokus. Idag lever 1,2 miljarder människor utan en säker vattenförsörjning.

I ett land som vårt, där vattentillgången varit god har vi länge tagit den förgiven och användningen har sakteligen ökat. Att göra förändringar i sin egen vattenanvändning kan kännas obetydligt men förutom den direkta minskningen kommer den positiva effekten med att medvetna val sprider sig. Tydligast blir effekten inom vår familj, där barnen får en medvetenhet som förhoppningsvis håller i sig resten av deras liv.

Minska din direkta vatttenanvändning

Vår familj har lagt sig till med några vanor som jag vill dela med mig av. Dessa minskar vår vattenanvändning utan att vi sänker vår livskvalitet på något sätt. Jag tänker att vi börjar där. Små ändringar som inte har någon tröskel och som är lätta att upprätthålla.

 • Det finns alltid en flaska vatten i kylen för törstiga familjemedlemmar. Detta gör att vattnet inte behöver stå och rinna länge för att bli kallt varje gång någon vill ta ett glas. Lägger en dessutom i någon god smaksättare, som mynta i vattnet på bilden högst upp, så känns det lyxigt och blir extra gott. Vi njuter såklart av vårt goda kranvatten och köper inte vatten på flaska.
 • Vi pratar om att det är viktigt att stänga av vattnet när en borstar tänderna och tvättar håret
 • Vi sköljer inte disken till diskmaskinen i onödan då maskinen klarar av fett och smuts.
 • Kläder åker inte i smutstvätten vid dagens slut per automatik utan bedöms först för att minska antalet tvättmaskiner som behöver köras. Förutom att spara vatten så sparar detta även på kläderna.

När det gäller trädgården tänker vi på följande:

 • Så mycket som möjligt täckodlas och därmed  hålls fukten kvar i jorden fint.
 • Perenna blommor planteras tätt för att undvika bar jord, vilket dessutom är snyggt och jag slipper ogräsrensning.
 • Vi samlar regnvatten på olika håll i trädgården för bevattning.
 • Badvatten används till vattning av buskar, träd och perenner.
 •  Familjemedlemmar som vill kissar i vattenkanna eller hink. På så vis undviks många spolningar på toaletten och utvattning av guldvattnet, dvs kiss utspätt med 10 gånger vatten, ger perfekt näring till växterna. Fint komplement till komposten som gödsling. I vår familj äter ingen mediciner och vi äter ekologisk mat så näringen tillför inga ämnen som jag inte vill ha in i trädgårdens kretslopp. Läs gärna mer om jordens kretslopp och hur jag använder matavfall och trädgårdsavfall på ett effektiv sätt. 

När vi är på vårt sommarställe har vi andra förutsättningar och där kan vi dessutom:

 • Bada och tvätta håret i sjön istället för i duschen och använda utedass istället för toaletten trots att detta finns. Det är dessutom mycket härligare.
 • Använda diskvattnet från uteköket till bevattning av buskar, träd och perenner.

Genom att fundera över vilka små förändringar vi kan göra enkelt blir vi medvetna om vår vattenanvändning. När vi väl har kommit hit blir steget till att fundera över vår indirekta vattenanvändning, genom exempelvis val av livsmedel och textilier en naturlig följd.

Har ni gjort några förändringar? Dela gärna med er i kommentarerna så att vi kan inspirera varandra.

Läs gärna fler inlägg i kategorin Miljömedvetna val för plastminimering, minskad klimatpåverkan och kretsloppstänk.

/Maria

2 svar på ”Värna vårt vatten för en hållbar vattenanvändning”

 1. Vi har en 10litershink ståendes i duschen under den del av året då det behöver vattnas . Det tar en stund att få fram varmvattnet hos oss och när vi spolar för att få fram det passar vi på att fylla den och vattnet används sen i grönsakslandet.

  1. Jamen så himla bra! Det ska vi börja med! Tänk vad fint det vore om den typen av rent vatten kunde cirkuleras eller samlas upp för andra användningsområden. Precis som ni gör men automatiserat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *