Frösamling av kål och andra tvååriga grönsaker på liten yta

Många grönsaker är tvååriga eller så kallade bienner, vilket innebär att de blommar och sätter frö först andra året. Framförallt olika sorters kål och rotfrukter hör till den här växtgruppen. Frösamling är verkligen något som sätter guldkant på odlingen tycker jag. Sen är det såklart ekonomiskt och klimatsmart att fixa fröerna själv. Dessutom är det så mycket roligare att så egna frön och grobarheten är helt enkelt fantastisk. Många tänker nog att det är lite bökigt att samla frön från tvååriga växter och att det tar hemskt mycket odlingsyta i anspråk medan fröerna mognar. Men det behöver det inte alls göra. Så här gör jag.

Frösamling av kål och rotfrukter

Övervintring av kål är på alla sätt och vis en vinst då de fortsätter att ge skörd när ljuset kommer tillbaka på våren. Detsamma gäller för rotsaker som i och för sig inte ger mer skörd till våren men förvaras ofta fint i jorden under vintern för en lång skörd. Allt som kan skördas ur köksträdgården under den annars ganska fattiga vårvinter och våren känns allt lite extra härligt.

Har du lyckats med övervintringen så har du också en skatt i form av mängder av frön att hämta. Här gäller det bara att hålla i sig i städivern som gärna sätter in när solen börjar lysa igen. Men dessvärre behövs ju ofta ytan som kål och rotfrukter övervintrat på till vårens sådder eller åtminstone till försommarens utplanterade plantor.

För att få loss odlingsytan så slutskördar jag ändå plantorna innan de går i blom men jag väljer ett exemplar av varje som jag vill ta frö från som jag sparar.

Den här grönkålsplantan är på väg att gå upp i blom och sätta frö så den grävs upp och flyttas till platsen för sista vilan.

Ålderdomshemmet

De sparade plantorna flyttar jag till en dedikerad plats som jag kallar ålderdomshemmet. I min trädgård är det en halvpallkrage i halvskugga som därmed ändå inte är en optimal växtplats i början av året. För frösättningen spelar läget mindre roll. Att sätta frö och föröka sig gäller ju växtens överlevnad och det klarar den utan toppläge.

Plantorna kan också planteras tätt utan tanke på avstånd eftersom tillväxten i stort sett är klar och de bara ska sätta frö. Kålen klarar i stort sett hur många flyttar som helst under en växtsäsong medans rotfrukter flyttas precis när de ska gå i blom med större försiktighet om rötterna. Gräv djupt om rotfrukterna!

Så här kan det se ut i lilla halvpallkragen i juli.

Ålderdomshemmet möter BB

Här får plantorna sen stå i godan ro tills de gått i blom och fröställningarna har mognat. Detta är ofta först frampå sensommaren. När förkapslarna torkat och skiftat färg från grönt till brunt kan du plocka av dem. Jag använder ofta papperspåsar eller kuvert. Här rasslar sedan de flesta fröerna ned på botten och fröställningarna rensas sen bort.

Vill du absolut inte att de ska fröa ner jorden så sätter du små påsar runt fröställningarna. Jag brukar använda små tygpåsar för de plantor som inte sätter så många frön och jag inte vill gå miste om dyrbara frön . Annars brukar jag välkomna att växterna självsår sig.

Små kålplantor dyker upp under den nyplanterade spenaten som övervintrat.

Det är ju så härligt med självsådda plantor som dyker upp alldeles utan någon ansträngning från min sida. Jag flyttar dem dit jag vill ha dem och ger bort överflödet. Eventuellt överskott rafsas lätt bort på ytan när plantorna är små.

Det är en sån lyx att ha gott om frön för slösiga sådder som för mikroblad eller vinterns groddar.

Länkar till relaterade inlägg:

God frösamlarlycka!

/Maria

2 svar på ”Frösamling av kål och andra tvååriga grönsaker på liten yta”

 1. Upptäckte precis din blogg och kan bara säga att den är fantastiskt bra och pedagogik!
  Tror du att du skulle kunna skriva artiklar om misstag man gör när man sår/skolar om? Jag har aldrig haft problem med tomat och gurka innan men i år totalmisslyckades jag vid omplantering och jag letar efter orsaker och tips för att inte göra om misstagen. Jag är inte riktigt nöjd med det jag hittat i böcker och på nätet hittills.

  1. Hej Anne-Sophie,
   Vad roligt att höra att du tycker om inläggen. Vilket bra förslag! Det ska jag försöka göra. Tills dess tror jag att du kan hitta lite tips i ett par andra inlägg som du hittar om du söker på nedplantering och förodling.
   Hoppas att du har några fina plantor som har klarat sig.
   Allt gott!
   /Maria

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *