Det är svårt att veta hur många plantor av varje grönsak som ska odlas och egentligen är det ju inte så noga. Det blir ju som det blir. Men det kan vara bra att ha ett hum om målet. Speciellt när det gäller de förodlade tidiga sorterna. Baserat på förra årets skörd har jag därför gjort en uppskattning. Nåt att sikta mot. Uppskattningen baseras på ytan och tiden jag har, de olika familjemedlemmarnas favoriter och vad som är rimligt för oss att äta upp och ta hand om.
Mina förutsättningar i korta drag
Mina två odlingsplatser består av lilla radhusträdgården i zon 2 där jag har en yta på ca 10 m² och distansodlingen vid stugan i zon 3 där jag odlat upp drygt 120 m². Denna yta är dedikerad till grönsaker där en liten yta upptas av perenna grönsaker. Utöver detta har jag en hel del fruktträd, bärbuskar och rabarber. Denna del är maxad i stan men under uppbyggnad på landet. Jag har inga växthus utan odlar på friland, direkt i bäddar och odlingslådor.
I familjen är vi två vuxna och tre barn som äter grönsaker i varierande grad. Alla har sina favoriter. Kort sagt kan jag nog inte odla för mycket av paprika, gurka, tomat och bladgrönt.


Jag kan inte ha väldigt krävande odlingar varken i stan eller på landet eftersom jag är borta ganska långa perioder. Från stan när jag är på landet och vice versa. Därför anpassar jag mina odlingar därefter och har hittat fina metoder för att distansodla. Lyckligtvis har jag också stöd med bevattning f.a. på landet.
Serieodla och samodla för yteffektiv odling
Vi har en väldigt stor konsumtion av bladgrönsaker i familjen. Alla snabbväxande sorter odlas därför innan, under, mellan och efter de andra grönsakerna. På detta sätt får jag rum med ganska många plantor i odlingen. Vilket också betyder en ganska rejäl skörd.

Antal plantor av varje sort
- Vitlök- 3 pallkragar med ca 40 i var (behöver nog 4 för rejält till utsäde också)
- Chili- fem sorter ca 3 av varje
- Krukgurka- för inomhusskörd 5
- Kruktomat- för inomhusskörd 5
- Kål- 15 olika sorter med 5-10 av varje (planterar ut 90-100)
- Spenat- många plantor sådda i flera olika omgångar
- Rädisa- sås i många omgångar där plats finns
- Malabarspenat- 5 plantor
- Sallat- olika sorter och många plantor sådda i flera olika omgångar
- Dill- många plantor sådda i flera olika omgångar
- Persilja- många plantor sådda i flera olika omgångar
- Vinterportulak- många plantor sådda under vinter och inför vinter
- Trädgårdsportulak- planterar ca 20 plantor
- Kronärtskocka 5
- Aubergin 4 sorter 3 av varje
- Purjulök ca 40 av sommar resp vinter sort
- Lök- en pallkrage knökfull med blandad lök och ca 100 i bädd
- Paprika/Tomatpaprika- 6 sorter ca 4 av varje
- Rotselleri- 10 plantor
- Stjälkselleri- 10 plantor
- Sparris- tänkte så och vårda ca 10 plantor/år
- Tomatillo- 2 plantor
- Physalis- 2 plantor
- Tomat- blandade sorter ca 60-70 plantor
- Potatis- olika sorter ca 120 plantor varav hälften förrotad
- Majs- 30 plantor
- Gurka- 5 plantor
- Zucchini- olika sorter 6 plantor
- Pumpa/vintersquash- olika sorter 6 plantor
- Ärtor och bönor- olika sorter 4 x 6 m rader samt där plats finns
- Rotfrukter- olika sorter i ca 6 pallkragar
- Gröngödslingsväxter och sommarblommor i mängder
Work in progress
Precis som odlingen i övrigt så kommer den här listan att utvecklas och förbättras med tiden. Tänker att jag kommer att uppdatera den allteftersom jag blir klarare över mängderna. Listan ovan utgår från den mängd jag odlade förra året med tillägg och avdrag där jag vill justera inför i år. Vissa grödor har jag tagit i med i förhållande till förra året men jag tror att vi egentligen skulle kunna äta betydligt mer. Här begränsar odlingsytan och tillgängligheten.
Blir det plantor över så brukar de vara lätta att bli av med till familj och vänner men för få plantor är desto värre.
Dela gärna med dig om hur du tänker när du bestämmer hur mycket du ska odla.
Länkar till relaterade inlägg:
- Arkiv Odlingskalender- månad för månad
- Mat blir jord-snabb kompostering med bokashi
- Vintersådd av köldtåliga sorter
- Vintersådd av kål och andra köldtåliga grödor i tråg för utplantering i vår
- Lyckad försådd för en fin skörd senare
- Odla majs- mina bästa tips från sådd till skörd
- Distansodling- att odla på en plats och bo på en annan
- Veckoprepp- så här förbereder jag inför veckan vintertid
- Odlingsåret 2018- lärdomar från succéer och misslyckanden
- Minska risken för skadedjur på dina sådder och plantor
- Samplantera blommor och grönsaker för en vacker köksträdgård
Allt gott!
/Maria