Kallsådd av sommarblommor och perenner ute under vintern

Många av våra sommarblommor och perenner går alldeles utmärkt att så utomhus under vintern- ja flera behöver till och med kylan för att gro. Genom så kallad vintersådd eller kallsådd efterliknar vi naturen och ger fröerna precis vad de behöver. Det sparar mycket plats bland försådderna inne och ger härdiga och fina plantor som kräver minimalt med skötsel. Jag tycker det funkar helt perfekt och testar nya sorter varje år.

Efterlikna naturen för minsta motstånd

Att odla så naturligt som möjligt innebär ofta att även odla så enkelt som möjligt. Kan vi efterlikna naturens egna cykler har vi mycket gratis när det kommer till skötsel av plantorna. I det här fallet behöver vi t.ex. inte jobba med extra belysning, krävande bevattning eller avhärdning av plantorna vilket vi skulle behöva vid försådd inomhus.

Många av våra blommor självsår sig genom att fröna faller mogna till marken under hösten och vintern där de sen ligger vilandes under snön. När ljus och värme äntligen återkommer gror de precis när förutsättningarna är perfekta. Flera sorter kräver dessutom en köldbehandling, så kallad stratifiering för att signalera till fröet att gro.

Genom att fundera på hur blomman beter sig naturligt får vi en ledtråd till om det kan fungera att kallså fröerna. Eftersom jag sparar yta och tid genom kallsådd vill jag gärna se vilka sorter som fungerar men jag sparar fröer för de som jag testar för första gången. Blir det inget av kallsådden så märker jag det lagom till att det blir tid att så i varm jord och då åker en ny laddning frön ned.

Ringblommor är tacksamma och återkommer gärna år efter år genom självsådd.

Sommarblommor för kallsådd

Dessa sorter har jag testat med gott resultat:

 • Vallmo
 • Zinnia
 • Blåklint
 • Ringblomma
 • Rosenskära

I år kommer jag dessutom att testa:
(Uppdaterat efterhand om de funkar.)

 • Jätteverbena- funkar fint
 • Solros- funkar fint
 • Sommarlövkoja- funkar fint
 • Tagetes- funkar fint
 • Slingerkrasse- funkar fint
Slingerkrasse är härlig och frodig i kruka eller tillsammans med grönsaker.

Perenner för kallsådd

Dessa sorter har jag testat tidigare

 • Jättedaggkåpa
 • Stjärnflocka
 • Toppklocka
 • Lavendel
Fjärilsbaren kallar vi lavendelhäcken vid altanen på landet. Mycket uppskattad av oss och pollinerarna.

I år kommer jag även att testa att kallså

 •  Anisisop- funkar fint
 • Kolibrimynta- funkar fint
 • Salvia- funkar fint

  Frön från min ljuvliga salvia ska jag kallså och hoppas på många fina plantor till landet.

När sår jag

Jag vill absolut inte riskera att mina fröer gror under en mild period följt av en köldknäpp då de riskerar att dö. Därför väntar jag tills vintern är stabil, vilket ofta är först i januari eller februari här i zon 2. De sorter som jag vet självsår sig naturligt eller behöver stratifieras kan jag så då. För de sorter som jag är osäker på väntar jag fram till mars. Då är fortfarande jorden kall och fröerna får ett försprång mot om jag inväntat värmen. Däremot minskar jag risken att något känsliga fröer ruttnar bort.

Så i plasttråg

Alla blommor i listorna ovan kommer att planteras ut i krukor eller i mindre kluster för samplantering med grönsaker i köksträdgården. Därför sår jag fröerna i plasttråg, vilket är platssparande och underlättar vid utplantering. Jag gör på samma sätt med många av mina grönsaker. Vill jag att det ska gå extra fort sätter jag trågen i ett större plasttråg för en påskyndande växthusefffekt eller såklart direkt i växthus om du har tillgång till det.

Tråg i tråg där varje skyddande lager motsvarar en sänkning av ungefär en växtzon.

Sådd direkt på växtplatsen

Sommarblommor för gröngödsling som ska växa på en större yta sår jag däremot direkt på växtplatsen och ofta senare då platserna inte är preppade. I år kommer jag att så blodklöver och binas älskade honungsfacelia. Här är det fråga om så stor mängd fröer att jag dessutom inte vill chansa på att de klarar vintersådd.

Honungsfacelia lockar både kväve, humlor och bin.

Har du ytor på friland som du redan avsett för köldtåliga grödor så kan du så direkt på växtplatsen under vintern. Eller kanske du vill introducera ängsblommor som vallmo och blåklint på någon oklippt gräsyta? Då är det bara att slänga ut lite fröer och hoppas på att de trivs där de landar.

Vallmo är likt zinnia, på bilden högst upp, underbara färgklickar i köksträdgården.

Jag kommer att uppdatera inlägget med hur det funkar att kallså de sorterna som jag testar för första gången i år. Har du några favoritblommor som du brukar kallså?

Kanske är du också intresserad av dessa relaterade inlägg:

Nu hoppas vi på en blommande sommar.

/Maria

8 svar på ”Kallsådd av sommarblommor och perenner ute under vintern”

 1. Anisisopen övervintrar och självsår sig vid mig. Jag har zon 3, tror jag. Korsberga,Hjo. Eftersom jag är från Gotland, provar jag ju endel.

  1. Vad härligt att höra, Ingela! Trevligt med fler experimentsugna odlare. Då ska det säkert funka hos mig här i zon 2. Den verkar inte vara en av de första sim tittar upp bara. Rosenskära, vallmo, sommarlövkoja och zinnia är redan uppe men inte en skymt av anisisop. Får jobba på tålamodet 🙂

 2. Hej!
  Jag försöker förstå tråg i tråg upplägget.
  Är det hål i locket på den stora plastlåda?
  Har du lagt snö i de mindre lådorna inne i den större?
  Mvh Marie

  1. Hej Marie, du har förstått helt rätt! Men hålen gör jag i sidornas övre del i den stora lådan för att slippa att det läcker in för mycket regn. Snö i smålåderna är toppen för då blir det succesiv vattning när den smälter. Kolla in inlägget för vintersådd av grönsaker som länkas i texten där är det lite mer detaljerat beskrivet tror jag.
   Allt gott!
   /Maria

 3. Hej!
  Nu har jag köpt flera påsar med Rosenskära och fixat plastbackar. Jag blev så inspirerad av din text.
  Är det inte väldigt pyssligt med vinterodling? Jag tänker att om Rosenskäran börjar gro för tidigt och sen kommer en rejäl köldknäpp. Då är det väl kört?
  Jag bor i Stockholm.

  Tack på förhand.
  Helena

  1. Vad roligt att höra! Jo, risken finns om du börjar för tidigt innan vintern riktigt har kommit. När jag har inväntat den och dessutom har ett skyddat lager i backar har det aldrig varit nåt problem. Det är toppentid nu!
   Lycka till!
   /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *