Lyckad försådd för en fin skörd senare

Lyckad försådd för en fin skörd senareJag älskar att så på friland. Arbetsinsatsen som krävs från min sida är minimal och naturen sköter det mesta. Försådd inomhus är en annan sak. De kräver en hel del pyssel, passning och planering. Men det arbetet blir som bortblåst när det lilla fröet börjar spira och utvecklas till en frisk och fin planta. Då känns det som ren magi. Varje gång. För att hjälpa magin på vägen finns såklart en del trix och fix att ta till och som belöning får du fina tåliga plantor med stort försprång.

Ta det lugnt

Redan i december och januari är det många som börjar så sina fröer för kommande odlingssäsong. Det är ju så roligt att komma igång med odlingen men för att lyckas med en så tidig sådd krävs det en hel del arbete, utrymme och planering. Jag höll ut till de första dagarna i februari och då sådde jag endast de grödor som har lång utvecklingstid. Dessa behöver komma i jorden tidigt för att hinna ge skörd. Då såddes grödor som ska odlas både inomhus och utomhus.

Håll dig hemma

Det viktigaste är att planera in hemmatid de första veckorna efter sådd. Det funkar inte att otåligt putta ned en massa fröer i januari och sen dra på skidresa på sportlovet. Nej, det gäller att se efter sina sådder under den där första sårbara tiden. Ja, om du inte har en riktigt trevlig granne som är lika hooked på odling som du så klart. Här hemma åkte vi på skidsemester i vecka 3 och även om det var tidigt så var det en kraftansträngning att ge sig till tåls att starta försådden till efteråt.

Planera för växtplatserna

Det gäller att planera sådderna utifrån de olika växtplatserna. Plantorna ska få plats även efter att de fått större kruka och inte minst på sin slutliga växtplats inne eller ute. Det är helt enkelt lätt att så för mycket.

Växtplats 1- groning:

De flesta frön vill ha det varmt, ofta 20-25 grader, för att gro och kan därför inte stå i ett alltför dragigt fönster. Använd gärna en rumstermometer och kolla. Behöver de inte ljus för att gro kan denna platsen även vara ett uppvärmt badrumsgolv eller liknande. (Här krävs dock tåliga och förstående familjemedlemmar.) Om de är ljusgroende (framgår på fröpåsen) kan en lampa placeras över.Lyckad försådd för en fin skörd senare

Lyckad försådd för en fin skörd senare
Direkt uppe på elementet har jag låtit chili m.fl. gro. Det har varit varmt och gott med lite extra belysning från läslampan bredvid. Härifrån flyttar de så snart de kommit upp för att inte växa för fort i värmen. Chilin vill gärna ha 28 grader, men det gäller att hålla koll för över 32 grader mår de inte bra. Här fick stektermometern extraknäcka lite.

Växtplats 2- tillväxt: 

Nu vill plantan ha det lite svalare, ofta 18-20 grader, och ljust. Exempelvis i ett söderfönster alternativt under belysning i ett svalt rum eller källare. Sval temp och ljus gör att plantan växer lagom fort och blir knubbig och fin istället för lång och ranglig. Efterhand som ljuset ökar kan även värmen göra det. Med det gäller då också att ge mer vatten eftersom plantan nu börjar sätta fart ordentligt.

Växtplats 3- final:

Inomhus behövs oftast ett ljust fönster med minst 6 timmar sol, beroende på gröda. Utomhus/kallväxthus gäller det att vänja plantan succesivt genom att ta ut dem en kort stund vid några tillfällen innan flytt. Håll koll på om det finns någon minimitemp angiven på fröpåsen. Här hemma har framförallt gurkor strukit med på grund av kylan eller indirekt av min otålighet. Tiden för när du kan plantera på din finala växtplats styr därför när du ska så dina fröer. Det blir liksom till att räkna baklänges.

Extra ljus eller inte vid försådd

Ju tidigare på säsongen du börjar desto större blir behovet av extraljus. Solens ljus räcker för växterna ungefär från början på mars om du har plantorna i ett ljust fönster, annars är det ännu senare. Fram till dess gäller det alltså att få till belysning för dem eller att ge sig till tåls tills ljuset är tillbaka.

Sticklingar från physalis har fått extra ljus under lysröret i källaren. Här är det svalt och skönt för dem. Ingen speciell växtbelysning krävs utan vanligt lysrör funkar. Höjden justeras så att plantoppen hamnar 10-20 cm under ljuset. Lagom för att få tillräckligt ljus utan att brännas.

Blir dina plantor ändå ranglinga i brist på ljus så är det oftast ingen fara. De flesta går att plantera ned vid omskolning till större kruka. Vilka sorter jag planterar ned med gott resultat kan du läsa om i det här inlägget.

När fröet väl ska i jord

Fröet ska alltså sås i förhållande till den tid plantan ska till sin nästa växtplats. Jag sår de flesta fröer i plantjord men lite kinkigare fröer får ibland ett lager med såjord på toppen som fröet sås i. På så vis kan det gro i en lite näringsfattigare jord som passar de nya sköra rötterna väl. Efterhand plantan växer letar rötterna sig ned i den näringsrikare plantjorden. På detta sätt blir det inte lika bråttom ur näringssynpunkt att plantera om plantorna. Passar mig perfekt! Dessutom hinner plantan bli lite robustare och risken för skador vid omplantering minskar.

För att skapa riktigt fina förutsättningar för extra svåra sådder så kan jorden blandas med och toppas med lite Vermikulit. Det är ett lermineral som är både poröst och fukthållande och gynnar därför både groning och fortsatt rotbildning. Lagret på toppen kan också verka skyddande mot skadedjur, vilket du kan läsa fler tips om i det här inlägget.

Hjälpmedel för en lyckad försådd

Vissa fröer är lite pilliga att få upp och att få att släppa i jorden. Då är det perfekt att ta till ett litet träverktyg. Här använder jag baksidan av en smörkniv men det funkar fint med baksidan på en tändsticka. Doppa i vatten så fäster fröet lätt och lossar sen mot jorden. Toppen till chilifrön som jag helst inte vill pillra med för mycket eftersom jag nästan tvångsmässigt petar mig i ögonen direkt efteråt.

Under groningen är det viktigt att fröet inte torkar ut så det är bra att ge det ett litet drivhus eller fästa över lite plastfolie. Glöm inte att ge lite luftinsläpp så det inte blir för fuktigt.

Lyckad försådd för en fin skörd senare
I drivhuset samsas bl.a. tomaten Tiny Tim och kronärtskockan Violet de Provence. Här var det varmt från elementet under vid groning och nu när alla plantorna tittat upp sänker jag lite så det blir lite svalare. Rumstermometern vill jag gärna ska visa under 20 grader nu när de tittat upp och blir det varmt tar jag av plasten.

Försådd i pluggboxar, såbrätten och plasttråg

Dessa är perfekta för att dra upp små plantor och att de växer en och en gör det lätt att plantera om. Flera frön i samma kruka kan ibland leda till att rötterna har trasslat till sig och leda till att plantan skadas. Samtidigt är det lätt att få fram många plantor i större kärl. Jag sår därför även en hel del i större krukor och i små plastförpackningar som vi köpt frukt i. Dessa brukar ha dräneringshål i botten och är lagom stora.

Planera för glömska

Glöm förresten inte att märka upp dina sådder. Gärna innan du puttar ner fröerna. Det räcker att nån frågar om ett glas vatten här hemma och jag har blandat ihop sådderna. Jag klipper remsor från plastförpackningar som ska till återvinningen och skriver med vattenfast penna.

Okej det kanske inte är magi huruvida fröet gror utan väldigt beroende på omständigheterna du skapar för dem. Men jag skulle säga att allt pyssel är ett kärt besvär!

Ett och annat kommer säkerligen att misslyckas men så länge du räknar med det från början så är det lättare att fokusera på det som lyckas. Och det är det sannerligen inte svårt att glädjas över.

Länkar till relaterade inlägg till Lyckad försådd för en fin skörd senare:

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *