Minska risken för skadedjur på dina sådder och plantor

Det krävs inte mycket för att ta kål på ett nygrott frö eller en liten skör planta. Det gäller därför att skydda dem mot skadedjur och ge dem de bästa förutsättningarna att klara eventuella angrepp. Friska, välmående plantor blir sällan angripna så det är bra att jobba förebyggande här.

Sorgmyggor

Sorgmyggor har varit ett gissel här hemma i vinter. Ni vet de små flugorna som påminner om fruktflugor men som hänger runt blomkrukorna och flyger runt lite slött och ryckigt.

De små flugorna kan verka harmlösa men om du tittar noga så ser du att de gärna kryper runt på jorden och det är också där de lägger sina ägg. Larverna kalasar sen på organiskt material, dvs plantans rötter. För en stor planta är inte detta någon större fara men för de minsta plantorna med sina späda rötter kan det innebära bråd död.  Sorgmyggorna trivs i fuktig jord så försök att se till att inte övervattna eller att det står vatten kvar på krukfaten.

Här är en blandning av äppelcidervinäger, lite honung och en skvätt diskmedel som sorgmyggorna drunknar i. De dras till ljusa färger så välj en ljus skål.

Får du ändå in sorgmyggor så se till att hålla nere antalet så gott det går för de förökar sig snabbt. Isolera plantor där du misstänker angrepp och ställ gärna en mumsig blandning bredvid för dem att drunkna i. Det är också bra att låta jorden torka ut om plantan tål det. Förhoppningsvis klarar inte myggorna torkan och dör. Vid stora angrepp kan jag rekommendera att ta till dammsugaren även om det låter drastiskt. Det finns även nematoder att köpa som vattnas ut för att bekämpa kraftiga angrepp, men dessa har jag aldrig behövt ta till.

Sterilisera jorden

Den jord som jag misstänkte kunde fått besök av sorgmyggor steriliserade jag. Detta görs genom att köra den i ugnen ca 30 minuter i 120 grader. Jag fyllde helt enkelt en stor gratängform ett par omgångar. Glöm inte att låta jorden svalna innan plantering.

Täcka sådden

Eftersom jag vet att jag har sorgmyggor i huset ser jag till att ha skydd för sådderna. Detta gör jag för att de inte ska sådden inte ska torka ut men också för att hindra att sorgmyggorna hittar till den fuktiga jorden. Glöm inte att göra små hål i plasten för att det inte ska bli för mycket kondens.

Stärka plantan

Starka plantor blir sällan drabbade av skadeangrepp så i år testar jag att curla mina sådder lite extra genom att tillsätta effektiva mikroorganismer till jorden. Jag har ju sett vilka underverk mikroorganismerna i min bokashikompost har gjort för jorden så detta tror jag verkligen kan ha en effekt.  Jag tillsätter EM-Aktiv, som ska förbättra groning, rotutveckling, fruktsättning och växtmognad enligt försäljaren Mikrojord. Dessutom förbättras jordens struktur, näringsinnehåll och bördighet av aktiviteten från mikroorganismerna.

Jag blandar också in MK 5, även den från Mikrojord, som dämpar skadedjurs- och svampangrepp. MK 5  innehåller dofter och eteriska oljor från vitlök, chili och fermenterad vinäger som ska hålla skadedjuren borta och bidra till att stärka plantan.

Jag blandade till en lösning enligt produktanvisningarna och vattnade ut i jorden innan sådd. Därefter har jag sprutat lösning på de mycket små plantorna vid några tillfällen. Hittills har inga sorgmyggor hittat till de sköra små liven.

Även övriga inomhusväxter har fått sig en stärkande kur som jag hoppas ska ge dem en bra boost nu när de vill sätta fart efter den långa mörka årstiden.

Nu håller vi tummarna för friska och frodiga plantor.

/Maria

2 svar på ”Minska risken för skadedjur på dina sådder och plantor”

  1. Mycket intressant & bra läsning. Jag skall ta vara på dessa råd eftersom jag har börjat odla chili igen. Gjort det 1 gng för ca 8 år sedan bara. Har många frukter att skörda. Mina plantor har efter förkultivering enbart stått ute. Tack för de bra tipsen.

    1. Hej! Vad härligt att du tyckte det var användbart och att du dragit igång chiliodlingen. Jag har några inlägg om att ta hand om frukterna (sök på chili) om du har lyxen att ha mycket.
      /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *