Nu är det tid att odla glasrabarber

När de rosa rabarberknopparna precis börjar titta upp ur jorden är det tid att bestämma om du vill testa att odla glasrabarber. Det är otroligt lätt och tar bara ett par sekunder- ja förutsatt att du har en rabarberplanta såklart.

Vad är glasrabarber då?

Glasrabarber är rabarber som får växa till helt utan solljus. De blir otroligt mjälla och fina och inte alls lika sträva och syrliga i smaken som vanlig rabarber. Detta beror på att rabarbern utvecklar mindre oxalsyra än om de utsätts för ljus. De har en mildare syrlig smak som istället mestadels kommer från äppelsyran i rabarbern.

Stjälkarna växer som vanligt på höjden men bladen blir gula och outvecklade då plantan inte kan producera klorofyll.

 

Gör så här:

  • Så fort rabarberns knoppar börjar synas i jorden ska den täckas.
  • Välj en stor kruka eller hink, men tänk på att den ska vara hög och inte släppa genom något ljus. Lägg en sten på om du tror att den kan blåsa iväg.
  • När rabarbern nåt önskad höjd skördas den.
  • Låt sedan plantan växa vanligt under säsongen och även nästa då det tar på krafterna att producera något så gott.

Jag använder mig av min härliga loppade kastrull som både är rejält hög och tung. Alltså perfekt för ändamålet. Vill du ha nåt riktigt tjusigt i trädgården och har en stor rabarberbudget så slår du till på en terrakottakruka, gjord för ändamålet från exempelvis Cadabra.

Njut sedan tillsammans med exempelvis glass. Gärna efter en snabb smörstekning i goda kryddor som kanel och kardemumma. Här krävs ingen lång tillagningstid. Vänta med smulpajerna till de efterföljande skördarna av vanlig rabarber som mår gott av lite ugnsvärme. Kräm på glasrabarber är också riktigt smaskigt.

Eller så struntar du i att trilskas med plantan och njuter dina rabarber som de är. Testa gärna min läskande somriga rabarbersaft med apelsin.

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *