Odla kastanj i vas eller kruka på enklaste vis

Våren är den bästa tiden att plocka in kastanjer att grodda i vas eller kruka. Jag är väldigt förtjust i att ha dem i olika små glasvaser så att det vackra rotsystemet och kastanjen själv är synlig. Genom att plocka dem på vårvintern eller våren har naturen gjort det svåraste jobbet redan- att grodda kastanjen. När detta väl är gjort är det superlätt att odla fram hemmets snyggaste inredningsdetalj. Är du sugen på att dra igång på hösten så går det att lösa det med. Här kommer mina bästa tips.

Odla kastanj i vas

 1. Plocka groddade kastanjer på våren, se nedan (har du inte groddade kastanjer tex på hösten, se slutet av texten).
 2. Använd en vas med öppning som kastanjen ligger stadigt i utan att ramla ned i. Kryddburkar är perfekta och finns ofta till hands.
 3. Placera kastanjen med grodden/svansen nedåt med grodden under vattenytan.
 4. Se till att vattennivån är tillräcklig för att hålla grodden i vatten hela tiden.
 5. Vänta ett par veckor medan rötterna växer ut från grodden. Snart kommer skottet att växa ut.
 6. Kontrollera att kastanjen inte sitter nedkilad i hålet. Skottet kommer nedifrån (samma ställe som grodden/svansen växt ut) och måste ha plats att komma upp.
 7. Njut av ditt miniträd.

Trädet klarar sig länge i dagsljus men om du vill att den ska utvecklas och växa till sig är det bra att plantera den i jord efter några veckor.

Ut och fynda i naturen

Det allra lättaste sättet att odla kastanj i vas är att börja med att leta efter groddade kastanjer under kastanjeträd på vårvintern. Grodden ligger nedåt i marken men det går lätt att skilja på friska grobara kastanjer från dåliga. De som är mörkt bruna, nästan svarta har missat sin chans att gro och börjat brytas ned. De som är groddade är fortfarande vackert bruna och släta med fin lyster. Lyft upp dessa och kika efter en liten svans. Det är dessa du är ute efter.

Passa på att plocka flera

Plockas de under våren är grobarheten väldigt bra. Jag tror inte någon kastanj har misslyckats men allt kan ju hända så det är bra att plocka några stycken på en gång. Inte minst för att de är om möjligt ännu snyggare i liten grupp. Sen tycker jag också att det är en fin gåbortis eftersom de håller sig fina så länge.

Den här typen av skogsfynd och projekt tycker jag är så roligt att göra tillsammans med barnen. Känslan att plocka ett frö under ett massivt träd du inte når runt med armarna och sen gå hem och odla ett miniträd av samma sort är ju svindlande. Vill du som jag dessutom fostra naturälskande miljökämpar så blir det inte mycket mer pedagogiskt än så här.

Odla kastanj i jord

 1. Fyll en kruka med planteringsjord.
 2. Placera kastanjen i jorden så att den täcks med cirka 1 centimeter jord. Vänd den ljusa delen på nedåt. Som du ser på bilden ovan kommer grodden därifrån.
 3. Vattna igenom jorden lätt och ställ gärna krukan i ett minidrivhus eller med hålig plastfolie över. Håll jorden fuktig, men inte våt för då riskerar kastanjen att mögla.
 4. När skottet dyker upp ta bort plast/drivhus och placera krukan ljust.
 5. Nu kan du ta upp den och skölja av den om du vill sätta den i vas alternativt ha kvar den i krukan.

Odla kastanjer utan att de är groddade

Vill du dra igång under hösten direkt när kastanjerna fallit till marken eller kan du helt enkelt inte hitta några groddade på våren? Lugn det är inte kört!

Plockar du efter vintern så har fröna (kastanjerna) fått en köldbehandling, sk stratifiering vilket de behöver för att gro. Plockar du på hösten kan du lägga dem i frysen en period för att köldbehandla dem.

Grodda kastanjerna själv

 1. Lägg flera kastanjer i en plastpåse med lite fuktigt hushållspapper runt.
 2. Placera i frysen ett par veckor.
 3. Flytta sedan över till kylen nån vecka till. Förslut inte påsen helt så att det kommer in lite luft.
 4. Ta ut påsen och lägg i rumstemperatur.
 5. Kika efter ibland så att det inte blir torrt. Fukta vid behov.
 6. När du ser grodden vuxit ut följer du beskrivningarna ovan beroende på om du vill odla i kruka eller vas.

Hästkastanj vs Äkta kastanj

Kastanjerna i inlägget kommer från hästkastanj, vilket är den vanliga kastanjen här hos oss och som vi inte äter. Det är ofta rejält höga träd och taggiga skal runt kastanjerna. Det finns också den ätbara äkta kastanjen, som i högre grad odlas för användningen av kastanjerna. Träden är ofta buskigare eller mindre i storlek och kastanjeskalen har mjukare och finare taggar.

Länkar till relaterade inlägg:

Lycka till med kastanjeodlingen vilken metod du än väljer!

/Maria

12 svar på ”Odla kastanj i vas eller kruka på enklaste vis”

 1. Hej Maria.
  Sökte på ” lämplig jord för att odla kastanj” och kom på det sättet in på din trevliga och intressanta sida.Tack för fina tips!
  Nu till min fråga; jag vill inte odla med köpt planteringsjord som består av torv från mossar. Att förstöra ett så gammalt ekologiskt naturligt system bara för att jag vill odla blir så fel för mig. Så jag undrar hur gör man för att undvika att odla med torv-“jord”. Det var därför jag sökte på nätet.
  Kan man t.ex. använda egen kompost som är kalkrik eller……?
  Mycket tacksam för tips.
  Häls Greger

  1. Hej Greger, vad fint att höra att du fann sidan intressant. Jag har inte stött på info om att kastanjen vill ha varken sur (från tex torv) eller basisk (kalkrik) så kan inte råda specifikt. Men har den inga specialönskemål så tror jag det går fint med din vanliga trädgårdsjord blandat med kompost. Låter som en fin mix!

   Själv försöker jag köpa så lite jord som möjligt och gör just som du beskriver. Sen lite extra gödsel till våren för att sätta fart på plantorna.
   Lycka till!
   /Maria

  2. hej! det var visserligen inte mig du frågade men jag gjorde några försök med hästkastanj förra året och det gick oftast bättre mer än förväntat. försöker i år igen. förra året använde jag inte (köpt) planteringsjord övht, som jag kommer ihåg det. utan i olika metallburkar (typ 5L tomatsås som man finner i soporna utanför restauranger..) bara slängde i jord som jag tagit från där det tidigare stått hus men nu växer en sak på varsin plats, kan man väl säga. tog där det fanns mycket mask iaf. och resultatet blev mycket bra. i år har jag kört lite med (köpt) planteringsjord, och jag kan ju gissa att det inte ska gå åt helvete, men ett säkrare kort lär väl vara att köra som året innan. jag plockade kastanjefröna förra året vid påsktid, som nu, och som jag kommer ihåg det så är det precis vid den här tiden som de groddar sig ute, och det verkar som att det är samma tid som knopparna brister, för växterna jag lämnat kvar utomhus har knopparna ännu inte bristits på. gjorde några försök med att ta in ett antal för några veckor sedan iofs, och de hoppade fort ut och gjorde sina “hallelujah” rörelser och blivit tämligen större. de jag lämnat utomhus har ännu inte knopparna brustit på. men möjligen är det väl så att de lär sig och anpassar sig bättre till vårat klimat iofs. sen är det klart att klimatet, samt andra omständigheter, kommer ändra sig snart ändå.

   det verkar som hästkastanj är tämligen enkel att odla. en kan ju använda de stora bladen för utseendets eller skuggans skull dessutom. och det lär väl vara så att om man liksom döljer ljuset för dem i växtfasen, så sträccker de sig längre upp innan de utvecklar bladen, så det kan vara värt att göra många försök. dessutom, om man vill skippa fröstadiet så kan man vänta tills att fröna , som här i staden, självgror under trädet, det verkar vara enklast att skörda sådant strax efter att det regnat, men det kan vara bråttom att skynda sig innan stadens “trädgårdsmästare” går dit och röjer!

  3. kan tillägga att jag inte gjorde något försök alls med tillsatt näring, utan bara använde jorden som de sattes i.

   visserligen, i den “tomatburk” som jag testade lägga i flest frön i, fick ju upp flest plantor, och såg snyggast ut, så jag slängde lite snäckskal ovanpå, som möjligen kanske fungerat som lite näring för dem. de verkar må bra idag med, står utomhus.

   och btw#2 så har jag kört mina experiment här på baksidan där det är mest skugga, ett par timmars direkt solljus bara, och jag är inte missnöjd direkt.

 2. Hej Maria,
  Om jag nu i höst vill så en kastanj, den har slott rot och jag planterar den i en kruka. Skall jag låta den växa som vanligt inomhus och sedan plantera den till våren utomhus?

  MVh Patrik

  1. Hej Patrik,
   Det skulle jag göra! På så vis hinner den växa till sig lite innan den behöver möta en vinter.
   Glöm inte att skämma bort med lite näring när den börjar producera grönmassa.
   Lycka till!
   /Maria

 3. Hej! Har jag fattat rätt att hästkastanjen inte behöver en köldperiod och att jag kan sätta den i kruka direkt nu på hösten? / Annica

  1. Hej Annica,
   Det var lite otydligt i inlägget men även hästkastanjen gror bäst efter en köldperiod. Om den inte fått vara med om nån frostvecka så skulle jag lägga den i lite blött papper i en påse i frysen nån vecka eller så kan du plantera den ute så den får kylan under vintern och gror först till våren.
   Lycka till!
   /Maria

  2. jag har väl knappats lyckats med något hästkastanjfrö odlat utan att det först upplevt köldperioden iaf. vet inte hur många jag eventuellt testade med men misstänker att det borde varit iaf fem. tycker att jag skulle kommit ihåg om det funkade iaf.

   står i bibeln också typ, att Jesus sagt att fröet måste dö först innan det ger frukt, eller dylikt.

 4. Hej!
  Jag undrar hur man tar hand om sitt kastanjeträd
  under vintern, kommer den tappa sina löv som en hemmasådd ek brukar göra? Då menar jag att växten kommer vara innomhus åretom
  Mvh
  Anita

  1. Jag har inte testat men jag tror att den kan klara det om den står i ljust och i jord och ges kärlek likt en krukväxt 🙂
   Hoppas att det funkar!
   /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *