Odlingsåret 2018- lärdomar från succéer och misslyckanden

Ambitionerna var aldrig så höga inför odlingsåret 2018 och skörden slog alla rekord. Vinter i april och den regnfattigaste sommaren i mannaminne gav utmanande förutsättningar milt sagt. Även om mycket föll väl ut så var det en hel del som gick sämre och i båda fallen finns många lärdomar att dra inför stundande odlingsår. Kanske finns här något för dig att hämta?

Varierande förutsättningar

Inget år är ju det andra likt när det kommer till temperaturer och nederbörd. Ändå vill vi ju försöka optimera och i alla fall inte gå i precis samma fällor nästa år igen.

2017 var det blött och svalt sommaren igenom och jag tror att jag vattnade tomaterna jag hade i pallkragar max 5 gånger. Med den sommaren i bagaget gjorde jag storartade planer för en kraftigt utökad distansodling 2018 som med god planering skulle klara sig på naturlig nederbörd och lite stödvattning när vi var på plats vid stugan. Rackans vad fel jag skulle ha!

Tack och lov för den djupborrade brunnen och mina supporterande svärföräldrar som omsorgsfullt höll mina plantor vid liv när jag var borta. Misstänker att de fick bättre skötsel än deras egna till och med.

Så hur ska en veta vad det blir för sommar i år då? Jag tänker att jag ska försöka preppa för flexibilitet och beredskap att snabbt vidta kloka åtgärder.

Den fruktansvärda värmen och torkan

Även om jag inte på något sätt ser positivt på den torra sommaren så försöker jag zooma in och hitta fördelar i odlingen. Aldrig förr har tomatskörden varit så tidig och stor. Detta gällde inte bara tomaterna, hos mig blev alla fruktgrönsaker som paprika, chili, gurka och aubergin fantastiskt fina och det var inga som helst problem att odla dessa godingar utan växthus. Förutsatt att de fick vatten då.

Plantorna med tomatpaprika stortrivdes i enkelpallkragarna och hade ofta upp mot femton frukter på en planta samtidigt.

Desto värre fick vissa plantor prioriteras bort ur bevattningssynpunkt vilket gav mindre skörd. Dels för att de lämnades att dö och dels för att de tappade många blommor när de gång på gång torkade till under blomsättningen. Framförallt var detta i stan där vi inte har hjälp med vattningen på samma sätt.

Lärdom: Övervintra mera för en tidig skördestart

Oj, vad jag njöt av den tidiga skörden från mina övervintrade plantor i april. Framförallt spenaten nedan gav otroligt stora fina mörkt gröna blad med en växtkraft jag aldrig sett tidigare. Detta ska jag absolut utveckla och göra mer av kommande år.

Lärdom: Förkultivera för starka tåliga plantor att plantera ut.

Detta var verkligen ett vinnande koncept i år. Det hade aldrig gått att distansodla genom att så på plats då sådderna behöver vatten dagligen den första tiden under den försommarvärme som 2018 bjöd på. Många av mina plantor kallsåddes under vintern vilket gav tåliga plantor med minimal arbetsinsats. I år blir det om möjligt ännu mer kallsådd och såklart så mycket förkultivering inomhus som jag får rum med.

Kallsådda småplantor på tillväxt.

Lärdom: Stor jordvolym med täckmaterial i soligt läge för fruktgrönsaker ger tidig och stor skörd. En pallkrage kan husera ca tio plantor.

För att hålla fukten odlar jag det mesta på friland eller i pallkrage då den stora jordvolymen håller fukten längre än en enskild kruka. Det enda jag odlade i kruka 2018 var chili. Några enstaka paprikor, tomater och auberginer fick hålla tillgodo i kruka men de gav tydligt större skörd från plantorna i pallkrage.

Det soliga läget är en förutsättning för att det ska bli en ordentlig skörd på friland, speciellt om det blir en svalare sommar. För att hålla fukten kvar hos plantorna försöker jag hålla dem med ett tjockt lager täckmaterial. En annan lärdom är att det inte kan bli för mycket av fruktgrönsakerna. Dessa är verkligen så lyxiga att ha i köksträdgården i massor. Trots att jag bara planterade i enkelpallkrage med sly/gräslager i botten och därmed relativt grund jord så levererade 10-12 plantor/pallkrage stor skörd.

Miniauberginerna stortrivdes i enkelpallkragarna och sprutade ut vackra blänkande alldeles perfekta portionsfrukter.
Busktomaterna frodades i sin enkelpallkrage och gav mängder med frukt. Nästa år ska jag binda upp dem lite tidigare för enklare hantering då de blev betydligt högre än angivet på fröpåsen.

Lärdom: Gärna halvskuggigt läge för kål, örter och annat bladgrönt samt lök och potatis. Så mycket täckmaterial som möjligt, speciellt vid torka.

Detta gäng klarar sig ganska fint trots lite skuggigare läge och det var tack vare skuggan som det gick att hålla odlingen vid liv över huvud taget i värmen i år. En sval och regnig sommar skulle de ändå frodas i detta läget. I år kommer jag försöka tänka mer på att en gröda kanske finns på ett par olika växtplatser. Med olika skuggnivå för att sprida chansen att få en okej skörd från respektive gröda. Jag har svårt att täcka alla mina ytor men här prioriterar jag de torraste lägena och täcker så mycket jag kan av övrigt. Potatisen prioriterar jag alltid att täcka för den planterar jag där det är sämst jorddjup då den preppar jorden fint för nästa gröda.

Lärdom: Så så så genom hela långa sommaren. 

På högsommaren är det så mycket att skörda och glädjas över att det är lätt att glömma av de där viktiga sådderna av framförallt bladgrönt som kommer att ge skörd under höst och vinter. Vissa sådder tar sig bättre än andra och det är bra att så med ett par veckors mellanrum för att säkerställa att det hela tiden finns plantor i rätt stadie. Detta är inte minst viktigt för att övervintra plantor av t.ex. spenat som ska ge stor skörd tidig vår nästa år. Blir det för många plantor är det ju bara att ge bort till nära och kära.

Nästa år ska jag vänta till augusti med den asiatiska kålen för i år tajmade jag tydligen fjärilarnas svärmning och den blev helt uppäten av larver. Eller blir det till att täcka noga noga.

Dessutom måste jag plocka hem de plantor som jag ska flytta från distansodlingen vid stugan innan oktober. Så fort den första frosten kom länsade älg och rådjur precis allt tex den rosa salladskålen nedan.

Lärdom: Samplantera växter med samma bevattningsbehov

Rent estetiskt var jag så nöjd med samplanteringen i bäddarna och det blev precis så brokigt vackert som jag hoppades. En riktigt torr sommar som denna hade det dock underlättat om de växter som står i samma bädd har samma bevattningsbehov. Vissa sorter klarar lite mindre vatten men fick samma mängd som de mer krävande vid vattningen vilket leder till ett onödigt stort vattenuttag. När det var som torrast tog jag dessutom därför bort många av blommorna.

Bondbönorna hade klarat sig på mindre vatten än den törstiga kålen.

Lärdom: Utöka med måtta! Det kan faktiskt bli för mycket av det roliga.

När odlarivern är stor och energin på topp så är det lätt att ta i väl mycket. Inför och under sommaren utökade jag odlingarna till mer än det dubbla vilket var toppen. Men sen under sensommaren fick jag en underbar idé vilket ledde till att jag fick ett område stort som en normal villaträdgård att planera.  När en grävmaskin ändå skulle komma för ett annat jobb bad jag om att skala av en tidigare otillgänglig yta. Dessvärre var detta mitt under intensivaste skördetid när jobb och skolor precis dragit igång vilket krävde lite för mycket arbete på helgerna under sensommar och höst.

Detta gav en supergrund för nästa odlingsår med många fina nya ytor men för första gången kändes planering och arbete med odlingen lite betungande. I år har jag har lovat mig själv och min man att vi bara ska förvalta de ytor vi har.

En yta precis intill stugan som tidigare varit knögglig och otillgänglig slätades till med hjälp av grävmaskin och blev på så vis tillgänglig för odling mm.
På den nya ytan anlade vi en stor odlingslåda i den ursprungliga husgrunden och den gamla hönshusgrunden grävdes ur på gammalt skräp och fylldes med bra jord för odling.

Lärdom: Gräv vid behov upp hela köksträdgården mitt i säsongen! Eller lite mer allmängiltligt- våga bryta upp för att göra om och rätt!

I slutet av augusti när köksträdgården var som mest prunkande tog jag det till synes märkliga beslutet att gräva upp alltihop. Jag insåg att jag aldrig skulle få den skörd jag önskade om jag inte fick bukt med alla trädrötter i odlingen. Drastiskt kan tyckas men något jag hoppas att jag kommer att få se resultat av under året. Mer om detta i ett eget inlägg inom kort.

Rötter grova som mina underarmar låg ytligt i hela odlingen. Helt omöjliga att få bukt med för hand eller med jordfräs men slets lätt av med grävmaskin.

Sist men inte minst- ta dina misslyckanden med ro och foka på allt som lyckats!

Allt går inte som en tänkt. Jag har t.ex. lärt mig att det är ogjort att så ramslök från torkade frön (inte ett enda grodde på en hel påse). Till min stora lycka fick jag plantor med färska frön skickade till mig av en odlarvän vilka jag hoppas ska titta upp i år.

Rakt motsatt har jag lärt mig att sparris har en fantastisk grobarhet (sådde hela påsen och vartenda frö tittade upp). Men att det krävs en bra plan för vart de ska ta vägen sen. Småplantorna blev stående i sin såbytta i vår gamla sandlåda där de fick utstå hård behandling av leksaksbilar, se bilden nedan. Förkultiveringen gick alltså fint men i brist på färdig plan och preppad slutdestination blev de liksom bortprioriterade längs vägen.

Älskar hur denna bild representerar mycket av mitt odlingsår där grävmaskinen stått för mycket gott men också mindre skörd och mycket slit.

Jag ömmar mycket för mina plantor men här gäller det att hitta ett hjälpsamt förhållningssätt. Okej, tack för att ni lärde mig att det är superlätt att odla er från frö. Då vet jag det till när det är läge framöver. Nu får ni vila på komposten kära sparrisplantor.

Sen finns det såklart mycket annat som jag tänkt testa men som inte blev av vilket var precis som det ska. På så vis hade jag tid att göra det som lyckades vilket gav finfina skördar och massor med nya lärdomar.

Nu är jag så peppad för odlingsåret 2019!

Länkar till relaterade inlägg:

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *