Odlingskalender- Augusti

I augusti börjar överflödets tid för oss som odlar lite mer än vi äter för stunden. Nu är det dags att förvälla, torka, frysa in, syra, sylta och safta eller på annat sätt ta hand om all efterlängtad skörd. Det är ett sant nöje, men det tar också en himla tid så det är fint att ha en plan. Det viktiga är att inte förlora sig i skörden utan också försöka tänka på månaderna som kommer efter skördetoppen och så nytt för dem. Nu sår jag för sen höst- och vinterskörd men också för övervintring för en tidig vårskörd.

De nyckfulla årstiderna

Varje år skiljer sig från de tidigare och det är svårt att dra slutsatser och planera alltför detaljerat i förväg. Istället gäller det att försöka vara lite mer flexibel i odlingen så att en är beredd på vad vädret levererar. Exempelvis genom att odla viktiga grödor på flera ställen och utnyttja även skuggigare platser. På så vis går förhoppningsvis grödan fint på nån av platserna i alla fall.

Förutsättningar och ambitioner

Jag försöker odla så mycket av vår familjs behov av frukt och grönsaker som jag förmår på mina två odlingsplatser. I lilla radhusträdgården i centrala Göteborg i zon 2 och på obegränsad yta vid sommarstugan en timme bort i zon 3. Jag har också möjlighet att låna lite plats vintertid i grannens växthus.

Många av aktiviteterna som finns med i odlingskalendern finns beskrivna mer i detalj i andra inlägg. Dessa finns länkade i slutet av texten om du är intresserad att fördjupa dig i något moment. Eftersom jag odlar i zon 2-3 så kan aktiviteterna skjutas på för dig som odlar i de kallare zonerna eller göras med en gång i zon 1.

Att så och plantera i augusti:

Augusti är en viktig såtid för det som jag vill vinterskörda och övervintra. En del av det bladgröna sår jag fortfarande i pluggbrätten och tätt i krukor och tråg för senare utplantering när plats finns i köksträdgården. På så vis tycker jag det är enklare att skydda sådderna. Men jag sår även direkt i köksträdgården om jag har tomma skördeytor men inte har plantor förberedda. Framförallt de fem nedersta i listan sår jag oftast direkt.

Utomhus

 • Sallat
 • Spenat
 • Mangold
 • Ruccola
 • Tatsoi
 • Salladskål
 • Bladpersilja
 • Koriander
 • Dill
 • Sockerärt, låga sorter
 • Salladslök
 • Rädisa
 • Sommarmorot
 • Rödbeta
 • Bondbönor

Det är lite av en chansning med grödorna från morot och nedåt och hur utvecklade de hinner bli hänger såklart ihop med vart vi bor och hur varm hösten blir.

Direktsådd

På större ytor där jag vill jordförbättra, tex nya ytor där potatis fått bana vägen, sår jag gröngödslingsväxter som honungsfacelia och blodklöver direkt i landet.

Plantera

Det mesta jag planterar nu är bladgrönt men även tex bönor och ärtor från sålistan i julis kalender. Jag fyttar även runt en del plantor i köksträdgården vid behov. Många grödor, förutom rotfrukter, har ganska små rotsystem som går grunt och går därför fint att flytta på. Kanske har något hamnat för tätt eller så vill jag flytta hem plantor från distansodlingen till stan för att kunna skörda lite åt gången istället för allt på en gång.

När det finns sallatsplantor i överflöd vid stugan kan det vara fint att flytta med sig ett gäng hem. Här håller de i alla fall längre än i kylen.

Kanske har sommarblommorna i stan börjat se lite trista ut av semesterns försummelse och då är det perfekt att gräva upp frodiga plantor från köksträdgården av tex rosenskära och jätteverbena att fylla krukorna med.

Att skörda i augusti:

Vi har länge frossat i potatis, vitlök, lök, zucchini, gurka, kål, morötter, ärtor, bönor mm. Men nu belönas även jag som odlar utan växthus i zon 2-3 med aubergine, paprika, tomat,  kronärtskockor,  tomatillo och chili.

Löken brukar ha lagt sig vid detta laget och om den inte redan slutskördats i juli så sker det nu. Den får ligga och torka på golvet i stugan när vi inte är där.

För de grönisar som jag förväntar mig stor skörd av försöker jag göra en plan. Bestämmer mig för vad jag ska göra av överflödet. Förvällning eller enkla recept att fylla frysen med och som underlättar vardagen under resten av året.

Tomatsås på rostade tomater fyller jag frysen med i massor. Bästa genvägen till såser, soppor och grytor under testen av året.
Förvällda bondbönor i frysen är en sann skatt.

Att göra mer i augusti:

Nu när sallat, dill, bönor, blommor med mera går i blom och sätter frön gäller det att inte vara för snabb med att slutskörda och städa bort. Det räcker ofta att bara spara en planta av varje av dina favoritsorter så får har du utsäde så det räcker och blir över till nästa säsong. Det är så lyxigt att kunna göra lite slösiga sådder när en har massor med eget frö.

Sallatsfrön är lätt att få i mängder och blommorna är dessutom väl värda att vänta på.

Gödselvattningen är fortsatt viktig och det gör stor skillnad på hur mycket plantorna orkar leverera utifrån hur mycket näring du tillför även under växtsäsongen. Det finns helt klart roligare saker att pyssla med men här belönas den uthålliga.

Vi försöker att gå igenom våra häckar och träd som ska beskäras under JAS redan i juli och augusti. På så vis hinner en hårt klippt häck tex sätta nya blad och blir fin igen innan hösten.

Glöm inte att plocka och plocka dina sommarblommor. Så snart plantan får frön som mognar så är den nöjd och sätter mindre eller inga blommor. Så ju mer du plockar desto mer och längre blommar de. Bästa grejen ju!

Luktärtorna levererar bara fler och fler blommor ju mer de plockas.

Länkar till  inlägg relaterade till odlingskalender augusti:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *