Odlingskalender- Januari

Januari månad binder verkligen ihop det gamla odlingsåret med det nya här hemma. Fortfarande finns det gott om mat att skörda i köksträdgården när de första fröerna för året pillas ned i jorden. Sen är det ju all härlig inomhusodling vintertid som vi inte får glömma. Som ni förstår finns det en massa växtrelaterat att pyssla med året runt varför jag tänkte sammanfatta odlingsåret månad för månad i en odlingskalender. Det här pysslar jag med i januari.

Januari är till stor del en planeringsmånad. Nu är det tid för att summera förra årets odlingsår och försöka ta lärdom av succéer och misslyckanden. Gå igenom fröskatten hemma och lägga till det som saknas för att matcha årets odlingsdröm. Alla fröer behöver inte köpas på en gång om det är skralt i kassan utan fokus kan ligga på det som planeras att sås i januari.

Att så i januari

Utomhus

Vintersådderna ute i odlingslådorna brukar jag så nu. Gärna med lite koll på väderprognosen för att tajma in en köldperiod vilket brukar bli först i slutet av månaden. Det har riktigt kliat i fingrarna att få ner vintersådderna i december men här i zon 2 tycker jag det är bättre att vänta till nu. Risken är att det kommer en riktigt mild period som sätter fart på fröerna som sen stryker med om det kommer en rejäl köldknäpp igen. För er norröver är den risken mindre såklart.

Se gärna inlägget om vintersådd på friland för mer detaljer om vad jag har testat. Allra bäst har bladgrönt funkat för mig med topp tre:

 • Spenat
 • Vintersallat
 • Vinterportulak

Kallsådderna av bland annat kål och sommarblommor som jag gör i tråg väntar jag med till februari för att slippa kolla till dem så många veckor. Det gör ändå ingen skillnad för försprånget.

Inomhus

 • Chili
 • Kruktomat
 • Krukgurka

Chili är först ut bland försådderna inomhus och faktiskt det enda jag sår i januari för utplantering. Det är en viss skillnad på utvecklingstiden för olika chilisorter men jag sår alla i januari för att göra det lite enklare. En del sorter av släktet Chinense kan med fördel sås redan i december men eftersom vi är borta mycket över jul så passar det bättre nu. Jag tycker dessutom att de hinner komma fram fint med frukt ändå.

Småchillisar på gång i värmen ovanför elementet, bara några dagar efter att de kommit i jorden.

Utöver försådd av plantor som ska planteras ut på sikt så sår jag även mindre varianter av gurka och tomat som lämpar sig väl för inomhusodling. Tidigare har jag väntat till mars med dessa och då kunnat skörda i maj men genom att så nu så hoppas jag att de kan ge skörd redan i mars. Extra belysning kommer på detta sätt bara behövas i början innan de andra plantorna som vill ha extra ljus blivit alltför många.

Minigurkan Picolino faller både små och stora i smaken här hemma. Perfekt portionsgurka!

I år testar jag minislanggurkan Deltastar (förra året blev det Picolino) samt kruktomaterna Tiny Tim och Vilma som jag även odlade förra året. Det är verkligen mödan värt att odla dessa godingar för den tidiga inomhusskörden.

För dig som inte har sallat eller annat bladgrönt kvar utomhus eller om du inte har någon möjlighet att odla ute så kan du såklart även odla sallat inne. Så länge du har extrabelysning går det finfint hela vintern.

Den fina Malabarspenaten växer också fint inne under vintern. Jag tog in min från köksträdgården i höstas men den går också att så inne nu då den klarar sig fint i ett ljust fönster trots de knappa strålarna.

Malabarspenaten har de sötaste små fröställningarna och gör sig fint som krukväxt inne. Och så god!

Skott och groddar- vinterns hjältar

Inte att förglömma groddar och skott som är fantastiska att odla såhär års eftersom de till skillnad från övriga plantor klarar sig på det knappa vinterljuset. När det gäller groddar så krävs det för merparten inget ljus alls. Mina favoriter är mungböngroddar för krispet och rädisgroddar för stinget. Bland skotten kommer ärtskotten på första plats.

Färgfina rädisgroddar med samma peppriga smak som rädisan själv.

 

Ärtskott och vitlöksblast, två trotjänare på diskbänken i januari.

Det är också bra läge att putta ned de minsta vitlöksklyftorna som blev över från vitlökssådden nu. Eller kanske de där du inte orkar skala från de köpta för de är så små. Inomhus sätter klyftorna fin blast med mild vitlökssmak att använda i matlagningen eller att toppa sallader med.

Att skörda i januari

Fortfarande finns det en hel del att äta i köksträdgården som olika sorters kål, lök, jordärtskocka, örter och vintersallat. Helt fantastiskt! För att dryga ut maten i köksträdgården stöttar jag hela tiden med groddar och skott, vilket är ett toppenkompliment och boostar näringsinnehållet i varje måltid.

Luftlök går ofta att skörda genom vintern här. Liksom purjulöken om det blivit några över efter hösten.

De plantor som jag har för övervintring skördar jag inte direkt från nu utan försöker mest skydda vid låga temperaturer. Skörden kommer längre fram om jag lyckas.

Att göra mer i januari

Jag brukar utnyttja den här lite lugnare perioden till att ta hand om mina krukväxter. Ofta tar jag några sticklingar från övervuxna elefantöron, porslinsblommor och monsteror. Dessa är så tåliga och bryr sig inte så mycket om tid och ljus. I samband med att jag slabbar med jord för de första sådderna så planterar jag om mina inomhusväxter. Pelargonerna på vintervila får vänta en stund till.

Jag ser också till att jag har mina krukor rena och alla mina fröer sorterade. Fortfarande hittar jag gömmor med egna frön som behöver rensas, vilket också är härligt att pyssla med nu.

Länkar till relaterade inlägg för januaris odlingskalender:

Hoppas att du hittar nåt nytt att testa och tipsa gärna i kommentarerna om du har någon fin januariaktivitet.

Nu drar vi igång odlingsåret, tjoho!

/Maria

2 svar på ”Odlingskalender- Januari”

 1. Hej, jag har precis fått din odlingskalender för i år, 2021. Jag bor inte i Sverige just nu utan i centrala Schweiz. Här kommer våren tidigare och sommaren är lite varmare än i Sverige. Jag hoppas att jag ändå kan använda mig av dina tips inför odlingsåret. Men tror du att jag behöver tänka att jag ska göra allt som står i din odlingskalender lite tidigare bara? Eller hur ska jag tänka?

  Tack /Stina

  1. Jamen precis, tänker att du kanske har lite bättre klimat än varmaste i Sverige så tidigt i månaden eller månaden innan kan nog vara lagom.
   Känner stort avund på ditt klimat just nu 😉
   Lycka till och hör gärna av dig hur det går framöver!
   /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *