Odlingskalender- Oktober

Under oktober brukar vintern komma på besök men dagarna kan också vara milda och soliga och ge grönskan en sista skjuts. Många grönsaker som exempelvis pumpor och aubergin hänger kvar och plockas in först när prognosen visar risk för frost. Oktober är en fin månad att skapa nya odlingsytor och att preppa för nästa säsong. Och så blir det en del städning i köksträdgården förstås men städa lugnt! Många grödor står sig fint i kylan och bjuder på härlig vinterskörd. Andra tar nya tag till våren om de klarar att övervintra och bjuder då på den härligaste vårskörd.

De nyckfulla årstiderna

Varje år skiljer sig från de tidigare och det är svårt att dra slutsatser och planera alltför detaljerat i förväg. Istället gäller det att försöka vara lite mer flexibel i odlingen så att en är beredd på vad vädret levererar. Vintrarna kan vara både milda och hårda så vill du försöka övervintra grönsaker kan det vara hjälpsamt att flytta dem till köksträdgårdens mest skyddade ytor.

Hemma i radhusträdgården brukar kålen kunna övervintra fint. Här står den ganska skyddat från vind och oftast hittar inte heller rådjuren hit.

Förutsättningar och ambitioner

Jag försöker odla så mycket av vår familjs behov av frukt och grönsaker som jag förmår på mina två odlingsplatser. I lilla radhusträdgården i centrala Göteborg i zon 2 och på obegränsad yta vid sommarstugan en timme bort i zon 3. Jag har också möjlighet att låna lite plats vintertid i grannens växthus.

Många av aktiviteterna som finns med i odlingskalendern finns beskrivna mer i detalj i andra inlägg. Dessa finns länkade i slutet av texten om du är intresserad att fördjupa dig i något moment. Eftersom jag odlar i zon 2-3 så kan aktiviteterna skjutas på för dig som odlar i de kallare zonerna eller göras med en gång i zon 1.

Att så och plantera i oktober:

Oktober är lite av en vilomånad för mig när det gäller att så nytt. Det är snarare tid för att plantera om en del plantor till platser för övervintring.

Jag har testat att så minislanggurka inomhus under hösten men plantorna orkar inte utan extra belysning (jag saknar söderfönster iofs). Det funkar bättre att sätta fröerna i januari för att kunna skörda i mars/april och de fortsätter sedan att leverera gurkor hela säsongen. Det är först nu när frosten kommer som de tacklar av ute. Måste nog testa med extrabelysning under hösten för tänk vad härligt om vi kunde få gurkor redan till jul.

Små partenokarpa gurkor, dvs de har bara honblommor och behöver inte pollineras, som jag har testat med gott resultat är piccolino, deltastar och sherpa.

Att skörda i oktober:

Nu tar skörden stor plats inne. Det ligger tomater för eftermognad i lådor och påsar. Pumpor ligger i olika vackra grupperingar runt om på hyllor och skänkar och mognar. Efterhand äter vi upp dem och det blir på så vis som att skörda det som redan skördats.

För snabb eftermognad ligger tomaterna bäst varmt och mörkt tillsammans med äpplen. För den som vill eftermogna långsamt gäller svalt och mörkt.

Av det som fortfarande står kvar i landet ute skördar vi mycket bladgrönt och örter. Salladen äts först men många sorter klarar sig ofta in i december och genom flera omgångar kyla och snö. Spenaten skördas försiktigt och övervintras sedan för att ge en fantastisk vårskörd. Detsamma gäller för kålen där framförallt grönkålen och brysselkålen står fint genom hela vintern.

Sommarsådd Little Gem och Mini Pak Choi efter några frostnätter.

Att göra mer i oktober:

Jag tycker det är så skönt att ha gjort i ordning många av bäddarna redan under hösten för en snabb start i vår. Men bäddarna är många och hösten är lång så det blir i mån av tid. I oktober prioriterar jag i alla fall alltid att göra iordning vitlöksbäddarna eftersom de behöver komma i jorden under november/december. Nu är det också viktigt att se över vitlöksutsädet om det behöver köpas något nytt. Kanske är det dags att testa några nya sorter?

Helt nya lådor och bäddar är perfekt att göra i ordning nu. Passa på att bygga lådor och ramar innan det blir för kallt. Sen finns det gott om tid att preppa dem under hösten.

Förra året gjorde vi många nya odlingsytor under hösten. Bland annat byggde min man den här fina U-lådan.

Nu när det mesta är slutskördat brukar jag tömma en del lådor på fin kompost och jord för att sprida runt perennerna och speciellt rosorna som vill ha det varmt och skönt runt fötterna på vintern. Lådorna fylls sedan med trädgårdsavfall från de sista JAS-klippningarna av häckar och träd och toppas sedan med jord redo för nyplantering. Genom att ta hand om trädgårds- och matkompost på detta sättet behöver jag inte dedikera någon speciell plats för kompostering. Perfekt lösning för den yteffektiva trädgården.

Oftast gödslar jag upp lådorna med bokashi innan sista jordlagret så de är redo om jag vill plantera någon övervintrare eller vinterså medan tjälen fortfarande är kvar.

Glöm inte att spana efter sniglar och ägg medan du städar och röjer i köksträdgården. Många är nästa säsongs snigelproblem du undviker genom att stampa på en hög snigelägg nu.

Försök också att fortsätta att njuta av trädgården även under hösten. Nu brukar kaprifolen bjuda på en sista blomning. Höstastern tar sats att blomma genom hela hösten och kärleksörten bjuder på de mest hållbara snittblommor du kan tänka dig. Kanske är det dags att dela några av perennerna för att ge dem ny kraft och kanske passa  på att byta några sorter med grannarna.

Fantastiska kärleksörten som står månader i vas.

Länkar till  inlägg relaterade till odlingskalender oktober:

Hoppas att du får en riktigt fin oktober och att du har mycket härlig skörd att njuta av!

Allt gott!

/Maria

3 svar på ”Odlingskalender- Oktober”

 1. Hej Maria!

  Jag sökte på att övervintra broccoli och hittade då hit. Vilken fantastiskt fin och inspirerande blogg du har!! 😃 Jag är ny inom odling och började i våras. Idogt härligt arbete i trädgården har resulterat i flera pallkragar och ännu fler land med olika grönsaker, samt ett helt gäng stora tomatplantor och en stor gurkplanta som frodats i vårt stora uterum hela säsongen mm. Jag har via odlingen också börjat brinna mer o mer för miljö och hållbart leverne och hälsa. Och allt detta finns ju i din blogg! Har nu fyra stora frodiga broccoliplantor av en vintersort som är tvåårig. Det är dessa jag funderar på hur jag ska övervintra. Just nu står de på friland under ett nät som skyddat dem från angrepp hela sommaren. Från en planta har jag kunnat skörda några små broccoliskott nu i dagarna. Funderar på om man kan dra över t ex en pressening el ngt eller bygga ett provisoriskt tak eller nått för att skydda över vintern? Bor mitt i Småland i zon 3 (tror jag el om det är 4) tomten ligger i skyddat sydväst läge. Vad tror du? Tack för en fin blogg! /Maria mamma till sex barn

  1. Hej Maria, härligt att höra att du uppskattar bloggen! Vad kul att du blivit biten odlare och hittat in i kålens fantastiska värld (finns mycket här om du söker på kål). Jag har aldrig övervintrat kål i zon 3 för där jag odlar äter djuren allt under vinter men i radhusträdgården i zon 2 övervintrar de utan skydd. Vill du skydda dem lite så använd vit täckväv över alt bygg ett skydd med genomskinlig plast. Skippa presenningen för då får de inget ljus och dör.
   Hoppas du får massor med god broccoli till våren.
   Allt gott!
   /Maria

 2. Hej igen! Ja jag insåg att det blev tvärmörkt med pressening. Så den skippar jag. Tack för tipsen. Jag provar och ser hur det går. Har tagit in två mindre broccali-plantor till uterummet, så där får de en skyddad vinter iaf 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *