Övervintra grönkål för en tidig extra skörd i vår

Kål är verkligen vinterns hjälte här uppe i norr. Närodlad, näringstät och i säsong slår den allt i grönsaksdisken. Har du dessutom kvar kål i din köksträdgård nu så kan du inte bara se fram emot fin vinterskörd utan även en bonusskörd under tidig vår om du låter den stå kvar. Framförallt grönkålen är köldtålig och lätt att övervintra och så fort ljuset kommer tillbaka sätter den fart att växa igen. På så vis ger den stor skörd tidigt på året långt innan årets sådder blivit skördeklara.

Grönkålen köldtåligast

Kål av olika slag klarar sig ofta fint genom vintern på friland. Alltför många variationer mellan plus och minus kan göra att de blir lite hängiga beroende på vilken kålsort det gäller. Kålhuvuden vill jag gärna säkra och plocka in innan frostnätterna men med bladkålen är jag modigare. Fram i februari brukar t.ex. min svartkål tröttna men grönkålen håller sig fin hela vintern här i zon 2 och är därför den jag satsar mest på för övervintring. Tyvärr har jag inte sett hur den övervintrar i zon 3 vid min distansodlingen vid stugan för där stryker all kål med redan i oktober på grund av glupska rådjur.

Skydda beroende på växtzon

Troligtvis klarar sig de flesta kålsorter genom hela vintern i zon 1. För de kallare zonerna skulle jag testa att skydda med fiberduk eller ännu hellre flytta in plantorna i växthus. I de högre zonerna kan det behövas ytterligare ett skyddande lager i växthuset. Varje skyddande lager brukar sägas motsvara en sänkning av en växtzon. Läs gärna om hur jag övervintrade broccoli, sallat och framförallt spenat för rekordtidig och stor skörd i växthus förra året.

Det bästa sättet är ju att testa sig fram i liten skala för att se hur mycket du behöver skydda och vad som funkar. Vet du inte vilken växtzon du odlar i så ta en titt på zonkartan. Tänk bara på att du kan ha flera zoner representerade i din trädgård beroende på väderstreck och vindskydd så välj ett gynnsamt läge.

Övervintrad grönkål skördas lugnt

Det gäller att skörda försiktigt om plantan ska hålla sig stark och vara redo för tillväxt till våren. Skörda blad för blad nedifrån och upp, vilket alltid är att föredra eftersom de äldsta nedre bladen tacklar av först av kyla eller torka. Låt alltid tillväxtpunkten i toppen vara kvar. Det är framförallt här magin sker till våren.

Även mindre plantor sådda under sensommar eller höst kan övervintras för försprång på detta sätt, vilket är praktiskt då de inte tar så mycket plats. Småttingarna nedan ska övervintras i år tillsammans med vintersallaten vilken jag skördar av succesivt för att ge plats till kålen.

Plantan väcks av ljuset

Plantor som har klarat kylan bra sätter igång och växer igen när ljuset återkommer så sakteligen i februari. Redan i mars kan nya späda blad från toppen av plantan skördas. Innan dess kan såklart de äldre bladen ätas men det är bra att spara en del så att plantan kan tillgodogöra sig ljuset som ger tillväxt. De plantor som övervintrar i växthus kommer ge något tidigare tillväxt och skörd än de som står på friland.

Kort andra säsong

Den övervintrade kålen har en ganska kort andra säsong innan den börjar gå i blom. Då skördar jag den och får plats till årets plantor. Grönkålen blommade redan i maj förra året och då slutskördade jag alla plantor utom en som fick gå i blom för frö. Vid den här tiden hade plantorna växt sig nästan dubbelt så höga efter vintern som innan och producerat massor av grönt. Men jag skulle säga att det inte bara är mängden som räknas här utan det fantastiska i att kunna skörda grönt långt innan säsongens gröna blad hunnit bli skördeklara. Bladen blir ljusare än de övervintrade och är fantastiskt mjälla och fina. vilket kan ses på bilden nedan. 

Värdet i vinterns gröna

Jag älskar det som är vintergrönt i min trädgård lite extra mycket såsom murgröna, buxbom och vintergröna men inte minst den övervintrande kålen. Otroligt dekorativ står grönkålen i trädgården under vinterhalvåret. Spirande grön, vackert frostnupen eller halvt gömd i vitt snötäcke. Förutom det fantastiska i att ha bladgrönt året runt fyller de även en viktig estetisk funktion som vintergrönt i trädgården. Win win!

Det finns många anledningar att odla, äta och älska kål vilket jag har skrivit flera inlägg om tidigare. I det receptinlägget finns massor med uppslag för härliga kålrätter till julbordet. Perfekt för ett grönt och hållbart julbord!

Länkar till  relaterade inlägg:

Ha det fint!

/Maria

5 svar på ”Övervintra grönkål för en tidig extra skörd i vår”

 1. Var bor du? Å ena sidan skriver du ”här uppe i norr” men å andra sidan är det zon 1? Själv bor jag i Huddinge (zon 2) och funderar vad jag ska göra med all grönkål som klarat denna varma vinter. Varför kan man inte spara grönkålen efter att den gått i blom?
  Hälsningar Martin

  1. Hej Martin, då odlar vi i samma zon men olika delar av landet då jag finns i Göteborg. Uppe i norr menar jag Sverige som helhet där det ju blir lite fattigt i köksträdgården under vintern. Mina plantor har inte levererat tillräckligt bra eter blomning för att spara (kraften går till fröna), då de tar upp mkt plats satsar jag hellre på nya plantor. Testa med nån planta om du ändå vill ta frön. Jag har skrivit nåt inlägg om det om du söker på frö. Lycka till!
   /Maria

   1. Tack för svar.
    Då kommer jag fortsätta skörda från fjolårets så länge de ger ny kål/nya blad och rycka upp dom efter blomningen. Jag har nya i garaget på försådd att ta över för nästa höst.
    Hälsningar Martin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *