Övervintra physalis för kraftigare plantor och fler bär

Övervintra physalis för kraftigare plantor och fler bärDet är lätt att förstå varför physalis är så omtyckt och odlas av många. Den är väldigt lättodlad och ger mängder av goda exotiska gyllene bär. Många odlar den som ettåring och slänger den sedan till hösten vilket jag tycker är synd eftersom den är tålig och lätt att övervintra. Jag har testat båda sätten och tycker att de övervintrade plantorna blir mycket kraftigare och ger betydligt mer bär.

Övervintra physalis för kraftigare plantor och fler bär
Det finns physalisfrön att köpa men om du äter butiksköpta kan du spara frön och sätta till våren om du inte odlat physalis tidigare. Det är då ofta physalis av sort kapkrusbär som är lite större än den liknande sorten gyllenbär.

Frösådd och övervintrad physalis sida vid sida

Förra året testade jag för första gången att övervintra mina plantor som såtts från frö under våren. Eftersom physalis är återkommande i min odling ville jag jämföra frösått och övervintrat samma odlingssäsong då förutsättningarna varit lika. På så vis kan jag välja den metod som ger mest skörd framöver och ger det samma resultat kan jag ju välja det minst arbetsintensiva.

Övervintra physalis för kraftigare plantor och fler bär
Den vänstra plantan som är övervintrad har fler grenar som kan ge frukt och den högra som är frösådd växer frodigt tack vare bokashi men med färre grenar.

De övervintrade plantorna hade länge ett försprång mot de frösådda. När de frösådda sedan behövde större kruka fick de bokashikompost i jorden vilket var väldigt bra för dem men sämre för jämförelsen. Bokashin är väldigt näringsrik, vilket du kan läsa mer om i detta inlägget, och gjorde att plantorna satte ordentlig fart och blev väldigt gröna och fina. De gamla plantorna fick nöja sig med sin gamla jord och näringsrikt lakvatten från bokashin. Plantorna blev ungefär lika höga men på de övervintrade plantorna kom det många fler grenar som kunde bära frukt. Därför blev det betydligt mer skörd på de gamla plantorna. Bären mognade däremot lika snabbt på alla plantorna.

Daggen lägger sig så fint på de ludna bladen men när den knappt torkar under dagen är det dags att flytta in plantorna.

Bären mognar fint inne

Jag föredrar att odla physalis i kruka så att jag kan ta in mina plantor när det blir kyligt och fuktigt på hösten, vilket i år var i slutet på oktober. Då har vi redan skördat några bär ute men merparten mognar inomhus och det går betydligt snabbare. Bladverket är frodigt och de små bärhöljena är otroligt vackra så det är bara härligt att ha dem inne. Under den här tiden tappar de en del blad så lagom till det ska göras adventsfint får de åka ned i källaren. Då har de sista bären plockats av och de är inte heller så tjusiga längre.

Övervintra physalis svalt och ljust

Jag kommer alltså att övervintra mina plantor även framöver då det gav bäst resultat. I källaren står de svalt och ganska ljust och vattnas rätt så knappt under vintern. Tidigare vinterförvarade jag dem som de var och klippte då ned dem först till våren till ca 20 cm. Problemet var att de tog väldigt mycket plats och det blev ganska skräpigt efterhand som de fortsatte att vissna ned. Jag tog sticklingar i samband med nedklippningen på våren men de var så spensliga efter vintern och tog sig inte alls bra. Nu klipper jag istället ned dem lite mildare vid vinterförvaringen och sparar en del bladmassa.

Sticklingar på hösten

Jag tar en del sticklingar i samband med nedklippningen på hösten efter skörd. Det är inte bästa säsongen för sticklingar nu men de sätter fina rötter och klarar sig fint om de står ljust under vintern. De får mellanlanda i vatten för rotutveckling och sen ned i jord. Physalis kan planteras ned en bit om det behövs, likt tomat och andra potatisväxter, vilket du kan läsa mer om här.

Sticklingarna får ett försprång gentemot frösådda plantor och jag tycker även att de ger mogna bär tidigare än de övervintrade som behöver klippas ned till våren.

Till våren

I mars plockar jag fram de övervintrade plantorna och planterar om dem i näringsrik jord. Så snart de får mer vatten och ljus sätter de fart igen. När frostrisken är förbi avhärdas de och får bo ute hela långa sommaren. Som vi längtar nu, jag och mina physalis.

Länkar till  relaterade inlägg:

Allt gott!

/Maria

 

32 svar på ”Övervintra physalis för kraftigare plantor och fler bär”

 1. hade redan lämnat min physalis ute till sitt öde när jag hörde att det går att övervintra dem så då flög den snabbt in igen! men min fråga är, måste de stå svalt över vintern? har bara källare utan fönster så ställer jag där får den inget ljus alls =/ kanske kan jag ha den inne i lägenheten?

  1. Härligt att du gav den en chans inne! Har den kvar omogna bär så behåll den i lägenheten tills de är plockade. Sen skulle jag beskära den rejält till 15-20 cm och sätta den i källaren. Vattna den väldigt sparsamt, kanske lite en gång/månad så tror jag att den kommer igen med full kraft till våren. Lycka till!

    1. Goda chanser! Tänker också att det krävs minimalt med jobb och plats och så om det inte skulle gå vägen är insatsen liten även om det är tråkigt. Spara sticklingar nu om de är i tillräckligt gott skick trots kylan och vårda dessa ljust inne. Då har du iaf ett försprång till våren om plantan inte klarar sig.

     1. mhmm.. ok, så:
      1 vänta och hoppas att bären mognar
      2 klippa ner växten till ca 20cm och sätta topparna i vatten (?) som sticklingar
      3 sätta ner stora växten i källarn?

     2. Så skulle jag göra. Tycker det låter som en bra plan. Har inte jämfört vilket som funkar bäst för sticklingarna vatten eller jord. Tycker ofta det är skönt att ha dem i vatten för att se om det kommer rötter men sommartid funkar de väldigt bra direkt i jord. Jag gör både och i år så jag kan jämföra. Gillar ju sånt ☺️

 2. ok, nu har det gått låång tid och en del av bären har mognat (MUMS!) och tänker nu att jag ska offra de sista fyra och klippa ner, insåg då att hela växten nog är uppemot en meter, så blir en himla massa sticklingar! Frågan är om jag bör ställa ner i källarn med tanke på att det ändå börjar ljusna en del nu..?

  1. Hej Viveka, har helt missat att du skrivit i januari. Vad roligt att bären mognade för dig. Spännande att veta hur du gjorde. Skulle tro att vilket som funkar men att det fa är bra tid att beskära och omplantera nu så att den får ny kraft. De sticklingar jag tog nu för några veckor satte rötter jättefort i vatten och de jag tog i vintras är ganska stora plantor nu. Skulle kanske uppdatera inlägget 🙂
   /Maria

   1. Hej Maria! När jag skrivit kommentaren i januari (vet förresten inte hur det blivit två av samma) så klippte jag ner plantan, det blev tre stycken sticklingar för att få ner den långa rangliga moderplantan, varav två fick rötter och nu växer som ogräs!
    Jag satte dem i vatten först men ingenting hände och med tanke på att det fortfarande var rätt mörkt då så satte jag efter några veckor senare ner dem i jord med plastpåse över! Jag satte dock aldrig ner dem i källaren eftersom jag tyckte att det började bli ljusare när de sattes i jord, så de har stått i söderfönster hela tiden!

    Knipsade i torsdags av en bit av en av sticklingarna (som nu också är super-rangliga) i vatten men den sticklingen vek sig och blev ledsen direkt, så satte ner den i jord också och hoppas att den tar sig! Känner att både ursprungsplantan och sticklingarna är väldigt rangliga på sina håll, men misstänker att jag har sorgmyggor så känns osäkert att plantera sticklingar..

    Och ja, uppdatera gärna inlägget, sån inspiration att se dina stora stora buskar!

 3. ok, efter lång tid har nu de flesta bären mognat (MUMS!) och tänker att jag ska offra de sista fyra bären som har långt kvar och klippa ner! Med tanke på att växten är nästan en meter hög blir det massa sticklingar, men det jag funderar mest på är om jag bör ställa ner i källarn när det ändå börjar ljusna lite.. vad tror du?

 4. Alltid intressant att läsa andras erfarenheter. Efter den lilla diskussion som uppstod på instagram har jag kommit fram till att gyllenbär är ettåriga och bäst lämpade för friland medan kapkrusbär är känsligare passar bäst i kruka, är tvååriga och kan övervintras. Jag har även testas kapkrusbär på friland, men det är ett vågspel där jag bor och somrarna ofta är regniga och svala. Ska i alla fall komma ihåg att klippa ner försiktigt när de ska övervintras. Tack för tips.
  /Anette

   1. Har du satt frö från physalis från matbutik så är det troligtvis kapkrusbär annars ska det framgå på fröpåsen.

    1. Hmm, är mamma som satt, men är rätt säker att det är från physalis från affären, så då är det väl kapkrusbär.. Undrar då var skillnaden på kapkrusbär och gyllenbär?

  1. Vad spännande att du återkopplade Anette. Var tvungen att gå tillbaka till dig IG och kolla de spännande diskussionerna 🙂 Undrar om det kan vara olika gällande gyllenbär för Runåbergs har en flerårig vet jag men den måste likt kapkrusbär förvaras frostfritt för att övervintra. Kapkrusbären är inte tvåårig i bemärkelsen att den inte ger frukt första året utan den kommer igång första säsongen. Dessvärre tar den sån tid på sig att det är fint att kunna ta in den för skörd. Funkar som med chili i min trädgård. Nu blir jag ju sugen att testa gyllenbär också i år 🙂 Hoppas det går fint med dina!
   /Maria

 5. Jag har en physalisplanta i mitt kallväxthus i Malmö. Den står i en plasthink och har lite nya skott nertill. Kan jag låta den stå kvar om jag täcker den med bubbelplast när frosten kommer. Mitt enda alternativ är att ta in krukan i rumstemperatur. Det kanske blir en för stor chock. Vore tacksam för lite tips.
  Vänliga hälsningar Anki

  1. Hej Anki,
   Det låter som om det ändå kan bli lite för kallt beroende på vintern såklart men det kan ju vara värt ett försök om du inte har någon bra plats att ta in den. Tänk att den är tomatsläkting så den vill helst inte ner under 5 plus.
   Jag skulle passa på att ta in några sticklingar och sätta i vatten. Verkar det som om den stryker med så kan du plantera dem för lite försprång istället.
   Lycka till!
   Maria

 6. Hej Maria!
  Jag tog in plantan 3 december och satte den i ett söderfönster. Den ser ut att trivas mycket bra. Jag ger den lite bryggkaffe (blandat med vatten) som blivit över. Varje dag måste jag beundra den.
  Tack för ditt svar
  Anki

 7. Hej!
  Har planterat om och flyttat ut min övervintrade physalis till växthuset. Innan dess stod den i ett svalt källarytrymme med små fönster. Jag trodde den skulle bli grön av omplantering och mycket ljus men bladen är fortfarande gulfläckiga och “knorviga” efter mer än en månad. Vad kan det bero på?
  /Karin

  1. Hej Karin, har du klippt ned plantan annars gör det. Det skulle också kunna vara så att den inte har klarat vintern. Det har aldrig hänt med mina physalis men nån pelargon har dött under samma vinterförvaring.
   Hoppas det vänder!
   /Maria

 8. Hej! Hur liten ska en stickling vara? Jag har haft en större gren i vatten i flera veckor nu men inte tillstymmelse till rotbildning. Den ser dock förhållandevis frisk ut fortfarande.

  1. Sticklingarna sätter lättare rötter i mindre grova grenar så det är nog därför. Jag brukar ta dem senare på hösten när alla bär mognat om jag vill slänga plantan och tar då bara 10-20cm toppar. Då finns det inte så mycket bladgrönt att lägga energi på och desto mer kraft kan gå till att sätta rötter.
   Om du inte har kvar din planta så kan du testa att ta toppen från grenen du har och kanske ett par sektioner till nedåt. Mina brukar stå i vatten upp till ett par månader (mest pga tidsbrist) innan jag planterar dem.
   Hoppas att det lyckas!
   /Maria

  1. Ja, testa! Du skulle kunna ta några sticklingar nu (och ställ i vatten) som du planterar i jord sen i januari/februari.
   Hoppas den håller sig fin under vintern!
   /Maria

 9. Hej och tack för bra tips!
  Jag har inte möjlighet att övervintra växter någonstans och lät därför min physalis stå kvar på balkongen hela vintern (i oisolerad 20-litershink). Någon gång mitt i vintern fick jag för mig att klippa ner den till ca 30 cm långa pinnar. Då var allt visset. Jag bor långt söderut i landet, men vi hade ett par veckor med ganska kallt i år.
  OM min stackars planta har överlevt denna bryska behandling, när borde det synas tecken på liv? Det vill säga: när vet jag att det är dags att ge upp och ta en tur till plantskolan istället? 🙂

  1. Hej Evelina, som du säger så var det ju ganska kallt en period så jag skulle faktiskt tro att din planta strukit med. Om du vill kolla om den kommer igång så ställ in den och så om det händer nåt. Annars går det fortfarande fint att så nytt och physalis är en av få grejer som jag faktiskt sår från frö av bär köpta i butik. Så är du sugen på physalis kan du ju köpa en ask och så några frön 🙂

   Lycka till!
   /Maria

  1. Vad roligt, då fixar jag det! Jag brukar skicka ut dem på söndagar så håll koll i skräpposten om de inte dyker upp i inkorgen:)

   /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *