Övervintra plantor för rekordtidig skörd

Att kunna skörda rejält redan i mars känns helt fantastiskt. Speciellt när snön ligger tjock ute. Stora köttiga blad av spenat i det här fallet med helt ljuvlig smak. Det enda som krävs är en skyddande plats under den kallaste vintern där plantorna kan övervintra. På så vis får de ett försprång mot de frösådda plantorna och kan ge skörd mycket tidigare. Bästa grejen!

I år har jag övervintrat spenat och vintersallat samt en broccoliplanta som inte hade hunnit mer än titta upp på grund av sen sådd. Spenaten sådde jag  utomhus i odlingslåda i början av september och vintersallaten bredsåddes i ett litet plasttråg något senare. Alla dessa sorter är köldtåliga och fungerar också att vinterså, vilket du kan läsa om i det här inlägget där jag sår ute i kallbänk direkt på växtplatsen eller här där jag sår i plasttråg utomhus för utplantering under sen vår.

Även om du missat att vinterså kan det vara bra att se dessa grödor som startgrödor som inte behöver en viss temperatur i marken för sådd.

Köldtåliga sorter som kan passa för övervintring:

Nu har jag bara testat sorterna nämnda ovan men jag skulle tro att det mesta som kan titta upp tidigt vid vintersådd även går att övervintra då dessa är köldtåliga. Följande sorter som jag kommer att testa att övervintra framöver som har jag vintersått med gott resultat i år:

  • Spenat
  • Dill
  • Persilja
  • Ruccola
  • Sallat
  • Kål, flera olika sorter

Broccolin har växt till dubbel storlek och utvecklat buketter både i toppen och läng stammen. I bakgrunden syns vintersallaten som övervintrat i tråg (överst) och sen planterats ned hos broccolin för mer näring och plats för rötterna.

När är det dags att så det som ska övervintras?

Senast i september och gärna redan i augusti funkar fint här hos mig i zon 2. Sår jag senare, vilket jag tex gjorde med ruccola så hinner inte de små plantorna som precis tittat upp utveckla sig tillräckligt för att klara vintern.

Hur kan vinterförvaringen se ut?

Nu hade jag den stora lyckan att ha en granne som låter mig övervintra växter i hennes växthus men jag tror att det skulle kunna fungera ändå. Hos mig i zon 2 var det lagom med två skyddande lager vilket jag fick till genom att plantera i en plastlåda med lock som ställdes i växthuset. Varje skyddande lager sägs ändra klimatet motsvarande en zon. Det skulle i så fall innebära att ni som odlar i zon 1 skulle klara det med en plastlåda eller direkt i växthus. Odlar du dessutom i skyddat läge med gynnsamt microklimat kan plantor troligtvis övervintra helt utan skydd i delar av Skåne.

Nästa år måste jag såklart testa om det fungerar med bara en plastlåda i skyddat läge i trädgården. Jag skulle tro att det är tillräckligt åtminstone om vintern blir mild.

Omplantering för övervintring

Se till att omplantera dina plantor till din övervintringsplats innan tjälen kommer. Använder du plastlådor så se till att göra dräneringshål i botten och andningshål ovan jord i sidor eller lock. Jag ska endast fylla mina lådor till hälften med jord framöver för att de ska få fin plats att växa utan att slå i taket.

I år var jag lite sen med omplantering för vintervädret kom överraskande fort. Redan i november låg det snö i Göteborg, vilket är ganska ovanligt. Därför stod spenaten kvar under skyddande fiberduk tills det åter blev milt i december och det fungerade jättefint. Även sallaten klarade sig och bjöd på fin skörd i december.

 

När kylan äntligen gav med sig i mitten av april planterade jag åter ut plantorna. Den här pallkragen är del av min trädgårdskompost och har därför först tömts på färdig kompost, som brutits ned under året och används som jordförbättring i rabatterna nu, och fyllts på med löv och övrigt trädgårdsavfall från vårstädning. Högst upp har jag toppat med jord uppgödslad med bokashi. Grymt kretslopp för trädgårdsavfallet som jag beskriver här.

Grunda med näring inför våren

Under februari kommer ljuset tillbaka och då sätter plantorna snabbt fart igen. Då är det viktigt att det finns näring i jorden de övervintrar i för dem med en gång. Jag planterade mina plantor i välgödslad jord bestående av häften gammal jord och hälften bokashikompost, vilket du kan läsa mer om här men det går såklart fint att gödsla med det du brukar använda och har hemma.

Så plantera och planera för övervintring om du blir sugen på såna här fina skördar i mars och april redan.

/Maria

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *