Samplantera blommor och grönsaker för en vacker köksträdgård

Samplantera blommor och grönsaker för en vacker köksträdgårdMitt mål är en köksträdgård som förutom att producera mängder med mat även är slående vacker. Det bästa sättet tycker jag är att samplantera blommor med mina grönsaker, vilket också lockar viktiga pollinerare till odlingen. Då får jag en estetiskt vacker och brokig odling men dessutom snittblommor till sommarens vackraste buketter vilket är en ljuvlig bonus. Så här gör jag i min köksträdgård.

Förkultivera plantorna

De flesta plantorna av både grönsaker och sommarblommor förodlar jag i krukor och tråg. Några sorter som aubergine, paprika och kronärtskockor förodlas inomhus tidigt på året och andra som kål och sallat vintersås och sköter sig nästan själva tills det är dags att plantera i bäddarna. Det är mycket enklare att samplantera om du har faktiska plantor än att så eftersom du inte kan räkna med att varje frö tar sig. Vid utplantering är det lättare att planera avstånd och få en visuell bild över hur resultatet kommer att bli. Vill du ha en oregelbunden plantering med flera olika grödor är det näst intill omöjligt att ogräsrensa om du frösår direkt på plats men med plantor blir det tydligt vad som är vad.

Samplantera blommor och grönsaker för en vacker köksträdgård
Mängder av sommarblommor på väg upp i mars/april. Härifrån kan jag sedan plocka till olika planteringar i bäddar och krukor där jag vill samplantera blommor och grönsaker.
Samplantera blommor och grönsaker för en vacker köksträdgård
Kålplantorna bredsås liksom blommorna och blir tacksamma när de planteras ut i maj.

Skissa upp en plan

Jag älskar det kreativa i att planera och plantera och verkligen skapa det uttrycket jag vill ha. Jag brukar göra en skiss över mina bäddar och odlingslådor och placera in de olika grönsakerna jag har sått och tänkt så. Till att börja med utefter den växtföljden jag tänkt mig för de olika bäddarna. När det är gjort funderar jag på vad som kan vara vackert tillsammans och kanske framförallt om de fungerar ihop rent rumsligt. Med det menar jag tex att en hög planta kan ha en låg under sig eller att en hög stabil planta kan fungera som växtstöd för en slingrande planta. Här behöver även hänsyn tas till hur snabbt plantorna växer för att veta om den ena kommer att skugga den andra. Det är svårt att ta hänsyn till allt så det gäller bara att testa sig fram och se vad som fungerar för dig.

Samplantera blommor och grönsaker för en vacker köksträdgård
Att samplantera blommor och grönsaker ger en härligt färgrik och estetisk köksträdgård.

Hänsyn till olika behov vid samplantering

Förra året hade jag de underbaraste blommor tillsammans med kålen. Vallmo och blommande bondbönor gav en skirhet till den robusta kålen vilket var en fröjd för ögat men det gjorde också att det blev svårt att skydda kålen. Jag var tvungen att lyfta näten för att njuta av blommorna när de slog i taket. Resultatet blev ett monsterangrepp av kållarver. Jag vet inte hur många hundra larver jag plockade från plantorna. De hinner växa till ordentligt och göra stor skada när jag är borta en eller två veckor från distansodlingen. Skyddas kålen tex med Turex istället för nät är det däremot inget problem.

Bondbönorna hade klarat sig på mindre vatten än den törstiga kålen och slog tidigt i taket på den skyddande väven. Men alltså vilken ljuvlig doftexplosion när väven lyftes.

En annan aspekt att ta hänsyn till är bevattningsbehovet. En sommar som den förra känns det onödigt att vattna sommarblommorna som kräver mycket lite vatten tillsammans med kålen som kräver betydligt mer. I det hänseendet är det bättre att odla grödor med mera lika behov tillsammans. En lösning på det är kanske att inte odla fullt så många blommor tillsammans med grönsakerna. Merparten kan odlas separat i en blomsterbädd som kan vattnas lite mindre.

Givna parhästar

Jag har få statiska planteringar i trädgården men en given kombo är sallat och fruktgrönsaker, framförallt tomat som är gles nedtill. Sallat, liksom lite hängande bladgrönt som trädgårdsportulak och Nyzelendsk spenat är perfekt att sätta som kantväxt i upphöjda lådor tillsammans med de flesta grödor.

Sallaten är bästa kompisen till tomaterna.

En fin trio är majs, låga bönor eller ärtor och sallat. Där majsen ger bra stöd till klättrarna och sallaten fyller ut det nedersta skiktet.

En annan klassiker hos mig är gurkplantor med sina gula blommor tillsammans med solgula och orangea ringblommor. Superfint!

Samplantera blommor och grönsaker för en vacker köksträdgård

Glöm inte att gödsla anpassat till planteringen

Ju mer yteffektiv planteringen är, alltså ju fler skikt den har, desto mer näring går det såklart åt. Det är alltså viktigt att fylla på med näring under hela växtperioden för att jorden ska orka ge god skörd på alla grödorna. Jag försöker att gödselvattna varje vecka under sommaren vilket jag tycker ger gott resultat.

Relaterade inlägg till Samplantera blommor och grönsaker:

Glöm inte att lyfta blicken och njut av den vackra odlingen mellan allt pyssel.

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *