Vintersådd av köldtåliga sorter

Äntligen kom kylan och det ser ut att hålla i sig så långt prognosen visar. Perfekta tider för vintersådd! Nu kan fröna ligga och vänta in ljuset och den optimala tiden att gro. Detta sköter de själva och jag behöver inte hålla koll på exakt när fröpåsen säger att varje sort ska ned i jorden. Toppen!

Det finns allt mer att läsa om höst- och vintersådd för varje säsong, vilket är så roligt. Min främsta inspirationskälla är duktiga och experimenterande Sara Bäckmo som odlar och bloggar om Skillnadens trädgård där massor med tips finns att läsa.  Det är otroligt roligt att tänja på de rekommenderade såtiderna för att få längre odlingstid och därmed mer skörd.

Sorter jag testat, som lämpar sig för vintersådd:

  • Dill
  • Persilja
  • Ruccola
  • Sallat
  • Kål
  • Morot
  • Spenat
  • Rädisa
  • Vinterportulak

Så här gör jag:

Välj gärna en såplats i en ram eller odlinsbänk, typ pallkrage. På så vis är det lättare att skydda från djur och senare även lägga lock på för att värma upp när sådderna ska sätta fart.

Börja med att bereda odlingsytan. Jag slutskördade förra veckan min salladskål Mini Pak Choi som jag hade i en av trädgårdens odlingslådor. Vid det tillfället var det fortfarande blött i jorden och ett gäng plusgrader så det var inga problem att dra upp plantorna med rötterna. Däremot fanns inga minusgrader i sikte och jag tyckte det kändes för osäkert att putta ned fröerna i den blöta jorden med risk för att de skulle ruttna.

Denna jord är en blandning mellan uttjänt gammal jord och bokashikompost, vilket egentligen är syrat matavfall som rekordsnabbt omvandlas till jord. Läs gärna min grundläggande beskrivning här om du inte känner till denna fantastiska metod för att skapa ett kretslopp i din trädgård.

Idag när jag skulle så var jorden frusen men det gjorde ingenting. I källaren hade jag nykomposterad bokashijord som är näringsrik och kommer ge plantorna gott om näring när de växer till sig. Planteringsjord skulle också fungera fint men jag visste att min jord var lite näringsfattig efter att salladskålen vuxit där så det blev fint med lite extra. Eftersom strukturen är lite grov la jag ett tunt lager planteringsjord över som jag sen strödde ut fröerna på. Jag sådde i denna låda dill, sallat, spenat, rädisa och vintersallat. Tryckte till fröerna något och hällde över ett tunt lager planteringsjord på alltihop.

Den 26/3 tittade den första spenaten upp. Då låg det fortfarande snö i delar av odlingslådan. Sen dröjde det tills värmen kom innan rädisor och bindsallat kom upp den 14/4.

Skydda och värm

Med tanke på att vi har gott om katter i trädgården la jag över några grankvistar som förhoppningsvis ska göra bädden mindre inbjudande. På så vis hoppas jag att fröerna får ligga och slumra i jorden i lugn och ro tills det är dags att gro.

När ljuset börjar komma tillbaka i februari lägger jag över ett lock av plast eller glas för att ge sådderna lite extra skjuts.

Just denna odlingslåda är en del av min trädgårdskompost som jag beskriver här, men den ska inte fyllas på förrän till sensommaren så fram tills dess är den odlingsbar. Och såklart även efter. Här finns ingen plats för tomma ytor.

Bladgrönt är favoriten bland vintersådderna

Just gröna blad är så otroligt lätt och snabbväxande med så många fina sorter. Jag kan riktigt rynka på näsan när jag går förbi alla plastpackade sallatssorter i butiken och jag önskar så att fler skulle testa att så sallat själv och upptäcka hur enkelt det är.

Förra året hade jag sallat under 7-8 månader bara genom att serieodla, dvs fortsätta så genom hela sommaren och början av hösten. Genom detta årets tidiga sådder hoppas jag på ytterligare någon månad med egen sallat och andra godsaker.

Det går precis lika bra och ibland bättre att så i tråg eller krukor så det fungerar alldeles utmärkt på en balkong eller för all del inomhus på ett fönsterbräde.

Testa du med så håller vi tummarna ihop!

Fler vinterrelaterade inlägg hittar du i listan nedan:

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *