Vitlökstest- när ska du sätta vitlök?

Det finns många synpunkter på när vitlöken ska i jorden och jag har själv alltid försökt sätta vitlök så sent som möjligt. För att se om det gör någon skillnad gjorde jag ett försök förra året. Två odlingslådor med vitlök sattes med en månads mellanrum. I övrigt var förhållandena helt lika för bra jämförelse.
Jag vill inte sätta min vitlök för tidigt medan det fortfarande kan bli så varmt att den börjar gro och tittar upp under hösten. Höstarna här i zon två till tre är nyckfulla med kallare och mildare perioder om vartannat. Därför inväntar jag vanligtvis vintern och sätter ned den så nära nyåret som möjligt. Skulle det mot förmodan vara tjäle lägger jag ett lager tinad jord ovanpå vilket vitlöken kan sättas i. Nu har vitlöken fått flytta till distansodlingen vid stugan och det är praktiskt att sätta löken när vi ändå är där oavsett tidpunkt. Därav testet.

Så gjorde jag

Två dubbelpallkragar preppades under hösten med trädgårdsavfall, löv samt ett lager jord. Sen fick de stå till sig tills det var dags för plantering. Fint utsäde av en och samma vitlökssort, Thermidrome, införskaffades hos Botaniska Trädgården.

Drygt en månad mellan lådorna

I mitten av november grävde jag ned en hink bokashi i den första odlingslådan och satte sedan vitlöken tillsammans med min yngsta trädgårdsmästare. Hur vi gjorde och vad som är bra att tänka på vid vitlöksodling skriver jag om här. Detta var i samband med att den första snön föll, vilket var oväntat tidigt för att vara här i göteborgstrakten.

Den andra lådan planterades på samma sätt med bokashi men först på juldagen, drygt en månad senare, utan att vintern fått ordentligt fäste.

Samtidigt upp ur jorden

När de väl tittade upp efter den ganska sena vintern var det ingen skillnad på lådorna. Bilden nedan är från mitten av april och då hade alla kommit upp fint och var lika stora. Lådan längst bort är preppad på våren med tre olika sorters lök och de två närmsta är vitlöken i testet.

I juni nallade jag några lökar ur varje låda för att lägga på grillen. De var i samma storlek och precis på väg att klyfta sig. Få saker slår ju färsk grillad vitlök ändå!

Storlek vid skördetid

I juli drog jag upp all vitlök och la dem i varsin hög för att jämföra storleken och det var då ingen skillnad på högarna. Tyvärr var lökarna inte så maffiga som jag hade önskat men det misstänker jag berodde på den torra sommaren. Från det att de tittade upp fick de flytande gödning med jämna mellanrum så där har de nog inte lidit brist i alla fall.

När ska jag sätta vitlök framöver?

Så vitlöken får alltså komma i jorden när det passar mig och inte enligt något schema. Jag kommer fortfarande invänta senhöst eller vinter för att undvika tidig groning men inte vänta in i det sista nu när jag vet att den inte är så knusslig med tidpunkten.

Sen ska jag inte glömma att sätta minst dubbelt upp mot vad jag tänkt för det går visst alltid åt mer än jag tror.

Ha det gott!

/Maria

2 svar på ”Vitlökstest- när ska du sätta vitlök?”

  1. Så jättebra tips 👍. Jag har heller inte satt nån vitlök än men förberett 2 pallkragar mä bla bokashi löv åh gräsklipp. Väntar nog ett tag till. Varmt här i Västra Götaland 👍 👍

    1. Ja, visst är det! I denna värmen tittar de snabbt upp annars. Vilken bra grund dina lökar har fått. Nu är det ju bara det lätta kvar 👍

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *