När hösten går in i sin lite mörkare tid och dagarna blir kortare börjar förkylningarna dugga tätt här hemma. Med barn i tre olika barngrupper kan jag känna mig rätt hårt ansatt av olika virus under den här perioden. Räddningen är min vinterdryck på ingefära och citron. Efter att jag börjat dricka denna dagligen under vinterhalvåret så har mina förkylningar blivit i stort sett obefintliga. Förra året blev jag förkyld först när jag stressade lite mycket och därmed slarvade med att göra en ny sats. Dubbeldåligt med andra ord.
För 1 liter vinterdryck behöver du:
- 200 gram ingefära, tvättad men oskalad
- 2 citroner, saften
- 1 liter vatten
- Smaksättning tex 1 cm gurkmeja (om det faller en i smaken så är det toppen)
Honung kan läggas till ingredienslistan för den som tycker om sött men jag tycker inte det behövs. Börja med 3 msk till en början. Sötman kan minskas efterhand som en vant sig vid smaken.
Lägg skivad eller riven ingefära (jag kör med mandolin), i en kastrull med 1 liter vatten. Värm på till lite mer än fingervarmt och låt det sedan stå och dra tills det har svalnat. När det svalnat häll i citronsaft, eventuell smaksättare och honung. Pressa lite på ingefäran med potatisstomp eller liknande för att få ut massvis med smak. Sila av och häll på flaska.

Bevara näringsämnena
Mer smak kommer ut om ingefäran får koka upp men då förloras viktiga ämnen vi vill åt. Vitaminer (B och C) och ämnen som verkar antibakteriellt och anses stärka vårt immunförsvar är värmekänsliga och det är ju precis dessa vi är ute efter. Sen innehåller den en rad viktiga mineraler som vi behöver som magnesium och kalium.
Förvara drycken i kylen så håller den minst en vecka. Här hemma blir den aldrig äldre än så och jag gör dessutom dubbel sats varje vecka för att det ska räcka till två vuxna. Vinterdrycken gör jag som del av min veckoprepp under vintern för en lättare vardag.
Det är enkelt och roligt att odla sin egen ingefära inomhus, vilket du hittar beskrivning på i det här inlägget. Jag beskriver också hur jag odlar gurkmeja genom att rota den innan plantering i det här inlägget.
God som måltidsdryck
Jag tycker att det är så gott att dricka den utspädd i vatten ca 20 % vinterdricka 80 % vatten. Jag dricker den utspädd kall som varm men oftast ljummen för att bevara nyttigheterna. Utspädd smakar den lite vuxendricka och passar perfekt om en vill sippa på nåt nyttigt istället för vin eller öl på kvällen och toppen till frukost för att ge bra pH balans.
Har jag trots allt lite förkylningskänningar så tar jag den som shot och tänker mig att jag dödar alla halsbakterier.
Testa gärna att tillsätta ytterligare smak med gurkmeja, chili eller kanel, vilka alla liksom ingefära anses verka antiinflammatoriskt i kroppen.
Skål för en frisk vinter!
/Maria
Hej. Ska definitivt testa det här. Sen jag gick över till en paleoinspirerad lågkolhydratkost har jag nästan heller inte blivit förkyld. Kanske tre ggr på fem år, men de senaste veckorna har jag haft något virus i magen som inte riktigt vill ge sig. Jag är alltså inte magsjuk, men jag har smärtor i magen, särskilt efter måltider. Jag vill helst fasta eller bara äta ägg, buljong och te med kokosolja. Det håller ju inte riktigt i längden :). Ska testa och se om den här vinterdrycken kan hjälpa de goda bakterierna på traven.
Jobbigt, magen är så central och viktig för hur vi mår. Kanske också fint att boosta med goda bakterier från syrad mat. Du kanske tycker surkål innehåller för mycket kolhydrater (bakterierna omvandlar dock så det minskar) men det mesta kan ju mjölksyras, ex kokosmjölk/grädde kan jag tänka skulle falla i smaken. Krya på dig!