Vörtbröd på rågsurdeg utan flytande vört

Vörtbröd på rågsurdeg utan flytande vört

Det här är ett himmelskt gott och juligt vörtbröd på rågsurdeg men utan flytande vört. Jag tycker om att använda det jag har hemma och vört ingår inte i bassortimentet så jag har bakat mig fram till ett bröd med julens alla kryddor men utan vört. Har du en surdeg som står och väntar på bak så tycker jag absolut att du ska testa detta bröd i jul.

Ingredienser till vörtbröd på rågsurdeg:

  • 250 gram aktiv bubblande rågsurdeg
  • 50 gram smör i bitar
  • 215 g julmust
  • 215 g svagdricka eller mörkt öl (porter eller julöl tex)
  • 730 g fullkornsvetemjöl
  • 1 dl mörk sirap (130 g)
  • 1.5 msk mald ingefära
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 tsk malda pommerans skal
  • 1 tsk malda fänkålsfrön ( gärna hälften anis men det hade jag inte hemma)
  • 1 nypa kumminfrön (typ 30 st)
  • Eventuellt 2 dl blötlagda och avrunna russin om detta gillas, mina är utan
  • 20 gram salt

Gör så här:

  1. Lägg russinen i blöt om du vill ha det i. Mät upp alla ingredienser utom salt och de avrunna russinen med våg i degbunken och nolla mellan varje. Kör maskinen på lägsta hastigheten i 10- 15 min.
  2. Låt degen vila en halvtimme med lock på och tillsätt därefter salt och russin och kör nån minut till.
  3. Låt degen vila i bunken med lock på i ca 2 timmar. Om du har svalt hemma sätt på lampan i ugnen och låt degen jäsa där.
  4. Pensla två brödformar med lite olja. Häll upp degen på mjölat bord och dela den i två lika stora delar. Vik eller rulla varje del till en rulle som är lika långa som brödformarna och stjälp i rullen med skarven nedåt.
  5. Låt bröden jäsa i form med lock ca 1 timme till och ställ sedan in i kylen gärna över natten.
  6. Snitta ett eller flera djupa snitt i bröden.
  7. Grädda i 250º C i 20 min, sänk därefter värmen till 200º C. Efter ca 1 timme är bröden klara men är du osäker sätt gärna en termometer mitt i brödet. När den visar 97º är det färdigt.
  8. Stjälp upp bröden och låt svalna.

En tager vad en haver…

Saknar du några av kryddorna ovan så ta lite mer av någon annan. Jag kan absolut tänka mig anis, stjärnanis eller kanske lite dillfrön istället för fänkål eller lite mer pomerans om mald ingefära saknas, eller kanske du finriver lite färsk. Jag mortlar gärna mina kryddor så att de har extra mycket smak.

Detsamma gäller degvätskan. Saknar du julmust så ta bara öl eller svagdricka men istället lite mer mörk sirap för att kompensera upp sötman. Och tvärtom tänker jag att det fungerar att baka enbart på julmust men då skulle jag utesluta eller halvera sirapen. Tänk bara på att kompensera så du får den sammanlagda volymen/vikten rätt.

Vörtbröd på rågsurdeg utan flytande vört

Formen då, är den så noga?

Absolut inte! Har du inga bakformar så går det fint att jäsa i handduk i någon annan form och baka ut runda eller limpformade bröd. Det runda nedan blev jättefint också. Hoppas att du blev sugen på att baka detta härliga julbröd.

Du kanske också är intresserad av de här juliga inläggen:

En riktigt GOD JUL önskar jag dig!

/Maria

Follow my blog with Bloglovin

4 svar på ”Vörtbröd på rågsurdeg utan flytande vört”

    1. Hej, ja min deg är ganska lös med och behöver en del mjöl vid själva formningen. Det är vanliga avlånga brödformar som jag inte vet exakt hur mycket de rymmer men blir lagom för hälften av degen. Jag har en film på instagram från förra december året om du vill se hur jag formar. Hoppas att du blev nöjd med baket 🙂
      /Maria

        1. Men så glad jag blir! Så roligt när nåt som experimenteras fram bakas vidare i fler hem. Fint att veta att receptet funkar fint 🙂
          God Jul!
          /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)