Nu står vårt nybyggda badrum klart och jag tänkte summera mina do’s and don’ts för er liksom för mig själv inför nästa stundande badrumsrenovering. Vårt hus är från 20-talet och jag älskar den tidstypiska estetiken så det har varit ett väldigt roligt projekt. Visionen har varit funktionellt sekelskifte med mycket färg och form men till en ganska liten budget.
För mig är det viktigt att försöka skapa ett personligt uttryck utöver det som ses uppbyggt i badrumsbutikerna. Att hitta inspirationen till detta innebär ett kärt besvär att pinna fantastiska bilder på Pinterest. Jag har en stor mapp med bilder på Pinterest som ni kan kika in på här för drömmiga sekelskiftes badrum.
Det här badrummet är helt nybyggt och kommer främst att användas av våra barn. Därför ville jag att det skulle vara mycket färg men i de blå, grå och gröna skalorna som mestadels råder i resten av hemmet. Badrummet har varit del av ett större renoveringsprojekt så det har funnits ganska kort om både tid och pengar. I mitt förra inlägg beskriver jag hur jag tänker för att skapa ett badrum som ska hålla över tid men ändå kännas personligt.
Kakel och klinker som känns sekelskifte med liten budget
På väggarna valde vi vita klassiska högblanka 15*15 cm kakelplattor i halvförband, vilket var det typiska för den här perioden. Denna förskjutna kakelsättning var vanligast fram till 30-talet men den syns numer ofta även i nya objekt och har alltså blivit modern igen. Här valdes ett billigt standardkakel som finns på varje byggvaruhus under en hundralapp. Vi var mest nöjda med färgtonen på plattorna från Hornbach som kändes riktigt kritvitt.
Snyggast blir det klart med ett skuret kakel som kan sättas kant i kant med minimal fog på ungefär 1,5 mm men här fick budgeten bestämma. Skillnaden är att de billigare plattorna inte är tillräckligt raka i kanten och därför behöver minst 2 mm fog för att jämna ut eventuella ojämnheter. Återförsäljaren hävdade att 2,5 mm krävdes men där gick min gräns så vi valde att riska lite. Men det var inga problem med förskjutningar eller otillräckliga fogar. Vi valde en ljusgrå fog till plattorna som ger en mjuk effekt.
Halvkaklat ger variationsmöjlighet
Ofta var badrum och toaletter halvkaklade förr och för att få in mer färg i rummet valdes detta alternativ för den mest framträdande väggen, som dessutom inte är exponerad för så mycket fukt. Denna vägg kan lätt målas om om andan skulle falla på. Färgvalet föll på Tender Green från Jotun, vilken matchar de gröna klinkerplattorna fint. Jotuns serie Rythm of life hade många fina kulörer. Bland annat Soft Mint som kändes väldigt 20-talig och gjorde valet svårt. Valet föll ändå på den lite blåare nyansen efter lite hjälp av smakråd från alla fina följare på Instagram.
Mönstrat men enfärgat golv
Jag var sugen på hexagonformade plattor då det kändes härligt med ett mönster men ändå klassiskt och enfärgat. Dessvärre visade det sig vara svårt att hitta hexagonplattor i färg förutom svart, vitt, grått och beige. Vi ville ju ha färg! Till slut hittade vi denna klinkern som kommer från Höganäs serie Grynna och där finns den i massor av härliga färger så istället blev det svårt att välja. Den gröna nyansen (Green) är en personlig favorit men känns också tidstypisk. Vi valde att lägga en ram runt med fyrkantiga plattor, vilket jag blev väldigt nöjd med. Ett enkelt sätt att få det att se lite mer arbetat och lyxigare ut tycker jag. Fördelen med denna plattan är att den är tillräckligt liten för att lägga ett bra fall utan att se för plåttrig ut. Det passar fint i ett litet badrum tycker jag.
Goda idéer och oanade konsekvenser
Vi valde att sätta en golvbrunn i hörnet och det fungerar jättefint med det ganska kraftiga fallet, men det gjorde därmed att väggen vid brunnen är högre och plattor har behövt skäras till här vilket jag inte tycker är så snyggt. Detta är sånt som är svårt att förutse innan och något jag kommer diskutera mer noggrant med kakelsättaren inför nästa renovering och bolla alternativ. I övrigt är jag jättenöjd med att golvet blir helt och brunnen kommer in till väggen.
Hyllor och förvaring
Jag älskar kaklade hyllor i badrum så när utrymme finns försöker jag planera in det. Det försvinner inte mycket utrymme om en väljer inbyggd toalettstol och sedan om möjligt fortsätter hyllan förbi handfatet som då endast tar lite mer plats på djupet. Vi valde att hålla hyllan en platta (15 cm) bred vilket är rätt så lagom. Två plattor sticker den upp ovanför handfatet vilket vi kände var lite väl mycket när det stod klart så om toastolsinbyggnaden tillåter så sänker vi nog denna 0.5-1 platta i kommande projekt.
För att förenkla kakelsättningen har plattorna runt nischerna inte skurits i vinklar utan endast målats med våtrumsfärg på de annars lerfärgade skärytorna. Jag är riktigt nöjd med resultatet och det sparade mycket tid dvs pengar. I följande projekt hittade jag en vitmålad metall list som ger en väldigt fin övergång och som håller färgen bättre än de som är i plast. Dessa lister kommer jag definitivt använda framöver så länge kaklet är vitt.
Förvaring för toalettpapper passade perfekt i tomrummet mellan toastol och handfat. Nu får det plats en hel bal. Perfekt för våra gossar som kommer glömma fylla på papper. Den här toapappershållaren är också en favorit som är så lätt att byta att tom de minsta barnen fixar det. Alla hållare och krokar fästs upp med tvåkomponents häftmassa istället för att borras upp för att slippa hål i kaklet.
Möblerna
Toalettstolen som förvisso är vägghängd men i övrigt går i gammal stil är från Villeroy Boch Gustavsberg. Tvättställ och kommod på 60 cm kommer från Svedbergs serie Stil. I denna serie finns också en ljuvlig grön färg som var tuff att motstå, men här kände jag att det var bättre att hålla möblerna enkla och hellre jobba med färg på väggen som lätt kan målas om. Duschväggarna är från INR och går i rät vinkel, vilket jag tycker känns snyggare och rymligare än de välvda som vi valt i tidigare projekt. Infällda tar dörrarna inte mer plats än de välvda utan viks in väldigt fint. Här begränsade vi oss till en duschhörna på 80*80 cm, vilket var fullt tillräckligt.
Detaljerna är viktiga
Jag tycker om att kika runt på plats i butiker till förmån för hemsidor för att se och känna på detaljer. Exempelvis hade jag inte sett den här typen av långa raka handukstorkar tidigare. Det fina är att den inte tar mycket plats på bredden och att handdukarna torkar bra hängandes även då den inte är på. Denna kommer från Dansani och var den som passade bäst i stilen för det här rummet, men det finns olika varianter. Kanske hade jag fastnat för en mer tidstypisk kran om jag inte klämt och känt på dem i butik där jag kände att det passade bättre med en vanligare modell.
Enkel lampsockel i porslin och lampa kommer från Byggfabriken som har ett fantastiskt sortiment när det gäller detaljer från tidigare perioder. Spegeln är anpassad för badrum och kommer från IKEA. Den har tidigare hängt i vår hall och är faktiskt det enda återbrukade föremålet som har kommit till användning. Vi har även genomgående i huset bytt ut strömbrytare till modellen Renova som flirtar lite med gångna tider. Dessa har en dimmerfunktion som styr spottarna i taket vilket är väldigt praktiskt.
Vatten- eller elvärme
Vi har lyxigt nog fjärrvärme inkopplat till huset och har därför dragit in vattenburen golvvärme i badrummet vilket är väldigt energieffektiv uppvärmning. Därför var jag helt övertygad om att vi skulle ha vattenburen värme även till handukstorken. Efter lite stötning och blötning kom vi sen fram till att den värme som avges från golvet troligtvis kommer att ge skön temperatur i badrummet som får handdukarna att torka. Behovet av handukstorken kommer då främst vara tidigt på hösten innan värmen satts på i huset och då kan det vara skönt att kunna sätta på handukstorken med hjälp av el. Så vattenburet i golvet och el i handukstorken landade vi i till slut.
Fira målgångarna
Detta badrum var ju som sagt helt nybyggt och planerat från grunden gällande storlek, fall placering av avlopp mm. Det har varit jätteroligt att ha så rena förutsättningar. Dessvärre är de andra två badrummen i vårt hus också i behov av renovering då den tidigare ägaren glömde montera en viktig tätning i avloppsbrunnen när han renoverade dem. När vi nu gör ett sluttag om renoveringen här hemma (jag beskriver närmre i min årsutvärdering) beslutade vi att i alla fall badrummet på andra våningen ska renoveras.
Det är inte utan att vi känner oss lite renoveringströtta nu efter att ha levt i byggdamm i flera månader. Även om vi inte gör jobbet själva blir det mycket planeringsarbete och extra städarbete. För att inte tappa modet gäller det att hålla siktet inställt på målet och njuta av delsegrar som den här.
Nu taggar vi på oss till nästa projekt som har andra men väldigt roliga förutsättningar som ni får läsa mer om framöver. Har ni nåt härligt projekt på gång?
/Maria
Hej,
Blev inspirerad av golvet i ert badrum, bra gjort! Men ville bara försäkra mig om att det är färgen grön (green) som ni tillslut valde, stämmer det? De hexagonformade golvplattorna alltså.
Tack på förhand,
Adam
Ja, precis det var det. Kan inte minnas att det fanns någon mer grön nyans men det är iaf den som är ganska mörkt grön. Jag är jättenöjd med den även om den top en stund att lägga med mycket kapande av plattor. /Maria
Jag som tänkte att du skulle ha tips om hur man bygger ett hållbart badrum? Är det nånting i texten som handlar om hållbarhet? 🙁
Texten handlar fa om att bygga ett badrum som är tidlöst som står sig över tid och därmed blir hållbart i den bemärkelsen men det är inte en text med tips om att välja hållbara material vilket titeln inte heller indikerar.
Hoppas att du hittade infon du sökte på annat håll.
/Maria