Juleljus och brandskydd- en given kombo i december

Det härligaste jag vet med vintermörkret är att tända alla ljus. Jag njuter så av att kura upp i soffan under en filt med en kopp te i det mjuka skenet från stearinljus. Jag frossar också i naturfynd som mossa, kottar och smågranar som egentligen inte är så lyckade tillsammans med ljusen ur brandsynpunkt. Därför har jag tagit för vana att samtidigt som jag pysslar inför advent även ge husets brandskydd en översyn. Dagligen brinner det i sjutton hem enligt Brandskyddsföreningen och det gäller att vi gör vad vi kan för att minska risken för att vårt hus ska bli ett av dem.

Förbereda för det värsta

Skulle det värsta inträffa och det börjar brinna gäller det att vara förberedd. Finns det bra brandskydd på plats och du vet hur du ska agera är chansen stor att du själv kan släcka branden utan större skador. Ju tidigare du blir varnad desto större chans att du hinner släcka. Därför är brandvarnare ett måste, minst en på varje våningsplan.

Varje advent byter vi batteriet i brandvarnarna oavsett om de är slut eller ej. Visst ska de pipa när batteriet är slut men värsta fall tog det ju slut de där två veckorna i somras då ingen var hemma och hörde varningspipen. Jag är inte den som gillar att byta ut fungerande grejer men i detta fallet gör jag gärna ett undantag.

Det här vill jag ha i mitt hus på varje våningsplan

  • Brandvarnare, gärna flera stycken
  • Brandfilt
  • Brandsläckare, pulver 6 kg

Med dessa grejer finns goda chanser att släcka en brand men nog så viktigt är ju att veta hur vi ska agera. Vid den här tiden på året är det därför bra att kolla över var alla släckare och filtar finns och se till att de är lättillgängliga och på strategiska platser, exempelvis i köket. Vi är inte i mål ännu i vårt radhus med fyra våningar men varje år lägger vi till något och så kommer vi lite närmre.

Brandöva hemma

Att tänka ut flera brandscenario och fundera på hur du ska agera är nyttigt. Då blir det tydligt om det tex behövs någon alternativ väg ut exempelvis från övre våningsplan. Är ni flera i familjen är det bra att öva på scenarion och bestämma en återsamlingsplats en liten bit bort där det är tryggt vid en eventuell brand. Barnen är vana från övningar på förskola och vet att de inte ska gömma sig och inte hämta grejer men det är bra att prata om detta även i hemmamiljö. Glöm inte att lära dem det viktigaste av alla telefonnummer, 112.

Vi gör nu ett sovloft till barnen i sommarstugan och insåg att vi behövde en andra möjlig väg ut. En enkel och permanent stege på utsidan blev lösningen. På så vis är det inget som ska hakas på och fixas med. När den är målad kommer den smälta in fint.

Barn och eld

Hemma hos oss har barnen lärt sig använda tändstickor tidigt men de har också lärt sig att respektera eld och hur den beter sig genom att tända lägereldar och se hur snabbt olika material brinner. På så vis tror jag att nyfikenheten stillas och det blir inte så spännande. Däremot låter vi inte tändstickor ligga och drälla och barnen lämnas aldrig ensamma med tända ljus. Vi är också noga med att inte ställa något brännbart på eller nära spisen eller i ugnen om någon av misstag vrider på dem. Massvis med bra saker att tänka på för brandskydd i vardagen finns att läsa i denna folder från MSB.

Så låt oss mysa oss genom hela vintern, väl förberedda i hemmets trygga vrå. Ha nu en riktigt fin första advent, med levande ljus och nytt batteri i brandvarnaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)