Plastminimera- 15 tips för miljöns och hälsans skull

Plast är ett förunderligt material som likt ett pussel byggs med olika bitar för att få precis de egenskaper som önskas. Plastic fantastic helt enkelt- eller? Absolut ovärderlig för vissa användningsområden men som många nya material som underlättar för oss har plasten slått igenom på alla fronter. När de negativa effekterna väl uppdagas har plasten en så självklar plats i vardagen att det kan kännas krångligt att fasa ut den. Jag listar 15 tips för att plastminimera för miljöns men även för vår hälsas skull. Både plastbantarproffset och den som inte tänkt så mycket på plast tidigare kan nog hitta tips som passar.

Tipsen nedan har effekt på hälsa eller miljö eller som i många fall på både och. Hittar du några få punkter av de översta 12 som passar dig och känns rimliga så fokusera på dem och du tar din plastkonsumtion i rätt riktning. Bättre att få in en vana på några punkter än att ändra allt på en gång då det lätt blir övermäktigt. Vissa punkter är specifika men får stor effekt och andra är mer omfattande.

De tre sista punkterna handlar om hur vi bäst nyttjar plasten som vi trots allt får in i våra hem samt hur vi kanske gör allra bäst miljönytta- genom att sprida inspiration runt oss!

Behöver du motivation till förändring så läs inlägget om plastens effekter på våra hav och oss själva där jag också belyser flera positiva initiativ från myndigheter och organisationer.

15 tips för att plastminimera i vardagen

  1. Skippa alltid plastpåsen. Låt en tygpåse eller återanvänd plast- eller papperspåse hänga med till affären. Eftersom det är lätt att glömma så lägg en påse som alltid är redo  i väskan.

  2. Köp inte engångsartiklar av plast. Köp inte hem sugrör, bestick, muggar eller tallrikar av plast. Glädjande nog kommer flera butikskedjor att sluta sälja dessa inom de närmsta åren till förmån för bättre alternativ.

  3. Undvik plastförpackningar.  Fler och fler förpackningsfria butiker eller butiker som tillhandahåller lösvikt av många livsmedel dyker upp. Stötta dessa, speciellt om du som jag har den stora lyckan att ha en i kvarteret. Leta efter alternativ utan plastförpackning och välj dessa även i vanliga butiker. Exempelvis säljs vissa märken av ekobananer med en plastpåse runt vilket är helt onödigt. Många mejeriprodukter säljs portionsförpackade i plast men i större volym i papper som är att föredra. Undvik gärna även konserver då dessa ofta har en plastfilm inuti som innehåller bisfenol-A (BPA) som är hormonstörande. Stötta alltid det mer miljövänliga fabrikatet.

  4. Plastflaskor. Undvik helst helt. Ha med en flaska vatten i väskan. Återanvänd gärna de flaskor som ändå köps och återvinn slutligen.

  5. Ta inte in plasten i badrummet. Forska i innehållsförteckningen på hygienprodukter som ofta innehåller plast och därmed bidrar till problematiken med mikroplast i havet. Bojkotta produkter som innehåller ämnen som börjar med poly; polyeten, polyetylen, polypropylen, polyvinylklorid med flera eller bättra oddsen för att undvika plast genom att välja ekologiska produkter.

  6. Minska plasten i kylskåpet. Istället för att använda plastfolie över rester lägg dessa direkt i matlåda eller glasburk alternativt sätt en tallrik på skålar som ett lock. Skålar som staplas på varandra tätar också fint.

  7. Välj naturmaterial och undvik kläder av fleece, polyester och akryl. Köp annars gärna dessa plagg begagnade för att minska nyproduktion samt för att de mikroplaster som frigörs vid tvätt släpper i högst grad när plagget är nytt. Vädra gärna och tvätta inte i onödan samt använd inte sköljmedel då det bidrar till att fler partiklar frigörs.  Många plastmaterial finns också i inredning så välj gärna naturmaterial även här. Tänk täcken, kuddar, madrasser och soffor. Välj tand-, disk- och städborstar av trä och de senare gärna med naturborst.

  8. Byt ut plastfolie och plastpåsar mot ett mer miljövänligt alternativ.   Bivaxdukar är ett miljövänligt alternativ till plastfolie gjort på bivax och bomullstyg. Dukarna går lätt att få tag på på nätet men är också enkla att göra själv. Många produkter kan förvaras i tyg- eller papperspåsar istället för plast.

  9. Egen förpackning. Ta med en matlåda om du ska hämta take away mat. Om du köper take away kaffe eller te så ta med en egen termosmugg och be att få den fylld.

  10. Utvärdera behovet. Vissa produkter kanske du egentligen inte behöver eller så kanske du kan laga, låna eller köpa begagnat. Många produkter är helt enkelt onödiga. Bär tex inte hem vatten som du har hemma. Många produkter är bättre i sin koncentrerade form tex hård tvål istället för flytande två med mängder av konserveringsmedel som ofta är allergena. Utforska naturlig hud- och hårvård samt naturliga produkter för städning så märker du nog hur många onödiga produkter i plastflaska som du har.

  11. DIY. Kan du göra det du behöver själv? Visst är det många som känner att det inte finns tillräckligt med tid för att baka bröd, odla egna grönsaker eller sticka tröjor men det är just de här sysslorna som ger otroligt mycket återhämtning och energi tillbaka. Tiden som investeras ger fin utdelning både till dig själv och miljön. Bästa stresshanteringen!

  12. Köp produkter av förnybar eller återvunnen plast. Fler och fler produkter dyker upp på marknaden som tillverkats av förnybara resurser istället för klimatpåverkande olja eller av återvunnen plast samt av plast som samlats upp från stränder och hav. Behöver du köpa nytt är dessa att föredra.

  13. Återanvänd. De plastförpackningar som ändå når hemmet kanske kan användas i något nytt syfte. Jag återanvänder tex en hel del i min odling.

  14. Återvinn. Slutstationen för alla förpackningar av mjuk- och hårdplast. Här är det förpackningar som gäller och inte gamla leksaker eller andra prylar. Dels betalas systemet av förpackningsproducenterna men det är också viktigt att vi inte får in plastkomponenter med skadliga tillsatser i återvinningen då dessa ska bli nya produkter.

  15. Inspirera och var ett gott föredöme. Lär barnen att inte skräpa ned och plocka gärna upp skräp som hamnat fel. Informera vuxna som inte har förstått problemet med att slänga fimpar och annat plastskräp runt sig. Prata med vänner, familj och kollegor om dessa frågor. Ofta handlar människor av gammal vana och med ny information föds förhoppningsvis nya vanor. Om du tex kan få fem kollegor att sluta med sköljmedel som har en familj på 5 personer så är det otaliga liter kemikalier som du besparar miljön och familjerna. För att inte tala om de onödiga förpackningarna och transporterna.

Fler miljömedvetna val

Hoppas du hittade några trix för att finjustera din konsumtion mot mindre plast! Vill du läsa om hur du kan bäst minskar din miljöpåverkan vid val av livsmedel kan du läsa det här inlägget.

Kanske är du också intresserad av nlägget om att göra flytande tvål av fast för att minska skadliga kemikalier och plastförpackningar eller av  texten om att återvinna textilier.

Har du några bra tips så lämna gärna dem i kommentarerna så hjälper vi varandra till bättre och bättre vanor.

Lyckat till med plastbantningen!

/Maria

SONY DSC

2 svar på ”Plastminimera- 15 tips för miljöns och hälsans skull”

  1. Eftersom över 50% av all plast i haven kommer från fiskeindustrin tycker jag att minska sin fiskkonsumtion är ett av de bästa tipsen för att minska plast i miljön.

    1. Fisket är verkligen ett stort problem och en industri i behov av hårdare krav och uppföljning av efterlevnad av de lagar och standarder som finns för ett mer hållbart fiske.
      /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)