Eftermogna tomater- utvärdering av tre metoder

I år har det gått otroligt långsamt för mina utomhustomater. Den förhållandevis kalla sommaren har sinkat mognaden med flera veckor och det är först ganska nyligen vi har kunnat plocka rejält med mogna tomater. Då gäller det att eftermogna tomaterna inne istället, vilket kan göras fort eller långsamt beroende på tycke, smak och inte minst behov. 

När potatisbladmöglet hotar

Tyvärr är de flesta därmed fortfarande gröna och vad än värre är så har potatisbladmöglet spridit sig alltmer över plantorna vilket innebär att tomaterna riskerar att bli dåliga om de får hänga kvar. Speciellt snabbt tycker jag att sjukdomsspridningen går när det är så mycket regn som det varit de senaste dagarna. Dessutom spricker de lätt nu när det blir kallare så nu var det bara att plocka av dem alltihop. Som tur är har jag en plan för hur jag ska eftermogna dem efter att ha testat flera olika sätt förra året.

Tomatplantorna har täckodlats i gödslad jord på toppen av trädgårdsavfall  i en pallkrage. Läs mer om hur jag odlar tomaterna i inlägget om jordens kretslopp. Om plantorna drabbats av mögelsjukdomar bör de inte komposteras förutom om du använder bokashimetoden som du kan läsa om här då sporerna dör under processen.

Förra årets test att eftermogna tomater

Förra året var en varmare sommar än i år så betydligt fler tomater hann mogna och avnjutas direkt från plantan. Det odlades inte heller potatis i grannträdgården så plantorna höll sig friska och tomaterna kunde hänga kvar på plantorna till slutet av oktober. Men det blev allt några eftersläntare och de fick genomgå ett test om tre olika metoder.

Kort beskrivning av de tre metoderna

  • Några plantor skars av vid roten och hängdes upp för eftermognad i källaren där det är skapligt mörkt och ganska svalt. Mognadsprocessen gick väldigt långsamt här och många tomater skrumpnade innan de hann bli klara. Det blev dessutom väldigt skräpigt av alla torkade växtdelar.
  • Hela klasar klipptes av och lades ned i papperskassar tillsammans med några äpplen i källaren. Återigen svalt och denna gången helt mörkt. Tomaterna höll sig fräscha men processen gick långsamt och jag plockade till slut upp dem för att slutmogna enligt sista metoden.
  • Tomaterna fick eftermogna tillsammans med äpplen i en tömd kökslåda bottnad med tidningspapper. Här är det såklart mörkt men ganska varmt då lådan är placerad bredvid diskmaskinen som avger värme. De mognade snabbt utan att torka ut och de var dessutom lättillgängliga under matlagningen. Bara att dra ut lådan och plocka. Tror att jag plockade de sista tomaterna ur lådan i december, men då var de lite bleka i smaken och fick gå till tomatsås.
Testvinnare var alltså mörkt och varmt tillsammans med äpplen.

Mörkt och varmt för snabb mognad och fina tomater

Så årets tomater kommer därför få eftermogna i en kökslåda eller två om jag kan avvara platsen. Resten förvarar jag i papperspåsar i klädkammararen. Där det är snäppet varmare än i källaren och fyller sen på i lådorna härifrån allt eftersom det går åt. I varje steg får de sällskap av några äpplen som påskyndar mognadsprocessen hos tomaterna genom att utsöndra etylengas.

Svalt och mörkt för långsam mognad men fina tomater

Har en den stora lyckan att ha riktigt stora mängder tomater så är det bäst att eftermogna dem i olika stadier. Gärna svalt och mörkt till en börja för att efterhand flytta över dem för att slutmogna varmt och mörkt med äpplen. På så vis har en alltid lagom mängd mogna tomater och de egna tomaterna räcker väldigt länge.

Det blir aldrig samma fina smak som när de plockas solmogna och varma från plantan men de slår butikstomaterna med hästlängder. Så testa lådtricket för dina gröna tomater, som bonus får du dessutom städat ur en kökslåda.

Fler tomatrelaterade inlägg:

Allt gott!

/Maria

4 svar på ”Eftermogna tomater- utvärdering av tre metoder”

  1. Tack för att du testat och delar med dig ?Nu verkar det ju bli fint väder i veckan så jag låter mina hänga på plantorna veckan ut. Men resten kan allt få bo i en kökslåda ?

    1. Tack, härligt att du har massor med tomater nu. Om plantorna är friska och fina skulle jag låte dem hänga ännu längre tills det är frostrisk. Skönare för dem ute. Tids nog får de bo i lådan ☺️

    1. Så kul att ni hittade hit! Gillar att testa mig fram, den skörd som blir vill en ju gärna få så mycket glädje av som möjligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)