Hur många plantor i en pallkrage planterar jag?

Vid krukodling är det ganska lätt att välja hur stor jordvolym en planta behöver men det kan vara svårare när det kommer till större ytor som pallkragar och andra odlingslådor. Speciellt när en odlar större mer krävande grödor som tomat, gurka och andra fruktgrönsaker. Så hur många plantor i en pallkrage är då lagom för att få ut en fin skörd?

Antal plantor i en pallkrage

Antalet fungerar fint i allt från enkel- till trippelpallkrage men gödning och bevattning behöver skötas bättre ju grundare planteringen är. Rejäl grundgödsling och gärna nedgrävt organiskt material innan plantering samt veckovis näringsbevattning under sommaren krävs för så här täta planteringar.

Fruktgrönsaker:

 • 4 gurkväxter med stor utbredning typ zucchini och pumpa
 • 7-9 kålplantor beroende på storlek
 • 9 yvigt växande busktomater, physalis eller tomatillo
 • 9-12 normalstora sorter av aubergine, paprika, chili mm
 • 12 högväxande tomater som tjuvas med växtstöd
 • 15 små kruktomater
 • 15 majsplantor
 • 15 gurkor med bra växtstöd

Sallat kan gärna planteras som undervegetation eller i kanterna i början på säsongen men under högsommaren bör odlingen täckodlas för näringstillförsel och som avdunstningsskydd för att minska bevattningsbehovet.

Sallaten växer under tomaterna i början på säsongen och ersätts med täckmaterial efterhand. Speciellt under torra varma somrar för att minska avdunstningen.
Sex högväxande tomater i en halvpallkrage (motsvarande 12 i en hel) med fint stöd att växa uppåt. Det fungerar även med stödpinnar såklart. De tjuvas och de nedre bladen plockas av efterhand som plantorna växer för att släppa fram sol till alla plantorna.

Övriga plantor:

När det gäller övriga grödor är det svårare att säga ett exakt antal. Det beror mycket på hur utvecklade plantor du vill ha. Ska det tex bildas fullstora salladshuvud eller ska du skörda efter hand. Ska du gallringsäta av dina rotfrukter och din lök eller vänta tills allt är fullvuxet. Här kan du utgå från angivelserna på fröpåsarna och så betydligt tätare om du vill skörda efterhand.

De här spenatplantorna är övervintrade och eftersom jag förväntar mig att de ska bli maffiga så planteras de betydligt glesare än när jag sår. 12 plantor i en halvpallkrage till skillnad från ett hundratal fröer om jag sått.

Tillräcklig jordvolym- tänk kruka även i lådorna

När jag odlar tomater, paprika och chili i kruka brukar jag vilja ha 20-liters krukor för att få en god jordvolym. På samma sätt kan du tänka i din pallkrage eller odlingslåda. Tänk hur stor yta en kruka tar i lådan och det är lättare att se hur många du skulle få rum med. Här spelar det även roll om du har en väldigt grund låda eller tex en dubbelpallkrage då rötterna kan söka sig olika långt nedåt. Jordvolymen ökar då med djupet och en mindre yta behövs i en djupare låda.

I grunda lådor som enkelpallkragar är det fullt möjligt att få en god skörd trots tät plantering. Speciellt om de står på jord och rötterna har möjlighet att söka sig nedåt utan att hindras av plast eller duk. Här ser vi från vänster: 15 kruktomate och 2 minigurkor, mitten 12 plantor av aubergine, paprika, tomatillo och chili samt längst till höger 12 busktomater som hellre skulle stått bara 9 för att förenkla skörd men som gav rejält med tomater.
Auberginplantorna i mittenlådan ovan bär 15 frukter samtidigt under en varm sommar. Det gäller bara att inte snåla med gödsel och vatten.
I större odlingslådor brukar jag markera ungefärlig pallkragestorlek för att jag enklare ska kunna bedöma hur många plantor jag vill få rum med. Här är det aubergin som planteras framför en sektion med mer högväxande tomatplantor. Lådan är djup och dessa sorter ger ganska små buskar varför jag planerat för 10 plantor eftersom lite utrymme har sparats för några zinniaplantor.

Tillräcklig växtvolym- tänk växtens utbredning

Utöver jorddjupet så är det också viktigt att det inte blir för trångt för själva växten ovanför jorden. För att kunna ge fin skörd måste bladverket kunna exponeras för tillräckligt med solljus. Här påverkar alltså läget en del. Ju soligare plats desto tätare kan planteringen vara. Förutsatt att du kan vattna därefter såklart.

Olika växter har olika växtsätt och behöver olika plats. Exempelvis kan en högväxande tomat som tjuvas stå lite tätare än en busktomat med ett yvigt växtsätt.

Jag brukar odla 12 tomater i en pallkrage och de här busktomaterna skulle bara bli 45 cm höga har jag för mig men blev betydligt högre och väldigt yviga då de inte ska tjuvas. Trots detta blev det mängder av blommor och lika mycket tomater. Väldigt yteffektivt men nästa år minskar jag nog till 9 och stöttar upp dem i god tid.
Fin skörd från 12 busktomater i enkelpallkrage men något svårskördade tomater i de täta buskarna.

Vid samplantering är det viktigt att du tar hänsyn till växternas höjd så att de lägsta sorterna kommer längst fram i förhållande till solen. Höga grödor placeras i bakre delen av lådan för att inte täcka de lägre. Exempel på detta ser du i den översta bilden där trädgårdsportulak är planterad främst i lådan så växten kan hänga över kanten och få sol.

Relaterade inlägg som kan vara av intresse:

Önskar dig god odlingslycka och stor skörd!

/Maria

 

5 svar på ”Hur många plantor i en pallkrage planterar jag?”

 1. Hej bor i Spanien nere vid kusten jag odlar ingefära o gurkmeja. Vad jag inte vet är hur länge skall jag låta den växa. Skulle vilja få lite infohjälp med detta om någon vet.

  1. Hej Ann Catrin,
   När den har vuxit till sig rejält vilket syns på bladverket så brukar jag bryta av en del av knölen och låta den växa till igen. Vill du skörda hela så gör det också när den ser stor och fin ut och börja om på ny kula med en av knölarna. I Sverige är det smidigt att slutskörda på hösten om en inte vill mecka med extraljus under vintern men kanske klarar du att övervintra den ute i ditt klimat.
   /Maria

 2. Hej! Gammalt inlägg men du kanske läser ändå! 🙂 När du skriver ”en pallkrage” menar du då en 120×80, dvs en konventionell?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)