Ärtskott är superenkelt att odla genom hela vintern och det är ju så gott. Tacksamt tittar de upp och växer sig snabbt skördeklara inom bara några dagar. Vilken soppa eller omelett som helst lyfter med ett litet knippe ärtskott på toppen. Efter lite experimenterande har vi kommit fram till hur vi ska få flest att gro och det med raketfart.
Det finns olika beskrivning på hur ärtskotten ska odlas. I eller på jorden, om de ska blötläggas eller inte samt plastfoliens vara eller inte vara. Vi har testat olika varianter och det brukar oftast funka ok, men för att verkligen hitta bästa sätt så måste en ju jämföra. Jag och min sexåring gjorde ett experiment för att ta reda på vilket som gick snabbast och hur vi skulle få bäst grobarhet, alltså så många ärtor som möjligt att gro med eller utan blötläggning.
Vår bästa metod för ärtskottsodling:
- Dag 1- Blötlägg ett gäng ekologiska gula ärtor från matbutiken.
- Dag 2- Häll i 2-3 cm jord i en skål, burk eller form beroende på ärtmängd.
- Häll av vattnet från ärtorna och sprid ut dem på jorden och tryck till lätt med handen. Låt dem stå på en ljus plats.
- Vattna lite nätt när du ser att jorden inte är så fuktig längre. Gärna med sprayflaska.
- Skörda när de kommit upp minst 10 cm men spara ett par cm så skjuter nya skott upp igen.
- Njut av dina ekologiska, goda och hemodlade skott!
Så här gjorde vi vårt experiment
Dag 1 la vi ut ärtor i skål 1 och vattnade igenom samtidigt som vi la ärtor i blöt som vi planterade i skål 2 nästa dag. Ärtorna kom alltså i kontakt med vatten samma dag.
Dag 3 hade det börjat gro i skål 2 som var blötlagda men inte ett liv i skål 1.
Dag 5 börjar det se lite grönt ut i skål 2 där skott börjar utvecklas men i skål 1 är det fortfarande inte mycket på gång. Jorden hålls fuktig i båda skålarna.
Dag 15 är det tydligt att grobarheten är betydligt mycket bättre hos de blötlagda ärtorna i skål 2. De ärtor i skål ett som utvecklas är fina men få.
Blötläggning en tydligt vinnare
En älskar ju ett tydligt experiment. Det är alltså betydligt bättre att blötlägga ärtorna ett dygn för att på så vis mjuka upp dem men inte minst för att ge dem en vattenreserv. Det är möjligt att grobarheten hade varit bättre i skål 1 om vi haft på folie men det är lite känsligt för då är risken att de börja mögla av fukten, vilket har hänt tidigare.
Vi har också testat att täcka med jord men grobarheten blir inte bättre och då trycks jorden bara upp när skotten sticker iväg och de blir jordiga. Eftersom skålarna med ärtskott ofta får besök av våra tre barn och en liten sax är det härligt att de är jordfria när de skördas.
Jag odlar gärna våra ärtskott i en stor ugnsform, långpanna eller liknande så att det blir lite rejält. Samtidigt älskar jag att ha dem i olika glaskärl eftersom de är så söta så jag brukar alltid ha ett par såna på köksbänken med.
De är verkligen uppfriskande både estetiskt och smakmässigt med ärtskott inne under vintern. Om du inte har testat redan så hoppas jag att du blev sugen nu.
Fler tips på inomhusodling och vinterodling hittar du här:
- Odla ingefära inne på köksbänker
- Gurkmeja- odla ditt eget antiinflammatoriska guld
- Kallsådd av sommarblommor och perenner ute under vintern
- Vintersådd av köldtåliga sorter
- Tiden att rota ekollon är nu
- Odla kastanj i vas eller kruka på enklaste vis
- Smygstarta våren med vackra kvistar och lökar från trädgården
Lycka till!
/Maria
Ärtor inköpta, imorgon ska det groddas???.
Tack för er tydiga empiriska studie?
Grymt ju! Naturvetaren i mig som går igång på experiment och jämförbarhet 😉
Hoppas det blir succé hos er!
Kram!
Toppentips!
Spelar det någon roll vilken jord en använder?
Fungerar blomjord med lecakulor för krukväxter?
Absolut, de är inte svårflirtade! Du behöver inga extra lekakulor i botten eller för inblandning utan funkar fint med vanlig planteringsjord.
Lycka till!
/Maria
Vilket roligt experiment! Tack för tydlig beskrivning och inspiration. Blev verkligen sugen, nu ska här odlas!
Tack, älskar att jämföra och testa. Hoppas det går bra!
/Maria
Ja, visst är det super 🙂
/Maria
Det möglar för mig med ärtorna. Har avrinning i formen. Vattnar kanske för mycket? Går det att gro i vatten?
Mvh Britt
Ja, då är det lite för blött för dem. Vattna lite mindre nästa gång. Det är viktigast att det är fuktigt under groningstiden sen kan det torka till lite mellan vattningarna. Det går ju att grodda ärtor i vatten men inte att få fram skott vad jag vet iaf men jag odlar inte hydroponiskt så kanske har missat nåt.
Lycka till nästa gång!
/Maria
Gillar verkligen att ni undersökte vad som funkade bäst, tydligt och pedagogiskt!
Vad roligt att höra! Jag gör hela tiden experiment i min odling för att hitta bästa sättet hos mig 🙂
/Maria
Hej, har några små plåtburkar från makrill. Diskade burkarna för att odla ärtskott, men nu tvekar jag. Kan man odla i dessa? Är det något du känner till? Mvh Carina
Hej Carina, tyvärr så lackas insidan av konserver ofta vilket ger ett läckage av det hormonstörande ämnet Bisfenol A som finns i lacken. Jag kan inte uppskatta hur mycket som frigörs och om det blir tillgängligt för plantorna men efter öppning frigörs mer än under själva lagringen av livsmedlet. Skulle inte tro att det i sig skulle bli några högre halter men om du försöker hålla ned din kemikalieexponering, vilket jag tycker är klokt, så skulle jag välja ett annat kärl. Är det mindre burkar kanske du kan byta ut mot glasburkar?
Lycka till!
/Maria