Odlingskalender- Juli

Likväl som juli är en belöningens tid för en odlare är den också en tid för nystart. För den som vill tänja på den klassiska odlingssäsongen är det nu perfekt tid att plocka fram fröpåsarna igen och så nytt. Många snabbväxande grönsaker hinner ge en fin skörd under höst och vinter. Tajmingen är dessutom toppen eftersom sommarens skörd ger plats i köksträdgården för nya plantor. Genom att hela tiden fylla på med plantor blir odlingen yteffektiv och vackert prunkande. 

De nyckfulla årstiderna

Alla månader har sina utmaningar i att de kan variera mycket från år till år. Mitt i sommaren är det tydligaste nederbördsmängden såklart med förstärkning av temperaturen. De senaste åren har juli växlat från frekvent regn och låga temperaturer då odlingen knappt behövt vattnas till att jorden inte blivit rejält blöt på många veckor med värme och blåst som ytterligare torkar ut.

Ett torrt år skulle plantorna vissna helt likt gräset bredvid pallkragarna utan vattning. Andra regniga år behöver tomatpallkragarna bara vattnats en handfull gånger då de växer i en stor jordvolym.

Förutsättningar och ambitioner

Jag försöker odla så mycket av vår familjs behov av frukt och grönsaker som jag förmår på mina två odlingsplatser. I lilla radhusträdgården i centrala Göteborg i zon 2 och på obegränsad yta vid sommarstugan en timme bort i zon 3. Jag har också möjlighet att låna lite plats vintertid i grannens växthus.

Många av aktiviteterna som finns med i odlingskalendern finns beskrivna mer i detalj i andra inlägg. Dessa finns länkade i slutet av texten om du är intresserad att fördjupa dig i något moment. Eftersom jag odlar i zon 2-3 så kan aktiviteterna skjutas på för dig som odlar i de kallare zonerna eller göras med en gång i zon 1.

Att så och plantera i juli:

Det mesta sår jag i pluggbrätten och tätt i krukor och tråg för senare utplantering när plats finns i köksträdgården. På så vis hinner plantorna växa fint i väntan på att grödorna i odlingen blir skördeklara. Genom att odla omlott så här blir odlingen väldigt effektiv.

Tråg med sallat och spenat som inte gror pga för hög värme kan med fördel placeras längst ned i kylen i en påse för en mer anpassad groningstemperatur.

Utomhus

  • Sallat
  • Spenat
  • Mangold
  • Ruccola
  • Tatsoi
  • Salladskål
  • Bladpersilja
  • Koriander
  • Dill
  • Sockerärt
  • Rädisa
  • Sommarmorot
  • Rödbeta
  • Broccoli
  • Salladslök
  • Sockerärtor
  • Bondbönor
  • Lågväxande bönor
  • Snabbväxande potatis

Sommarsådd för höst- och vinterskörd

Direktsådd

På större ytor där jag vill jordförbättra, tex nya ytor där potatis fått bana vägen, sår jag gröngödslingsväxter som honungsfacelia och blodklöver direkt i landet.

Plantera

Nu planterar jag sticklingar av tomater och sommarblommor som luktärt och jätteverbena. Fint sätt att få nya plantor som snabbt etablerar sig samtidigt som moderplantan blir buskig och fin genom toppning.

I slutet på månaden börjar allt fler grödor slutskördas och sådderna gjorda i början av månaden planteras ut.

Att skörda i juli:

Nu börjar skördefesten och vi skördar det mesta. Sommarpotatis, vitlök, lök, zucchini, aubergine, paprika, chili, tomat, gurka, kål, kronärtskockor, tomatillo, morötter, ärtor, bönor mm. Jag som odlar utan växthus i zon 2-3 får fortfarande nöja mig med enstaka mogna exemplar från varje planta när det gäller fruktgrönsakerna. Den stora skörden blir först i augusti september lite beroende på hur varmt det varit.

Det som låter vänta på sig lite till är tex majsen och pumporna. Det kan däremot vara fint att gå och picka försiktigt på majsstammarna när pollenvipporna högst upp börjar mogna. På så vis hjälper du till att pollinera kolvarna så de blir välmatade.

Pollen från vipporna (papporna) måste nå varje strå på kolvarna (mammorna) för att alla majskorn i kolven ska utvecklas.

Att göra mer i juli

I juli är skörden fortfarande inte översvämmande här hemma och vi kan äta upp det mesta som blir skördeklart men det finns även det som jag försöker bevara redan nu. Vinbär och rabarber skördar vi tex av och kokar saft och sylt på.

Trots att vi äter många rätter med zucchini så är det något vi ibland river och lägger i frysen redan i juli. Jag försöker även göra flera omgångar av ört- och grönsakssalt under den här perioden liksom att skörda örter för frysen.

Plocka sommarblommor är en sann fröjd under högsommaren och en högt prioriterad uppgift. Ju mer du plockar desto mer blommar de och om du inte älskar att plocka in buketter så plocka i vilket fall av de vissna blommorna för att de ska blomma mer.

Klipp ned perenner som daggkåpa, nävor och kantnepeta när den tjusigaste blommningen är över och du belönas med en blomning till beroende på odlingszon och sensommarvädret. Hur som helst blir de bulliga och fina.

För mig börjar också frösamlingen i juli. Tidiga sorter som akleja och dill brukar vara skördeklara nu liksom fröer från övervintrade bladgrönsaker som spenat, sallat och vintersallat.

Jag är borta långa stunder från mina odlingar i juli, dels för att vi växlar mellan stan och landet men också för att vi reser iväg på semester. Jag förbereder mina odlingar genom att placera krukor på fria ytor i bäddar och land så att rötterna kan sträcka sig nedåt i jorden efter vatten. Jag fortsätter täcka både krukor och bäddar för att minska vattenbehovet men också för att ge en gödselkick.

Gödselvattna gör jag varje vecka i juli då jag har möjlighet för tillse tillräcklig näring under hela växtperioden. Dessutom gräver jag gärna ned bokashikompost (fermenterat matavfall) i jorden efter att jag har slutskördat en gröda inför utplanteringen av de nya plantorna.

Bokashin ger långtidsverkande näring och jordförbättring.

Nu kan du även beställa Odla Hållbarts härliga Odlingskalender med så- och skördelistor för varje månad i ett fint paket med fyra guider för året runt odling; Kallsådd, Serieodling, Odla för vinterskörd och Övervintring för tidig vårskörd. Den perfekta hjälpen till större skördar året runt i din odling!

Länkar till  inlägg relaterade till odlingskalender juli:

Utöver allt pyssel ovan så blir det inte minst några sköna stunder i hängmattan. Kanske den aktivitet som kräver mest viljestyrka från mig men som jag behöver så väl. Att faktiskt försöka bli kvar med sin kaffe även om jag ser något att klippa, dra upp eller stödja i köksträdgården.

Hoppas ni får en riktigt härlig julimånad!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)