Juni är en riktigt härlig månad i odlingen. Grovarbetet är gjort och det handlar mer om att förvalta och fylla på det som redan finns på plats. Förhoppningsvis kommer sommarvärme och ljumna nattregn och plantorna sätter ordentlig fart. I odlingskalendern för juni hittar du en skördelista med potatis i topp och en sålista på grödor som går fint att så nu.
De nyckfulla årstiderna
Hur varmt och skönt det än kan vara i maj så är det faktiskt först i juni här hos mig i zon 2-3 som frostrisken är över. Den tålmodige väntar med utplantering av fruktgrönsaker och framförallt gurkväxter till nu.
Förutsättningar och ambitioner
Jag försöker odla så mycket av vår familjs behov av frukt och grönsaker som jag förmår på mina två odlingsplatser. I lilla radhusträdgården i centrala Göteborg i zon 2 och på obegränsad yta vid sommarstugan en timme bort i zon 3. Jag har också möjlighet att låna lite plats vintertid i grannens växthus.
Många av aktiviteterna som finns med i odlingskalendern finns beskrivna mer i detalj i andra inlägg. Dessa finns länkade i slutet av texten om du är intresserad att fördjupa dig i något moment. Eftersom jag odlar i zon 2-3 så kan aktiviteterna skjutas på för dig som odlar i de kallare zonerna eller göras med en gång i zon 1.
Att så och plantera i juni:
Utomhus
Sådd:
Nu sår jag kontinuerligt i tråg för att ha plantor att fylla ut med i odlingen. Det är toppen att ha lite reservplantor på lut för det finns ju inget tråkigare än att odlingsyta står tom. Väder och skadedjur kan snabbt slå ut en sådd och då är det fint att kunna fylla på med nytt även om det inte blir exakt den grödan du tänkt dig. Sallat är en riktigt bra utfyllare som jag aldrig kan odla för mycket av. Överblivna reservplantor får ett litet hörn i nån pallkrage och tar inte mycket plats. Kommer de inte till användning i bäddarna så är det ju bara att äta upp dem till slut ändå, även om de inte utvecklas lika väl om de står trångt.
I tråg:
- Bönor och ärtor
- Kål snabbväxande, om tex haren har varit framme och snaggat plantorna
- Örter som persilja, dill, basilika och koriander
- Bladgrönt-i början sen blir det för varmt och ljust för sallat och spenat
- Sommarblommor
Direktsådd:
Har jag större ytor att täcka så sår jag gärna framförallt rotfrukter och sommarblommor direkt på plats. Exempelvis blir det plats efter den tidiga potatisen som skördas i juni.
- Palsternacka
- Morot
- Rödbeta
- Majrova
- Sommarblommor, tex vallmo, zinnia, rosenskära, krasse och solros
- Gröngödslingsväxter, tex blodklöver och honungsfacelia
Plantera
Nu åker de sista gurkplantorna i jorden och jag fyller hela tiden på med plantor av bladgrönt och bönor där jag slutskördat något.
Jag brukar inte ha haft utrymme att dra upp fullt så många tomatplantor som jag önskar utan fyller nu på med ett tjugotal plantor. Genom att toppa några plantor i början av juni eller ta tjuvar lite senare så får jag fina sticklingar. Sticklingarna stoppas i vatten några dagar och planteras sen när de satt rötter. Så smidigt!
Inomhus
Ibland är det först nu som det upptäcks att gurkplantorna tacklat av ute pga hård vind eller kyla. Utvecklingstiden är snabb så det finns ingen anledning att vara utan all fantastisk zucchini och gurka på grund av ett litet missöde. På det igen bara! Vid behov sår jag dessa inne i början av juni och planterar ut efter ca två veckor.
Att skörda i juni
I juni skördar vi den första potatisen som förrotades redan i mars. Den blommar ofta redan i maj men det beror lite på vädret. Sena frostnätter i maj sätter tillbaka den en hel del så garanterad skörd blir först i juni. I god tid före midsommar i alla fall.
Lök som är tätt planterad gallringsskördas nu liksom sommarmorötterna. Rädisorna som såddes tidigt slutskördas och avnjuts tillsammans med allt härligt bladgrönt som finns i mängder nu. Massor av bladgrönt hamnar också i svala gröna smoothies.
De enda fruktgrönsakerna som är skördeklara är fortfarande från de tidigt sådda kruktomaterna och gurkorna som nu har fått flytta ut. Vi avnjuter även de första sockerärtorna nu. Låga sorter som Norli producerar ärtor snabbt och är perfekta att så i omgångar där det finns plats.
En och annan hel vitlök unnar vi oss också att lägga på grillen nu innan de har hunnit klyfta sig. De är milda och fina och blir ljuvliga på grillen, blasten med.
Att göra mer i juni
Nu är det hög tid att tillföra näring till odlingarna. Jag samlar täckmaterial och täcker så stor del av odlingen jag kan. Täckmaterialet har många förtjänster. Bland annat tillför det näring och bibehåller fukten i jorden. En torr sommar så behöver många plantor ändå vattnas trots att marken täcks men vattenbehovet blir tydligt mindre. Jag prioriterar att täcka vitlök och potatis som snart är skördeklara och därefter de grödor med störst näringsbehov.
Varje vecka näringsvattnar jag med en stinkande brygd på nässlor eller vallört och vatten för att plantorna ska orka utvecklas och sätta frukt. Detta är verkligen ett jobb som blir rikligt belönat.
Det är också hög tid att vakta på sniglar och inte minst kållarver om du har din kål oskyddad. Som distansodlare blir en varse hur mycket otyg de kan ställa till med bara på några få dagar om de får smaska på utan störning.
En första grovrensning av de bäddar som inte har kunnat täckas brukar vara på plats nu. Det är ju tyvärr inte bara de egensådda plantorna som sätter fart i värmen. Har du planterat ut lite större plantor är det lättare att rensa och det gör inget om ogräset har hunnit växa en del. Det är lätt att se skillnad på grönsakerna och ogräset och ogräsrötterna är ytliga så det går snabbt att riva upp allt. Bädden nedan tog nog bara en kvart att riva av. Kolla kålbädden före och efter!
Nu kan du även beställa Odla Hållbarts härliga Odlingskalender med så- och skördelistor för varje månad i ett fint paket med fyra guider för året runt odling; Kallsådd, Serieodling, Odla för vinterskörd och Övervintring för tidig vårskörd. Den perfekta hjälpen till större skördar året runt i din odling!
Länkar till inlägg relaterade till odlingskalender juni:
- Arkiv odlingskalender- månad för månad
- Värna vårt vatten för en hållbar vattenanvändning
- Samplantera blommor och grönsaker för en vacker köksträdgård
- Hur många plantor i en pallkrage planterar jag?
- Grundrecept på näringstät grön smoothie som är frisk och mättande
- Rabarbersylt- sommarsmak på burk
- Syrliga sega fruktremmar på sommarens skörd
- Rabarbersaft- barnens sommarfavorit med apelsin eller vanilj
- Biologisk mångfald- hur kan vi värna denna skatt vi ständigt nyttjar
- Trädgårdsskomposten- jordens kretslopp
- Mat blir jord-snabb kompostering med bokashi
- Distansodling- att bo på en plats och odla på en annan
- Hur många plantor av varje grönsak odlar jag
- Rotad potatis i jorden för tidig skörd
- Perenner för krukplantering- perfekt att låna plantor från egen trädgård
- Kallsådd av sommarblommor och perenner
- Odlingsåret 2018- lärdomar från succéer och misslyckanden
I juni är kanske den viktigaste aktiviteten i odlingen att bara vara. Gå runt och känna på plantor och grönsaker. Plocka in vackra sommarbuketter och bara njuta.
Allt gott!
/Maria