Tips för hållbara jul- och vinterblommor

Den här tiden på året är det lätt att frossa i julblommor. Vi och våra hem liksom suktar efter skira livgivande blommor i mörkret. Överallt går det att köpa hyacinter, julstjärnor och amaryllis och det är lätt att fylla alla husets vrår med dessa små lyckopiller. Dessvärre är de allra flesta lökväxter och andra julblommor importerade och kraftigt besprutade vilket vi nog varken vill belasta jorden eller vårt hem med om vi tänker efter. Lösningen är att köpa färre och ekologiska eller närproducerade blommor och få dem att hålla så länge som möjligt. Hållbara vinterblommor i dubbelbemärkelse alltså.

Hållbara vinterblommor från lök

Vinterns blommor mår ofta bra av att ha det lite svalare och kan till och med luras att stå stilla i utvecklingen om temperaturen hålls mellan 10-15 grader. Dessvärre är ju inte vi så förtjusta i den inomhustempen så här krävs det lite trixande för att alla ska bli nöjda.

För att få fram hyacinter, tulpaner och amaryllisar från lök i rätt tid så behöver du ta in dem i värmen och vattna för att väcka dem. Går det lite fortare än planerat och du vill att de ska stå stilla i utvecklingen några dagar så är det fint om du kan förvara dem svalt. Ta sen fram dem när du vill att de ska vara som vackrast.

Fönstret är en plats jag gärna vill fylla med vinterblommor och granar. Tyvärr så står de lite kortare tid här då värmen från elementen torkar ut. Detta märks tydligt på smågranarna som jag har i olika delar av rummet då fönstergranen alltid barrar först.

Använd gärna knepet med sval förvaring för att förlänga blomningen när den väl kommer i gång. Varje natt för den som orkar eller om du åker bort ett par dagar, vilket jag brukar göra.  Då bär jag ner mina skönheter till källaren där de får stå stilla tills jag kommer tillbaka. På så vis fördröjer jag överblomningen och jag kan njuta av dem flera dagar till efter att jag kommit hem.

Om du har trädgård så spara gärna lökarna och plantera ut dem på hösten sen för att kunna njuta av dem till våren.

Vinterns snittisar

Lökväxterna ovan går ju också fint att köpa som snittblommor för den som tycker att det är krångligt med tajmingen. På så vis säkrar du blomningen när den är som viktigast om det är det som du prioriterar. Själv köper jag sällan snittblommor, speciellt på julen, då jag även tycker mycket om de bulliga lökarna och själva tillväxtstadiet. Däremot klipper jag ofta av blomstänglarna när de väl kommer upp.

Även för snittblommorna gäller det att jobba med svala temperaturer för att förlänga blomningen.

Amaryllis julens stora stjärna

Det finns ett och annat trix när det gäller att få det mesta ut av sin amaryllis. Generellt gäller ju större lök desto större eller fler klockor så välj din lök med omsorg. För det första gäller det ju att sätta igång den genom att plocka in den i värmen med lagom framförhållning innan du vill att den ska blomma. 6 till 8 veckor brukar vara lagom för en lök och ett par veckor mindre om den är rotad i jord med uppstickande stänglar.

När klockorna väl slått ut vill du däremot att tiden ska stå stilla så att du kan njuta av dem så länge som möjligt. Då kan du jobba med svalare förvaring som jag beskrev ovan. Det kan också vara så att du tycker att din amaryllis utvecklas lite väl fort för att vara i toppform till julhelgen. Då är det bra att ta några svalare dagar innan blomning.

Vill du inte ha alltför gängliga stänglar så vattna sparsamt. När klockorna väl slått ut så står blomman länge med liten men jämn bevattning. Mossa runt löken är både vackert och håller fukten fint.

Flera blommor samtidigt

Om det kommer klockor på flera stänglar samtidigt kan jag tycka att det är fint att sprida på prakten. Jag sätter då en stängel i vas eller som nedan hänger upp den. Blommorna är hållbara i ca två veckor i vas eller hängande.

  • Hängande- Snitta stjälken och bind om ett vackert band att hänga den i. Fyll den ihåliga stjälken med vatten och vattna vid behov.

  • I vas- Snitta stjälken och vira gärna en remsa tejp nederst på stjälken för att hindra den från att dela sig och blir kortare. Riktigt tunga klockor kan behöva en blompinne inuti stjälken som stöd för att inte nicka och brytas.
Lycka är att få vackra snittblommor som dessa innan jul. Med regelbundet vattenbyte och sval förvaring så står de strålande vackra ca två veckor ibland upp mot tre, även om krispet avtar mot slutet. Så lyxiga!

Tulpan

Röda jultulpaner är riktigt härligt tycker jag och uppskattar speciellt när min man kommer hem med vackra långskaftade tulpaner närproducerade från Frillesås.

Med lite granris blir två knippen en maffig bukett att njuta av hela julhelgen och fram till nyåret om de förvaras lite svalt mellan varven. När de kommer upp från kylan är de helt slutna för att på bara några minuter i värmen öppna upp sig helt magiskt.

Bästa tulpantipsen

  • Skär av stjälkarna en cm innan du sätter dem i vatten,
  • Sätt i kallt vatten i en timme innan du tar av plasten.
  • Förvara svalt för ökad hållbarhet, exempelvis under natten.

Det går också att driva upp tulpan från lök i vas eller kruka och funkar då på samma sätt som hyacint även om jag tycker att det är svårare att få tulpan från lök att hålla länge.

Hyacinter- söta men lätta att slösa med

Dessa små godingar är det lätt att fylla varje vrå med under julen eftersom de är väldigt billiga och blir därför lätt en slit och släng blomma. Jag bestämmer mig för att köpa 2-3 stycken i två omgångar och försöker hålla dem fina så länge som möjligt istället för att hela tiden byta ut. Även här kan du förlänga hållbarheten genom att vattna sparsmakat men regelbundet och gärna förvara svalt när det passar.

Jag tycker att det är fint att göra små mossknyten och tycker att de dessutom håller fukten fint och förlänger livslängden. Vill du sen byta ut lökarna så blöter du bara upp mossan så den blir mjuk och följsam och kan då återanvändas.

Om du ser till att löken inte torkar ut så kan du dessutom ha bladverket kvar länge efter att själva blomman blommat över och klippts bort. Visst är den inte fullt lika ståtlig men fyller ändå sin plats de där juliga veckorna från advent till nyår.

Är det en mild vinter kan du ha dem ute i kruka tills minusgraderna kommer och sedan ta in dem för att njuta av dem inne. På så vis har du fått mycket ut av dina små hyacinter.

Skogsfynd förgyller och håller länge

Allt som kommer från skogen gör sig fantastiskt bra tillsammans med vinterns blommor. Eller själv för den delen. Här gäller det bara att låta kreativiteten flöda och ta vara på det du har tillgång till.

Du hittar mer julig och vintrig inspo i de här inläggen:

Allt gott!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)