Genom vintersådd i tråg kan vi driva upp plantor som sen kan planteras ut på avsedd växtplats och på så vis spara både tid och plats. Eftersom jag inte har så mycket plats inomhus sår jag allt jag kan utomhus. Många grödor är köldtåliga och passar därför för vintersådd. I olika tråg sår jag bland annat kål tätt för att få många plantor både till köksträdgården och till min distansodling vid vårt lantställe.
Vintersådd för tidigare skörd
Vintersådd innebär att fröerna sås innan det egentligen är tillräckligt varmt för att de ska gro. På så vis ligger de redan i startgroparna när värmen kommer och de kan sätta fart med en gång. Sår du dessutom i odlingslådor eller i tråg kan du hjälpa vårvärmen på traven genom att lägga på lock och på så vis skapa ett gynnsammare mikroklimat. På detta sätt kan du sänka din odlingszon en eller två zoner vilket kan innebära flera veckor tidigare skörd.
Eftersom jag strävar efter att ha egenodlat bladgrönt året runt spelar dessa veckor stor roll. Jag gör även kallsådd direkt i pallkragarna under vintern.
Bästa tiden är när det är riktigt vinterväder och gärna ihållande en tid framåt. Risken om en sår för tidigt är att fröna vaknar och gror under en mildperiod för att sedan som liten späd planta stryka med om det kommer en köldknäpp. Dessa sådder gjorde jag i mitten av februari men eftersom vintern hållit i sig sen dess funkar det lika bra att så nu. Ingen tid är alltså förlorad.
Min sålista för vintersådd i tråg:
- Grönkål Lerchenzungen grott 10/4
- Grönkål Westland Winter- grott 4/4
- Broccoli Ramoso Calabrese grott 10/4
- Palmkål Nero de Toscano grott 10/4
- Rödkål Red Express- grott 7/4
- Blomkål Neckarperle- grott 7/4
- Spetskål Wheelers Imperial- grott 4/4
- Ramslök, inte ett enda frö grodde
- Dill, sådd extra tätt för utplantering i tuvor- grott 10/4
- Persilja slätbladig, sådd extra tätt för utplantering i tuvor 10/4
Sådderna gjordes 19/2 och jag att uppdaterar med vilket datum de tittar upp i trågen. Allting har låtit vänta på sig i år eftersom det har kommit snö så sent som den 3/4 här i Göteborg, zon 2.
Småplantor för utplantering
Förutom sådd i pallkrage kan vintersådd användas för att driva upp plantor för vidare utplantering på tilltänkt växtplats. Fördelen med att driva upp plantorna så här är att du kan få fram många plantor på väldigt liten yta och du kan lätt placera sådderna där du kan hålla dem under uppsikt. Mindre tråg av olika slag är fint att använda till detta då de lätt kan förflyttas och packas tillsammans flera stycken. Sådderna på bilden nedan står precis utanför vår altandörr. Inte för att de behöver någon direkt tillsyn. Det enda som krävs är att lägga på lite snö eller längre fram vatten och på sikt glänta lite på locket om det blir för varmt.
Gör så här
- Välj gärna genomskinliga tråg med lock. Se till att det finns hål i botten och lock.
- Fyll tråget till hälften med planteringsjord eventuellt med ett lager såjord på toppen om du vill skämma bort fröerna eller om du har väldigt grov jord.
- Avgränsa med pinnar som bilden nedan om du ska så flera sorter i ett tråg.
- Glöm inte att märka upp med etikett. Du kommer glömma…
- Lägg på fröerna och täck med mängd jord beroende på fröets sådjup.
- Finns det snö så täck gärna med ett lager för naturlig vattning när värmen kommer.
- Fyll på med snö med jämna mellanrum eller med lite vatten så det hålls fuktigt och när det börjar gro kan vattningen ökas på.
- Ställ eventuellt i en större låda eller direkt, gärna på halvskuggig plats.
Sprida arbetet
En annan fin sak med vintersådd är att det är lite stiltje i övrigt när det gäller trädgårdsarbetet så det är härligt att kunna fixa lite med detta i lugn och ro. I år har jag sått rekordmycket kål av många olika sorter. Det ska bli så roligt.
Jag är ju lite av en kålfantast vilket du vet om du läst om mina favvokålrätter här eller om kålens förtjänster här. Dela gärna med dig av dina favoriter bland kålen, än är det ju inte för sent att beställa fler fröer och vinterså.
Vill du få all kunskap du behöver för att lyckas med kallsådd av både blommor och grödor, som förodling och som direktsådd på växtplatsen så finns min fina webbkurs i kallsådd för dig.
Fler vinterrelaterade inlägg hittar du i listan nedan:
- Vintersådd av köldtåliga sorter
- Kallsådd av sommarblommor och perenner ute under vintern
- Odlingskalender- Februari
- Odlingskalender- Mars
- Lyckad försådd för en fin skörd senare
- Vinterskördad sallat känns otroligt lyxigt
- Övervintra grönkål för en tidig extra skörd i vår
- Odla ärtskott inomhus på bästa och enklaste vis
- Veckoprepp- så här förbereder jag inför veckan vintertid
- Odlingsåret 2018- lärdomar från succéer och misslyckanden
Lycka till!
/Maria
Fin beskrivning av hur man vintersår.
Svartkålen är absolut favorit, lättodlad, god, vacker. På sistone har jag upptäckt de perenna kålsorterna strandkål och helgoländer. Känner att de är på väg att segla upp på favoritlistan.
Ha det så gott
/Anette
Vilka bra tips! Är på jakt efter perenna sorter till skogsträdgården på vårt lantställe och har tänkt på strandkål men helgoländer har jag aldrig hört talas om.
Måste genast kolla upp. Vad roligt att du gillade inlägget.
Ha det gott själv!
/Maria
Tack för bra tips! Vad gör man då om vintern är som den var i år? Väldigt mild och sen kall/frost ind i maj?
Det härliga är att de plantor som kommer upp tidigt är härdigare och klarar mindre frostbakslag. Blir det många minus kan en värmande fiberduk skydda tillräckligt.
/Maria