Vi har gått in i november och sallaten är till min stora glädje grön och frodig i odlingarna. Trots ett par frostnätter står den spänstig och till synes opåverkad bland höstlöven. Jag inser att jag snart behöver täcka den och att den trots skydd kommer att frysa om det blir fler minusgrader. Så nu äter vi sallad på längden och tvären.
Sensommarsådd för vinterskörd
Nu skördar jag mestadels från plantor av sorterna Little Gem och Mini Pak Choi, som är sådda i augusti. Eftersom det är ganska små sorter växer de klart snabbt och passar utmärkt att så sent. Dessa såddes i pluggbrätten, växte till på en skuggig plats i trädgården i väntan på ledig plats och planterades ut i odlingslådor preppade med bokashi några veckor senare. Mer om bokashikompostering kan du läsa i detta inlägget och en beskrivning om hur jag odlar i mina lådor för trädgårdskompost finns här. Eftersom tidigare sådder gett fin skörd länge så har jag inte behövt skörda så mycket av dessa förrän sen ungefär en månad tillbaka.
Beresta plantor finner sig väl
I odlingslådorna står nu även plantor sådda på landet i början av sommaren men som vi inte hunnit äta upp. För att skydda dessa från rådjuren har Romansallat och Little Gem fått flytta till radhusträdgården i stan istället. Min erfarenhet är att sallat tål väldigt mycket när den är väletablerad och kan vid behov flyttas flera gånger under växtsäsongen, vilket är fint om du odlar på kolonilott eller vid sommarstuga. Jag har även flyttat med grön- och svartkål som vuxit vid stugan med fint resultat. Det är toppen att kunna driva upp plantor där plats finns och sen flytta hem dem när du vill skörda.
Sallat på längden och tvären
Just nu äter vi massor av sallader och jag har även mycket sallat i mina gröna smoothies. För att inte plantorna ska förgås om det kommer en riktig köldknäpp tänker jag att jag ska ta en stor gryta eller liknande och trycka ned många plantor i för att sätta mera skyddat, alternativt ta in. På detta sätt kommer de att hålla sig längre än om jag klipper av dem och lägger dem i kylen. Det fungerar ju på samma sätt som den sallat som köps i hela plantor i affären som står sig länge och dessutom kan växa till hemma i krukan. Dessutom bevaras näringen bättre om tiden mellan skörd och intag minskas.
Ett halvår utan köpt sallat
Vi äter mycket sallat här hemma och det är en otroligt härlig känsla att inte behöva köpa sallat mellan juni och november. Så för er som inte testat sensommarsådd ännu, se till att testa nästa år. Nu väntar vårens utmaning att få fram sallaten ännu tidigare och sträcka ut skördesäsongen med ytterligare än månad. Så spännande att se vad en liten radhustäppa kan ge.
Så trevlig blogg du har! Det är verkligen tacksamt att odla sallat och kan ju inte jämföras med köpta produkter. Det är viktigt att veta vad man får i sig också.
Ha det så fint
/Anette
Så roligt att se att du har hittat in hit Anette. Jag har läst så många av dina fina trädgårdsartiklar så jag tackar så hjärtligt för berömmet. Ja, det är sannerligen många vinster med att odla eget både för egen och planetens skull. Sallat som är en volymgrönsak för så många önskar jag att fler visste hur mycket som kan odlas på liten yta.
Ha det gott!
/Maria