Färskostfylld gratinerad chili- perfekt drinktilltugg eller tapas

Färskostfylld chili- perfekt drinktilltugg eller tapas

Färskostfylld gratinerad chili är ett riktigt härligt tilltugg till helgbubblet eller varför inte som ett tillskott på tapasbordet. Jag tycker om att använda milda till medelstarka chilifrukter som tillsammans med färsksosten blir sådär gott svalheta. Här har jag använt favoriten Jamaican Bell men de går förstås att byta ut efter tillgång, tycke och smak.

Gör färskostfylld gratinerad chili så här;

  • Skär bort skaftet på chilin och pilla bort frön och ev hinnorna om det är en starkare sort så gott det går med exempelvis baksidan på en tesked eller smal kniv.
  • Blanda färskost med lite grädde för en lite lösare konsistens och fyll chilin med blandningen m.h.a en sked eller spritspåse.
  • Ställ i mitten av ugnen på 225 grader i ca 10 minuter varav de sista 5 minuterna kan vara med grillfunktion för fin färg.
  • Låt svalna något och dela gärna innan servering om de ska ätas som munsbitar.
Färskostfylld chili- perfekt drinktilltugg eller tapas
Färskostfylld chili- perfekt drinktilltugg eller tapas
Färskostfylld chili- perfekt drinktilltugg eller tapas

Jag använder gärna de milda och fruktiga klockorna från chilisorten Jamaican Bell eftersom de inte är så starka ens råa. Det är också väldigt bra med de här klockformade frukterna då de rymmer mycket ost som späder ut chilihettan. Använder du en starkare sort kan du behöva dela frukterna på längden eller göra ett större hål vid skaftet så att du kan skära bort frön och hinnor noga så den mesta hettan försvinner.

Här kan du se när jag gör dem i snabbspelning på Instagram.

Färskostfylld chili- perfekt drinktilltugg eller tapas

Om du inte har så många frukter som mognar samtidigt så kan du förbereda dem och förvara dem i frysen tills du har tillräckligt många att gratinera. Antingen hela, rensade och klara eller t.o.m. stuffade med ost. Toppen att bara plocka ut de små godingarna och stoppa i ugnen när gästerna kommer medan bubblet hälls upp.

Hoppas du testar!

Fler skörderecept i chilitider hittar du här:

Bevara chili- mina tre enklaste och snabbaste sätt
Inlagd jalapeno- hett och gott tillbehör
Gör ditt eget chilisalt- lätt att dosera styrkan
Smakrik tomatsås på ugnsrostade tomater
Gazpacho med zucchini- extra krämig kall tomatsoppa med sting
Krämig tomatsoppa på färska tomater utan mejerier
Slät soppa på grönsaker- nyttigt gott och snabblagat
Eftermogna tomater- utvärdering av tre metoder

Allt gott!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)