Smakrik tomatsås på ugnsrostade tomater

När tomaterna mognar fortare än vad vi hinner med att äta är det perfekt att göra tomatsås att lägga i frysen. Såsen ersätter sen olika köpta tomatprodukter för resten av året och är dessutom betydligt mycket godare. Jag bevarar tomatöverskottet på många olika sätt men det allra mesta blir rostad tomatsås för det är så utomordentligt gott och lättfixat. Så fort ugnen är igång så åker en form tomater in. Ofta gör jag en sats medan jag lagar annan mat och tomaterna får åka in på varmluft i ugnen. Mängderna är inte exakta här eftersom tomatröran blir bas till kommande maträtter och kryddas då vidare efter behov.

Nästan alla mina tomater som eftermognar inne går detta öde till mötes. I år behövde jag ta bort många av mina plantor i förtid och skörda tomaterna gröna så det har gjorts tomatsås ett par gånger i veckan de senaste veckorna allteftersom de mogna. Jag har testat olika sätt att eftermogna dem på för att hitta de bästa sätten beroende på hur fort jag vill att det ska gå.

Tror jag är uppe i ca 30 kg tomatsås och tomatröror som väntar i frysen och som kommer att underlätta matlagningen framöver. Så härligt!

Recept rostad tomatsås

  • Tomater, hela småtomater eller delade stora tomater i småtomatstorlek
  • Rödvinsvinäger
  • Olivolja
  • Salt
  • Honung om tomaterna inte är solmogna eller av det sötare slaget
  • Eventuellt lök, vitlöksklyftor och/eller örter efter smak. Du kan också fylla ut med zucchini, paprika eller aubergin.

Gör så här

Fyll en ugnsform med så mycket tomater du vill rosta. Stora tomater är bra att dela så att de släpper ut vatten. Jag brukar skära lite rakt ned i formen. Vill du få en djupare och fylligare smak så tillsätter du en stor gul lök och tre vitlöksklyftor per liter tomater. Det gör jag när jag har tid men lika ofta åker tomaterna in som de är och sen tillsätts lök och vitlök vid matlagning framöver.

Formen kan fyllas men det går lika fint att köra den halvfull. Ringla över rödvinsvinäger, olivolja och eventuellt lite honung om du som jag rostar mycket tomater som har eftermognat och inte har lika söt och djup smak. Salta över ytan.

Kör tomaterna i ugn på värme mellan 150 och 200 grader i varmluft eller vanlig värme beroende på om du samtidigt lagar något annat. Tomaterna är klara när de översta börjar få färg vilket brukar ta 1-2 timmar beroende på temperatur. Ju längre de går i ugnen desto mer vätska dunstar och du får en fastare röra.

Mixa direkt i formen eller häll över i matberedare eller blender. Jag brukar sätta hela formen i vasken och mixa där. Här hemma vill barnen gärna ha den slät men den kan såklart även användas omixad i höstens grytor och gratänger. Frys in i för din kommande matlagning lagom satser. Jag brukar köra på 200-400 gram.

Fyll ut med annat gott

Finns det mycket aubergine eller zucchini hemma så kan dessa också gå med i ugnen som i den ena formen nedan. Smaken och konsistensen blir fylligare men tomaterna tar överhanden smakmässigt och röran blir användbar till samma typ av rätter. Detta är ett bra sätt om du inte har så mycket tomater men vill ha en bra bas för matlagning.

Tomater på grillen

Samma princip brukar jag göra på grillen, men i mindre skala, som på bilden nedan. Då brukar jag även halvera småtomaterna så att de hinner tappa mycket vätska trots kort tillagningstid. Dessa kan köras på hög temp så att de får lite färg och sen stå och puttra på sidan av på indirekt värme medan resten av maten grillas. Supergott tillbehör eller som sås om du mixar.

Fler tomatrelaterade inlägg:

Ha det gott!

/Maria

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)