Odla fönstergurka inne under vintern

Odla fönstergurka inne under vintern

Att odla fönstergurka inomhus under vintern är otroligt härligt och verkligen värt besväret. Utvecklingstiden är kort så om du sår dina gurkor i januari eller februari kan du börja skörda i april-maj. Dessutom är hela plantan väldigt dekorativ och bildar nästan en exotisk gurkgardin som piggar upp under vårvintern. Jag har odlat gurka såhär i många år och är säker på att du skulle gilla det om du testar.

Se till att välja partenokarpa sorter för inomusodlingen. Det innebär att det är en gurksort som är självbefruktande och bara utvecklar honblommor med fruktämne och inte behöver pollineras. Så himla smidigt och det ger massor av gurkor.

Förslag på sorter av fönstergurka:

 • Picolino
 • Sherpa
 • Deltastar
 • Baby
 • Iznik

Dessa sorter är alla minislanggurkor med mjukt slätt skal och mild helt bitterfri smak vilket gör att de är storfavoriter hos barnen. Samtidigt smakar de riktigt gurkigt på ett sätt som köpt gurka sällan gör.

Sådd och omplantering

Det kan tyckas lite krångligt att få gurkorna att gro men trixet med gurksådden är att hålla den varm. Så den inomhus med undervärme, gärna 25 grader. Mina får stå på en bricka rakt uppe på vattenelementet men det går ju också bra på en värmematta eller ett uppvärmt golv. Så fort de har kikat upp behöver de extra belysning och lite svalare. Först efter mars är ljuset tillräckligt i ett halvsoligt till soligt fönster så fram till dess krävs det extra ljus.

Odla fönstergurka inne på vintern

Jag sår mina i pluggar och då är det lagom att plantera om dem när de första karaktärsbladen har utvecklats. Då börjar rötterna nå pluggarnas väggar och de behöver mer jord för att utvecklas vidare fint.

Se till att plantera de små plantorna på samma djup. Gurka vill inte bli för blöta runt stammen, vilket den blir om den planteras för djupt.

Plantera om ett par gånger t.ex. från plugg till 7 cm kruka och vidare till 10-15 cm kruka om du ska plantera ut den sen. Ska den växa inne vill den gärna ha 2-5 literskruka vilket den kan få i en tredje omplantering.

Klätterstöd redan från start

Sätt gärna i en stödpinne med en gång som den kan vila mot. Låt sedan fönstergurkorna klättra vidare på ett snöre som du fäster i pinnen och upp mot gardinstång eller liknande. Gurkan kommer slingra sig själv men du kan också hjälpa den genom att försiktigt linda den runt snöret.

Odla fönstergurka inne på vintern

Gödselvattna dina fönstergurkor

Jag har begränsat med plats i fönsterna och planterar sällan om plantorna i så stora krukor som de gärna skulle vilja ha då alla inte skulle få plats. Då blir det ännu viktigare att gödselvattna. Plantorna är väldigt duktiga på att exponera sina frodiga blad för ljuset så få de bara gott om vatten och näring så kommer du belönas rikligt med fina små gurkor.

Olda fönstergurka inne på vintern


En levande djungelgardin av fönstergurka

Det går snabbt med gurkor och strax innan utplanteringen brukar de nå gardinstången här hemma som en riktig gardin. Dröjer sommaren kan de stå och stampa något i sina små krukor och längta efter större, men så snart de blir utplanterade så sätter de fart igen.

Barnen kollar varje morgon och rapporterar hur många blommor som blommar och hur gurkorna växer. Med en gurka i varje bladveck blir det massor av gurkor på några få plantor. Så mycket mat och allt på samma plats som en större krukväxt. Helt fantastiskt!

Utplantering…eller inte

Fönstergurkorna ger skörd i fönstret inomhus från april och fortsätter sedan ge skörd genom hela sommaren om du planterar ut dem. Det går såklart bra att ha kvar gurkorna inomhus under sommaren med men då rekommenderar jag större krukor så plantan orkar hålla produktionen igång.

Plantera ut i större kruka/låda eller på friland med stöd när frostrisken är över. Var inte optimist här…gurkor är väldigt köldkänsliga. Ett tålamodsprov som skickat många gurkor till frostdöden här hemma eftersom det kommit en värmebölja i maj följt av en köldknäpp ned till nollan eller ännu värre minusgrader.

Den här lilla lådan är välmatad med bokashi (mjölksyrat matavfall) och kommer hålla gurkorna nöjda under många veckor. Sen fyller jag på med gräsklipp på jorden vilket ger en snabb näringsskjuts och lite gödselvatten längre fram. Jag har hittat gurkor fram i oktober när frosten har dröjt så det är värt att mata dem.

Hoppas ni blev sugna på att testa fönstergurkorna!

Allt gott!

/Maria

Länkar till relaterade inlägg till odla fönstergurka inne under vintern:

8 svar på ”Odla fönstergurka inne under vintern”

  1. Hej Tina, vad roligt att höra att du gillar bloggen och blir sugen på fönstergurka. Jag tror inte att du kommer att ångra dig om du testar, de är så himla goda. Så nu så kan du nog skörda i maj, har för mig att de brukar ta ca 3 månader på sig.
   /Maria

 1. Hej.
  Har hela fönsterbrädan(8) med gurkplantor ska bli så spännande. Jag undrar vad du brukar gödsla med inne och om du vattnar uppifrån eller på fatet?

  1. Åh, det låter som du kommer att få en härligt gurkgardin 🙂 Jag näringsvattnar inne med guldvatten (inne blandar jag 1 del kiss och 15 delar vatten för att utesluta lukt) och uppifrån direkt i jorden. Just när jag vattnar med guldvatten (ca 1 gång i veckan) är jag extra noga att vattna lite mindre så det inte hamnar på faten för då kan det lukta.

   Önskar dig massor med goda gurkor 🙂
   /Maria

 2. Hej, tack för ett så fint inlägg om gurkor! I år ska jag få till det!
  Om man sätter fröna så här pass sent, är det naturliga ljuset tillräckligt när bladen börjar komma upp om ett antal veckor? Eller krävs extraljus? Är det lampa som gäller då och har du i så fall tips?
  Tack på förhand och allt gott! /Anna

  1. Hej Anna, vad roligt att du blev sugen på att testa gurkorna. Jo om du så nu i februari så klarar de sig ok i ett soligt fönster även om de blir lite mer långhalsade än under belysning. I mars börjar det äntligen bli lite ljus att räkna med för de små. Skulle du vilja ge lite extra ljus så funkar det fint att rikta en vanlig tex skrivbordslampa på plantorna gärna med ganska kraftigt ljus. Jag har vanliga lysrör på mina förordlingsstationer i källaren men där är det massor med plantor som samsas om ljuset.

   Lycka till med gurkorna!

   /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)