Odlingsåret 2020- lärdomar från succéer och misslyckanden

Odlingsåret 2020- lärdomar från succéer och misslyckanden

Odlingsåret 2020 bjöd som tur var inte på lika stora utmaningar som vi utsattes för i livet i stort. För mig, och kanske för dig med, erbjöd det här året till och med mer tid över för odlandet då vi var hemma lite mer än vanligt. Odlingen och samhörigheten den ger med naturen blev otroligt viktig för att grunda mig i en tid av ovisshet och sorg. Dessutom är det så väldigt befriande att jobba med fingrarna i jorden när det är rörigt i tankarna. Men när det kommer till odling så innebär varje år överraskningar både på ont och gott och det gäller att vara flexibel, hitta vägar framåt och bli lite klokare av erfarenheterna som ges. Kanske kan mina erfarenheter från året vara till nytta för dig med?

Varierande förutsättningar

Inget år är ju det andra likt när det kommer till temperaturer och nederbörd. Ändå vill vi ju försöka optimera och i alla fall inte gå i precis samma fällor nästa år igen.

Om vi kikar några år bakåt så var 2017 väldigt blött och svalt sommaren igenom och jag tror att jag vattnade max 5 gånger. 2018 gjorde jag storartade planer för en kraftigt utökad distansodling vid stugan som med god planering skulle klara sig på naturlig nederbörd. Det blev en utmaning som krävde en del prioriteringar och plantoffer under värmeböljan. Sen bjöd 2019 på en vanlig och stundtals varm men kort sommar och 2020 var faktisk ganska snarlik den tidigare om än lite tillspetsad.

I korta drag kom sommaren väldigt sent och jag planterade ut frostkänsliga plantor först i mitten på juni vid stugan. Det innebär problem om en som jag har många plantor och inte vill behöva plantera om dem, vilket säkert ni högre upp i landet har för vana att göra.

Med 2-3 veckor extra i sina småkrukor utvecklades plantorna dåligt och de tog lång tid på sig att hämta sig och börja växa när de väl blev utplanterade. Jag borde absolut ha planterat om dem och inte bara gett näring om jag visste hur lång tid det skulle ta.

Juni var varm men otroligt blåsig och plantorna riktigt hukade sig och fortsatte stampa. Högsommarvärmen uteblev helt under juli men sen slog den till igen i augusti. Många minns nog sommarens värme men för oss som odlade så var den varma säsongen faktiskt ganska kort om än med många badpauser…

Odlingsåret 2020- lärdomar från succéer och misslyckanden

Fram för fast struktur det här odlingsåret

Varje år tidigare har vi liksom börjat om från början med att fräsa och skapa bäddar för att jorden har behövt bearbetning då vi tagit bort många stora träd och behövt rensa bort rötter mm. I år bestämde jag mig för att det var dags att skapa fasta bäddar i den stora köksträdgården vid landet. Fem bäddar krattades upp till ca 15 cm höjd på bekostnad av gångarna. Detta ger betydligt bättre förutsättningar för djupgående grönsaker som rotfrukter. De yttre gångarna flisades men sen gav flismaskinen upp så innergångarna fick vänta. Så skönt att få lite struktur och framförallt att slippa detta jobb varje år.

Odlingsåret 2020- lärdomar från succéer och misslyckanden

Senare på sommaren fick den perenna sparrisbädden en låg träkant, vilket underlättar mycket när jag ska täcka och gödsla bädden med täckmaterial och tång. Det gör så stor skillnad att ha en definierande kant, oavsett höjd, att fylla mot.

Odlingsåret 2020- lärdomar från succéer och misslyckanden
I sparrisbädden samsas plantorna med några kronärtskockor, jätteverbenor, rosenskäror och några få kålplantor. Jag är väldigt förtjust i att samplantera blommor med grönsaker. Växtligheten i bädden är hög men det gör inget för grödorna i den bakersta raden med perenna grönsaker är antingen ännu mer högresta eller skuggtåliga.

Snabba squash- och pumpatunneln

Jag har länge velat ha en prunkande squashtunnel men har haft svårt att få ut stora armeringsnät och liknande att bygga med. Lösningen blev två rosenbågar i platta små paket från bygghandeln. Snabbt och lätt fixat!

Dessvärre trivdes inte gurkväxterna med det där stampandet i försommarkylan jag beskrev tidigare, så det blev inte så frodigt alls. Nåväl, allt blir inte som en tänkt sig. Den blev i alla fall urtjusig i U-lådan och kan lätt flyttas runt i odlingen. Nästa år får den nog stötta bönor istället för den var nog ändå i högsta laget för gurkväxterna som bara tog sig 2/3 upp.

Odlingsåret 2020- lärdomar från succéer och misslyckanden

Skadedjurens framfart och biokemisk hjälp

Snigelintroduktion

2020 var odlingsåret som de spanska skogssniglarna, eller som vi brukar säga- mördarsniglarna, gjorde storslagen entré i distansodlingen. De hade tidigare förekommit några hundra meter bort men i min odling max en handfull per säsong och såg då ut mer som muterade skogssniglar, bruna istället för svarta. Efter den milda vintern hade de nu vunnit stora distanser och hua vad många de var.

Därför var jag så himla glad över mitt stora överodlande i år. Jag brukar alltid få mängder med plantor av kål och sallat över som jag ger bort men i år behövde jag de flesta själv. Varje gång jag kom ut till stugan var hela bäddar rensade av sniglarna med bara ett par bladnervsspröt kvar per planta. Bara att putta ned nya plantor, gå på snigeljakt och hoppas på det bästa.

Efterhand blev situationen ohållbar eftersom jag inte är där och kan hålla efter dem som jag gör i stan så lösningen blev till slut att se till biokemin och köpa snigelfritt. Till slut kan jag faktiskt säga att det i alla fall kändes som att jag gick segrande ur striden. Tänkte bespara er bilder på sniglarna till förmån för troféerna- kålen som jag faktiskt fick behålla.

Odlingsåret 2020- lärdomar från succéer och misslyckanden

Men sen kommer larverna…

En lärdom från tidigare år är att även om småplantorna klarar sig så väntar andra angripare senare på säsongen- kålmalens och kålfjärilens hungriga larver. Även larverna är lite för svårt att hålla efter genom att täcka med duk när en inte är på plats så ofta. Det räcker ju att några få fjärilar tar sig in för att angreppen under ett par veckor ska bli stora. Lösningen för mig är att spreja ut bakterier som angriper larverna specifikt och som är kravgodkända. Jag är så nöjd med Thurex som medlet heter efter ett par års användning och kommer att köra på det även framöver.

Odlingsåret 2020- lärdomar från succéer och misslyckanden

Fyrfotingarnas framfart och förödelse

Redan i slutet av augusti (brukar vara vid första frosten först) bjöd rådjuren in sig på skördefest. Men i år var jag snabb och hann skörda det mesta. Desto värre gick det för pumporna och morötterna som vildsvinen kalasade på. Och som jag har saknat pumpaskörden i år. Alla hade hål av betar i sig och blev snabbt förstörda. Nästa år kommer pumpor och rotfrukter få en lite mer skyddad plats.

Jag vet! Vi borde fixa ett staket men kan tänka mig att det inte blir i år heller. Älskar när köksträdgården är öppen och försöker överlista fyrfotingarna lite bättre för varje år. Tänker lite 80/20 här som med mycket annat i livet och nöjer mig ganska bra med 80% av skörden till mig och 20% till de jag delar marken med.

Strålande men ändrade växthusplaner under odlingsåret

Ibland får en händelse en hel radda med trista följder. Så var det med mitt planerade och efterlängtade växthus. Jag hade ritat och planerat men luften gick liksom ur det mesta under våren i pandemins framfart. Dessvärre planterade jag övriga grödor utifrån växthusplanerna och när det sen var dags för utplantering av tomater och andra fruktgrönsaker så var det bara plats i samma odling som potatisen. Bara några meter bort, vilket är ett stort NO NO! Jag vet, jag borde bara satt dem i kruka hemma i stan eller nåt men jag hoppades hinna få en ok skörd. Så blev det inte, max en tredjedel skulle jag tro.

Förr eller senare, snarare förr under fuktiga somrar som denna, så utvecklar potatis (och framför allt då sena sorter som min vinterpotatis) potatisbladmögel på plantorna.

Står tomater i samma odling (krävs upp mot 400 m för att vara säker men ju närmre desto sämre) så drabbas de av samma angrepp och betydligt värre än potatisen. Ju senare detta händer desto mer av skörden går att rädda men i detta fallet kom det tidigt i juli och påverkade tomatskörden avsevärt.

Odlingsåret 2018- lärdomar från succéer och misslyckanden
Så här ser tomaterna blad och frukter ut efter potatismögelangrepp (eller brunröta som det också heter). Dessvärre helt oätliga!

Uppryckta fruktgrönsaker

Dessutom hade jag dragit upp ett stort gäng med andra fruktgrönsaker som aubergin, paprika och chili som skulle frodas i växthuset. Dessa valde jag att rycka upp i början av augusti när jag insåg att sommaren var för sen och sval för att få skörd då planterna och inte minst frukterna har lång tillväxttid. Vissa år funkar de jättefint på friland medan värmen inte räcker till andra år. Bättre då att dra upp, glömma och så eller plantera nytt än att gå och påminnas om misslyckandet så fort en passerar de sorgliga plantorna.

Snabba ryck! Alltså det är inte helt osentimentalt att dra upp sina fina plantor men jag har härdat mig.

Succé med seriodling och hemvändande plantor

För att avsluta med en lite mer positiv ton så briljerade serieodlingen, som sattes på prov hårt det här odlingsåret. När stora delar av skörden av tex potatis och tomat fick tas upp samtidigt var det suveränt att ha småplantor på lut av nya grödor att plantera. Det går inte nog att poängtera hur mycket mer effektiv odlingen blir när det finns en plantreserv att tillgå. På så vis behöver inga ytor stå tomma utan kan ge både 3 och ibland 4 skördar vilket inte skulle vara möjligt med frösådd direkt i jorden. Plantreserv är toppen helt enkelt!

I förlängningen är det ju även en typ av serieodling jag gör mellan distansodlingen vid stugan och odlingen i radhusträdgården hemma i stan. Plantor med lång utvecklingstid vill jag inte ska ta upp den lilla platsen i stan. Dessvärre kan de inte stå kvar vid stugan heller efter augusti på grund av rådjuren och älgarna. Lösningen är att de förodlas hemma, flyttar ut på sommarkollo till landet och sen får de komma hem igen innan frosten.

Odlingsåret 2020- lärdomar från succéer och misslyckanden
Från land…
Odlingsåret 2020- lärdomar från succéer och misslyckanden
…till stad.

Detta gäller framför allt brysselkålen och grönkålen i min odling. De är så tacksamma och knorrar inte det minsta över flyttarna. På detta sätt får jag ju dessutom njuta av den ljuvliga vintergröna kålen utanför fönstret under hela vintern.

Sammantaget blev även det här odlingsåret alldeles förträffligt

Det kanske låter som att det har varit många motgångar i odlingen men här lyfter jag ju mer det som gett värdefulla erfarenheter i år och det är faktiskt mest från missödena vi lär oss. Eller, lär oss mer aktivt i alla fall. Det som funkar stärker ju liksom mer att en är på rätt spår.

Som vanligt sjunger jag bokashins, täckodlingens, kallsåddens, seriodlingen, distansodlingens och inte minst i år- bredgrepens lov. Jag fullkomligt älskar mitt födelsedagsverktyg som är det enda som ska ned och röja i bäddarna framöver. Bredgrepen kommer från närliggande Knaltens Gård om ni vill kika på den.

Odlingsåret 2020- lärdomar från succéer och misslyckanden
Så himla smidig att jobba med och djupluckrar bädden utan att skada jordstrukturen och mikrolivet där under. Helt såld!

Sen har det ju blivit mängder med ekologisk och näringsrik mat till oss alla i familjen även det här odlingsåret. För det är ju alltid några grödor som gör succé när några andra misslyckas. Och inte minst så är det ju så vansinnigt roligt och tillfredsställande att odla. Inte minst i pandemitider!

Nästa år väntar nya odlingsäventyr som jag skissar på i detta nu! Nu hoppas vi bara att vi får ett bättre år överlag, där vi kan ses och kramas som vanligt igen!

Allt gott!

/Maria

Länkar till relaterade inlägg till Odlingsåret 2020:

Odlingsåret 2020- lärdomar från succéer och misslyckanden

2 svar på ”Odlingsåret 2020- lärdomar från succéer och misslyckanden”

  1. Ja så sant de du säger. Mina kålplantor blev helt invaderade av kållarver. Så funderar på att inte så så många i år. Däremot fler squash åh västeråsgurka, paprika åh chili ? ?

    1. Sannerligen tur att det alltid är nåt som går bra!! Ibland är det lättare att hålla larverna i schack utan nät om en inte har så många plantor men det gäller ju att kolla ofta eller köra med thurex om det är många plantor. Och ibland är det skönt att slippa bråka med dem alls och satsa på det som går bra istället 🙂
      Få se hur det blir med kålen i år då 🙂
      /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)