Zucchiniplättar i två tappningar

Stora squash eller zucchini som passerat primörstadiet passar utmärkt i plättar. Dessa är rejält mättande eftersom de innehåller både ägg och ost. Med ärtmjöl höjs dessutom proteininnehållet ordentligt och de blir glutenfria, vilket jag föredrar. Jag brukar göra två varianter för att alla i familjen ska hitta en favorit. Här kommer recept för en med mjuk smak och krispig panering och en med lite sting av chili. 

Zucchini är en fantastiskt god och användbar grönsak men det är inte helt sällan det blir lite väl många på en gång, inte minst i slutskördetider. Den går fint att frysa, riven eller hackad i lagom stora bitar för vinterns matlagning, men det är härligt att äta så mycket som möjligt i säsong tycker jag och då passar det fint att göra dessa plättar. Perfekt att köpa zucchini eller squash i mataffären nu när den är i säsong.

Mina plantor har frodats och gett stor skörd i krukor fyllda med bokashi och jord i sommar. Mer att läsa om hur näringsrik jord fås genom bokashikompostering finns i detta inlägget.

Recept 10-12 zucchiniplättar

  • 1 stor eller 2-3 mindre zucchini
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl god lagrad ost (typ Präst eller Västerbotten)
  • 4 ägg
  • 1,5 dl mjöl (jag använde mjöl på gröna ärtor men du tar vad du gillar och har)
  • Eventuellt smaksättning med citron, chili och timjan
  • Eventuellt panko (finns att köpa glutenfritt)
  • Olja eller smör att steka i

Gör så här:

  1. Riv zucchini grovt. Salta med 1,5 tsk salt i skålen och låt vattna ur några minuter. Krama ur vätskan.
  2. Riv lök och vitlök fint Riv ost grovt och blanda med löken i stor skål.
  3. Krama vätskan ur zucchinin och blanda ner.
  4. Tillsätt  ägg och mjöl. Blanda.
  5. Tillsätt gärna lite rivet citronskal och repad timjan för mild god smak.
  6. Blanda allt och vänd sedan i panko om du gillar lite extra skorpa precis som mina barn eller stek som de är.
  7. Stek på medelvärme några minuter på varje sida tills de fått fin färg och tillagats även i mitten.

För plättar med lite sting i tillsätter jag chili, färsk eller torkad beroende på vad som finns till hands.

Njut till en stor grönsallad. Gärna toppad med lite citronsaft, god olja och salt.

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)