Tarte tatin på päron- ljuvlig och snabb päronpaj

Tarte tatin på päron

Tarte tatin på päron är ännu godare och snäppet lyxigare än originalet som görs på äpple tycker jag. Eftersom den är så snabbt fixad har den blivit en riktig favvisdessert på uppstyrda middagar likväl som för att guldkanta vardagskvällarna under päronsäsongen här hemma. Den är ett säkert kort då den går hem lika väl hos vuxna som de ibland lite kräsnare yngre gästerna. Supersmarrig att servera med vaniljglass eller äta som den är som en kaka.

Recept på tarte tatin på päron:

  • 20 g smör
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 4-5 små fasta päron
  • 2 förpackning smördeg (finns färdiga rullar att köpa i kyldisken. Även en förp. kan användas om kavlas tunn om du inte vill ha så mycket deg.)

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Skala och dela päronen samt gröp ur kärnhuset.
  • Smält smöret i en gjutjärnspanna.
  • Rör i strösocker och kryddor i smöret. Stäng av plattan.
  • Lägg päronhalvorna i blandningen i pannan med snittytan uppåt.
  • Rulla ut smördegen och skär ut två lock i samma storlek som stekpannan med hjälp av en tallrik. Använder du ett ark så kavlas den tunn så att den räcker till två lager.
  • Lägg de två smördegslocken över päronen och tryck försiktigt ner det längs med kanten av pannan.
  • Nagga hål i locket med en gaffel.
  • Ställ in pannan i ugnen och baka av i cirka 35 minuter.
  • Ta ut och låt den svalna något. Lämna gärna en handuk över det heta handtaget.
  • Stjälp upp kakan genom att lägga ett serveringsfat över pannan och vänd upp.
  • Servera pajen, gärna varm med en skopa vaniljglass.
Tarte tatin på päron
Tarte tatin på päron

Njut gärna pajen med en god vaniljglass, vilket är speciellt gott om du serverar den varm.

Du kanske är sugen på mera gott att göra med frukt och bär?

Allt gott!

/Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)