Syrliga, sega fruktremmar av sommarens skörd

Sötsura bär- och fruktremmar är verkligen supersmarriga och uppskattas av både stora och små här hemma. Toppenalternativ till lördagsgodis eller fika eftersom de är fria från vitt socker men fulla med vitaminer från frukt och bär. Smeten görs i ett huj men tar sen desto längre tid att torka till ett bär- eller fruktläder så kör gärna flera plåtar på en gång när ugnen ändå går. De varieras lätt med frukter och bär efter säsong och smak. Just dessa är gjorda av rabarber och nedfallna äpple som finns i överflöd i trädgården hos mig just nu.

Oändliga smakmöjligheter

Allt är möjligt här! Rena smaker av bara en sorts frukt eller bär kan vara fint men det går också att blanda hejvilt. Varför inte ta en skördetur i köksträdgården, en rensning i fruktskålen eller bärhyllan i frysen och se vad som finns att tillgå. De smaker som du gillar att blanda i en smoothie eller fruktglass blir toppen här med.

Hårdare bär och frukter kan med fördel värmas några minuter i en gryta på mellanvärme så att de mjuknar innan de mixas. Detta är bra för exempelvis äpple och rabarber som i remmarna ovan. När det gäller de flesta bär och mjuka frukter behövs inte detta för att få en bra smet. Frysta bär och frukter tinas innan mixning. Har du mycket hallon i smeten kan du sila bort kärnorna.

För syrlig smet av vinbär, hallon eller rabarber kan det behövas lite extra sötning och söta bär och frukter som jordgubbar, mango och persika klarar sig bra utan sötning om du vill ha resultatet lite syrligt.

Smakerna koncentreras i torkningen så tänk på att även en mild smak kan bli intensiv och syrlig i det färdiga fruktlädret.

Grundrecept för fuktremmar:

 • Ca 6 dl frukt och/eller bär
 • 2 msk honung eller 1 mogen banan som sötning vid behov
 • Vanilj- eller lakritspulver, kanel eller kardemumma etc. efter tycke och smak

Detta ger ca 4 dl smet vilket är lagom till en plåt med fruktläder.

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 50 grader och varmluftsugn.
 2. Mixa frukterna eller bären med eventuell sötning och smaksättning.
 3. Bred ut ca 4 dl smet på en plåt med bakplåtspapper (det blir ca 3 mm tjockt)
 4. Torka i ca 5 timmar med en sked i ugnsluckan för vädring eller vädra nån gång i timmen. Det är klart först när det inte är blött längre utan härligt segt.
 5. Klipp eller skär i remsor och rulla till rullar.
 6. Lägg i lufttät burk (utom räckhåll för barn om du inte vill att de ska ryka direkt).

Gör många plåtar på en gång för de kommer säkerligen få en strykande åtgång även hos dig.

Du kanske är sugen på mera gott att göra med frukt och bär?

Smaklig sommar!

/Maria

6 svar på ”Syrliga, sega fruktremmar av sommarens skörd”

 1. Hej! Jag undrar om det går bra med blåbär har så mycket i frysen. Är ju ett kanon tips ? när man har barnbarn ?

  1. Hej Katarina, jag har faktiskt aldrig gjort på enbart blåbär (jag är inte tillräckligt tålmodig i bärskogen:)) men jag har blandat det med andra bär. Tror det blir jättegott med blåbär.
   /Maria

   1. Jag skulle koka som en sylt tills dom saftar sig, sila av kärnor och koka ihop något sen ut med de på en plåt.
    Lovar de funkar. Lycka till.

    1. Absolut ett bra sätt! Jag försöker undvika kokning för att behålla så mycket näringsämnen som möjligt eftersom de sen torkas på låg temp.
     /Maria

  1. De går åt så fort här hemma så jag har inte koll men torkad frukt kan hålla över ett år i lufttät burk så jag tror de håller länge. Frysen kanske kan göra dem lite geggiga tänker jag men borde funka annars.
   /Maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

error

Tycker du om innehållet? Följ gärna och dela vidare :)